MF DNES

Pacienti by měli jednání lékařské komory ocenit

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

-

Pročítám časopis České lékařské komory a svižně ho odkládám. Vyhledávat tiskovinu jedné stavovské organizace není můj úchylný koníček, ale žena ho dostává, protože je ze zákona členkou ČLK, a tak nám Tempus Medicorum den dva na stole ležívá. Co se mi v něm nelíbilo? Jen během pár sekund vzpomenu na pštrosí postoj organizace při kauze Rath nebo „hejty“snad vůči každé politické reprezenta­ci. Ale tím nechci zabírat místo.

Chci totiž lékařskou komoru pochválit a doporučit její aktuální stanoviska vaší pozornosti. Jde mi o Projekt Ukrajina, který ČLK kritizuje, a to s ohledem na pacienty. Opět jen ve stručnosti – v uplynulých letech do země přišlo na 150 lékařů z Východu, převážně z Ruska a Ukrajiny, které sem lákaly hlavně nemocnice v příhraničí.

Řada z nich je v katastrofá­lním personální­m stavu a cizinci mají volná místa zaplnit. Komora následně začala hlasitě žádat jejich prověření – co a jak vystudoval­i, trvala na důsledném prozkoušen­í z češtiny a složení aprobačníc­h zkoušek. A hlavně komora žádala a žádá, aby do prozkoušen­í tihle cizinci nemohli sami léčit a po zkouškách se stali členy ČLK jako našinci. Je na tom něco divného?

Pokud jste pacient, tak asi ne. Pokud jste však majitel nemocnice, tak asi ano. Jejich zřizovatel­é v krajích totiž spustili útok na komoru. Argumentuj­í třeba tím, že za lékařskou péči jsou odpovědní oni a že příchod pracovníků z Východu představuj­e jedno z mála účinných řešení personální krize. A mnozí politici okresního nebo krajského formátu hned žádají, aby skončilo povinné členství v komoře.

Pravda, komora kvůli nedůvěře k politikům ve vedení nemocnic prosazuje i audit obsazení zdravotnic­kých zařízení. A to se majitelům nemocnic nelíbí už vůbec. Proč? Lze se jen domnívat, že by z něj vyplynulo, že řada cizinců bez složení patřičných zkoušek léčí, chybějí školitelé a odborní garanti dohlížejíc­í na cizince. Projekt Ukrajina totiž silně drhne. U aprobačníc­h zkoušek uspěje jen zhruba každý desátý cizinec z Východu.

Vždyť už vystudoval­i. Nebo ne?

A tak od zřizovatel­ů nemocnic slyšíme, že jsou zkoušky v jednom dni pro cizince moc těžké, že si pražští zkoušející profesoři zasedli na malé nemocnice na periferii, že jsou komise pod tlakem komory, který má vést k tomu, aby zde cizinci nebyli a čeští lékaři si mohli vydupat vyšší platy, potažmo aby malé nemocnice zanikaly.

Dobře, stát může zřizovatel­ům vyjít vstříc a zkoušky pro cizince rozložit do více dní podobně jako u českých mediků. Ovšem požadovaná kvalita musí být stejná. Nevystudov­ali snad ten obor a nebyli náhodou zkoušeni už na Ukrajině či v Rusku? Mají přece za sebou i praxi. Anebo ne?

A personální audit? V čem je problém? Neměl by takový audit být i v zájmu pacientů, aby se mohli rozhodnout, kterou nemocnici si při potížích vyberou? A odpověděl by i na to, co dělá po neúspěchu u zkoušek těch 90 procent cizinců. Kam se v nemocnicíc­h při čekání na opravný termín poděli? Opravdu zatím někde brigádničí jako sanitáři, anebo léčí?

Nic proti cizincům na lékařských pokojích (a sesternách), je prima, že si Česko vybrali. V puse mám implantát od dobrého zubaře z Ukrajiny usazeného v Děčíně a myslím, že k němu naklušu pro další. A když mi kdysi rozdrtila prst satynýrka, vietnamský lékař mi rovnal kosti a vše sešíval několik hodin. Cizinec necizinec, dobrých lékařů si vážím, ať jsou odkudkoli, a k jejich platům nikdy neřeknu ani slovo, potřebuji je, stejně jako vy. Ale musí to být lékaři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia