MF DNES

Prodej aut trhá rekordy. Ale kdo je kupuje?

Podle statistik míří do domácností pouze zhruba čtvrtina prodaných aut. Statistiky ale „přifukují“

- různé prodejní triky Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

„Nejmenší procento soukromých zákazníků mají masové značky a výrobci luxusních aut.“

Prodejci aut letos opět míří k rekordu. Překonají tak pravděpodo­bně loňských 272 tisíc prodaných vozů. Jenže kdo si je kupuje?

Svaz dovozců automobilů uvádí, že soukromí zákazníci si letos zatím pořídili 25 tisíc aut, tedy 27 procent z celkového počtu 92 tisíc, která se prodala od ledna do dubna tohoto roku. Oproti minulému roku to je nárůst o tři procentní body.

Jenže to neznamená, že zbylé tři čtvrtiny jezdí po Česku jako služební auta ve firmách. Mezi „firemními registrace­mi“se totiž schovají všechna vozidla, která si koupí podnikatel­é na IČO. A pod tím se může skrývat zubař, řemeslník i nadnárodní firma.

Stejně tak do této kategorie spadá leasing, registrace předváděcí­ch vozů na jednotlivé prodejce a také reexporty – auto se v Česku zaregistru­je coby prodané a vzápětí putuje do zahraničí.

Největší podíl na trhu drží Škoda, která stejně jako další velké značky prodává soukromým zákazníkům na první pohled málo aut. Z více než 30 tisíc k soukromník­ům během prvních čtyř měsíců putovalo „jen“4 174 vozů. Například Dacia naopak soukromník­ům prodala 2 710 aut, přičemž celkově jich bylo něco přes pět tisíc.

Nejmenší procento soukromých zákazníků mají právě masové značky, které jsou jednak oblíbené ve firemních flotilách a jednak mají rozvinutý prodej na leasing. Kromě Škody to je Volkswagen a Ford.

Opel sice podle statistik prodává soukromým zákazníkům zhruba 40 procent aut, ve skutečnost­i jich ale je kolem 60 procent. „Tento rozdíl je daný tím, že řada ryze privátních zákazníků si pořizuje vůz na operativní leasing, ve kterém patří Opel k silným hráčům,“vysvětluje mluvčí automobilk­y Opel Martin Hejral.

„Z pohledu statistik však všechny tyto soukromník­y reprezentu­je jediný zákazník, totiž leasingová společnost. A totéž platí i pro klienty programu Opel Partner, v jehož rámci získávají své vozy zaměstnanc­i velkých společnost­í, které jsou do partnerské­ho programu zařazeny,“uvádí Hejral.

Doslova minimum soukromých zákazníků si naopak kupuje prémiová a luxusní auta. Z osmnácti prodaných ferrari za první čtyři měsíce roku jich je sedmnáct napsáno na firmu.

Máme radši skutečné klienty

„Český trh je na tom dobře,“říká ředitel českého Renaultu Zdeněk Grunt. „Jde ale o to, do jaké míry. Loňské navýšení bylo zhruba čtyři procenta a celé se odehrálo na trhu privátní klientely. Ve druhé půlce roku už především vlivem uvolnění kurzu koruny nebyly tak rentabilní prodeje zákazníkům z okolních zemí,“dodává. Podle Grunta je skutečná velikost tuzemského trhu s novými vozy asi o 20 procent menší, než uvádějí statistiky.

Důvodů je několik. Český trh má dlouhodobě nízké ceny, což spolu s kurzem udržovaným v minulosti Českou národní bankou na 27 korunách za euro vytvořilo prostředí zvláště vhodné pro vývoz aut do zahraničí.

Jinde v Evropě jsou dlouhodobý­m fenoménem auta, která dealeři registrují na sebe a pak je prodávají pod cenou s větší či menší slevou podporovan­ou dovozcem. V Česku se podle Grunta tento prodejní kanál teprve rozvíjí. „Z mého pohledu je to pořád lepší nástroj než reexporty, protože tato auta aspoň jezdí po České republice, jezdí do servisů a podobně,“uvedl Grunt.

Malou vypovídací hodnotu statistik o skutečném trhu potvrzuje i další zdroj iDNES.cz. Manažer, který prošel několika českými importéry, nám pod příslibem zachování anonymity řekl: „Každá značka je samozřejmě jiná, ale čísla upravují všechny. V průměru si troufnu odhadnout, že zhruba 30 procent aut poprvé registrova­ných v Česku na tuzemských silnicích neskončilo. Ale zažil jsem třeba i situace, kdy osm aut z deseti šlo rovnou na reexport.“

Rozkrýt přesně statistiku registrací nových aut je tak prakticky nemožné. Jen samotné automobilk­y vědí, kam které jejich auto směřuje.

Nad 50 procent privátních registrací se podle Svazu dovozců automobilů letos dostalo jen pár značek – Suzuki, zmíněná Dacia, Honda, Mazda, Mitsubishi a Toyota.

„V Česku máme velmi silnou pozici mezi privátními klienty, dlouhodobě nám patří dokonce čtvrté místo, s více než 50procentn­ím nárůstem za první čtyři měsíce letošního roku oproti stejnému období roku loňského,“komentuje to Martin Peleška, ředitel Toyota Central Europe-Czech.

„Privátní trh je pro nás velmi důležitý. Je ukazatelem dlouhodobé spokojenos­ti a loajality zákazníků vůči značce. Co se týká různých aktivit, které zkreslují a uměle nafukují velikost trhu v Česku, jako jsou například reexporty, účelové seberegist­race na dealery či importéra, tak tyto disciplíny přenechává­me jiným. Dlouhodobě se zaměřujeme výhradně na existující reálné zákazníky v České republice, a to jak privátní, tak firemní,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia