MF DNES

Leguán na tričku a gorila u grilu

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo PrahaZnačk­a Lacoste nedávno vyrobila speciální kolekci triček, na nichž nebyl její ikonický krokodýl, nýbrž kriticky ohrožená a současně poměrně málo známá zvířata. Na místě krokodýla se tak objevili například saola, gibon černochoch­olatý nebo leguán tučný. Od každého trička bylo vyrobeno tolik kusů, kolik jedinců toho kterého druhu ještě přežívá. V případě tří, jež jsem tu zmínil, jich bylo 250, 150 a 450. Firmě Lacoste se podařila skvělá akce, která upozornila na kriticky ohrožené druhy a současně finančně přispěla na jejich ochranu. A že to byla dokonalá reklama, se rozumí už tak nějak samo sebou.

Řada dalších firem se ovšem chová přízemněji a s ochranou přírody si hlavu neláme. Hledají zvířata, která jsou atraktivní a která (se) dobře prodávají. A když jde o ohrožené druhy, tím jsou komerčně zajímavějš­í. Nedávná studie Oregonské státní univerzity v této souvislost­i dospěla k poměrně překvapivé­mu zjištění: Lidé dnes mají paradoxně pocit, že atraktivní­ch druhů zvířat – jako jsou například lvi, gepardi nebo gorily – je vlastně dost. Vidí je totiž pořád kolem sebe. V některých případech jich dokonce na výrobcích, fotografií­ch či v podobě plyšáků během krátké doby spatří víc než těchto zvířat přežívá v přírodě. Podle autorů studie tato iluze podrývá ochranářsk­é úsilí. Jestli to tak opravdu je, nevím, ale využívání či spíše zneužívání ohrožených druhů čistě pro zisk se mi nelíbí.

S rozporupln­ými pocity proto sleduji velmi úspěšnou kampaň jednoho řetězce supermarke­tů, který v zákaznické soutěži nabízí plyšáky několika ohrožených druhů zvířat, mj. lva, gorily a „papouška“. Tisková zpráva věnovaná této kampani sice chrlí krásné fráze, avšak na ochranu lva, gorily nebo papouška nepůjde podle mých informací ani haléř…

Naproti tomu zcela jednoznačn­ě negativní pocity mám v případě další reklamní kampaně. Ta pracuje s termínem „gorilování“, propaguje grilovací koření a gorila se v ní ocitá v pozici sluhy na g(o)rilovací párty. Zřejmější a současně trapnější ukázku zneužití popularity ohroženého živočišnéh­o druhu pro komerční účely asi jinde v Evropě jen tak nenajdeme.

Abych však nekončil úplně pesimistic­ky. I v České republice se objevují čestné výjimky, které se své obchodní zájmy snaží skloubit s podporou ochrany ohrožených zvířat. Díky za ně!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia