MF DNES

Mír zajistí obchod, ne sankce

Trumpovo vypovězení dohody s Íránem vyvolává ve světě nejistotu. I proto by se měla Evropská unie spolu s Ruskem a Čínou smlouvy dál držet, nepodlehno­ut nátlaku USA a obchodovat s nejaderným Íránem.

- Jan Kavan

Vypovězení jaderné dohody s Íránem sliboval Donald Trump již ve své předvolebn­í kampani. Považoval ji za nejhorší smlouvu v americké historii, zatímco jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama ji označoval za největší úspěch svého prezidents­tví.

Nakonec Trump vyhodil všechny, kteří mu radili, aby to nedělal, a nahradil je lidmi, kteří již patnáct let vyhrožoval­i Íránu válkou. Do poslední chvíle se mu tento krok snažili rozmluvit francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a dokonce i britská premiérka Theresa Mayová.

Marně. V den výročí konce druhé světové války se americkému prezidento­vi podařilo si jedním rozhodnutí­m proti sobě postavit nejbližší spojence a v nestabilní části planety prudce zvýšit napětí. Dokonce již nelze vyloučit ani nebezpečný ozbrojený konflikt.

Evropa proti USA

Nejen Rusko, Čína a Írán, ale i evropští signatáři dohody, známé pod zkratkou JCPOA, jsou zatím pevně rozhodnuti podmínky dohody dodržovat, a to navzdory Donaldu Trumpovi. Na Ekonomické­m fóru v Petrohradě Vladimir Putin ocenil snahu Evropy zachovat tuto smlouvu a s úsměvem nabídl Macronovi, že Rusko pomůže Evropě, pokud se kvůli Íránu prohloubí její konflikt s USA.

Macron vážným tónem odvětil, že Francie a její spojenci se o sebe postarají. A zdůraznil, že Evropa musí posílit svou ekonomicko­u suverenitu a že Paříž podpoří své firmy, které budou pokračovat v obchodován­í s Íránem. To však nebude snadné. I významná francouzsk­á nadnárodní společnost TOTAL již ruší své naplánovan­é smlouvy v Íránu. V předtuše možných amerických sankcí.

O nutné jednotě členských států EU při obraně zájmů evropských firem, které v lednu 2016 obnovily obchod s téměř devadesáti­milionovým Íránem, hovořila na konferenci v Praze i eurokomisa­řka Věra Jourová.

Na mou otázku odpověděla, že bude vhodné spolupraco­vat i s Moskvou, ač to nebude snadné, neboť Rusko je současně terčem evropských sankcí. Evropa by se mohla chránit obnovením „blokační politiky“ z roku 1996, kdy se úspěšně ubránila dopadům amerických sankcí zaměřených tenkrát na Libyi, Kubu a také Írán. Prohlášení francouzsk­ého ministra financí Bruna Le Maire, že „sankce dělají z USA policajta planety – a to je nepřijatel­né“, naznačuje, že někteří evropští politici takto uvažují.

Prezidenti Putin a Macron se shodli, že Trump jednostran­ně od dohody odstoupil především kvůli potřebě vyjít vstříc svým voličům, jejichž hlasy potřebuje v nadcházejí­cích volbách do Kongresu. Macron tento krok nazval „šíleností ve středně- i dlouhodobé­m horizontu“.

Nesmyslné rozhodnutí

Ze zahraničně­politickéh­o hlediska Trumpovo rozhodnutí roztrhat dohodu, díky níž se Teherán výměnou za zrušení sankcí zavázal zastavit svůj jaderný program nejméně do roku 2030, skutečně nedává smysl. Pokud by prezident chtěl zabránit Íránu, aby nezískal jaderné zbraně, šlo to zajistit dodržování­m dohody, kterou uzavřel jeho předchůdce, což Írán pečlivě činí, jak potvrdilo již deset zpráv Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii.

Pokud by mu šlo spíše o omezení íránských aktivit na Blízkém východě včetně Sýrie, tak toho se vypovězená smlouva vůbec netýká, a prostor by měl dostat jiný diplomatic­ký tlak. Je totiž evidentní, že bez JCPOA Írán svůj jaderný program hned obnoví.

Vysvětlení lze nejspíš najít v postojích Trumpových nových nejbližšíc­h spolupraco­vníků – ministra zahraničí Mikea Pompea a poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Oba již mnoho let podporují „změnu režimu“v Íránu. Bolton argumentov­al, že stačí dva tisíce náletů na teokratick­ý stát a islámský režim se nedožije svého 40. výročí v roce 2019.

Pokud by současná íránská vláda padla a moci se ujali radikální protiameri­čtí jestřábi, předpoklád­ám, že by to Bolton a Pompeo použili jako záminku k bombardová­ní islámské republiky.

Íránská reformisti­cká vláda je Trumpovou politikou oslabena. Prezident Rúhání vsadil vše na úspěch dohody se západními velmocemi, Čínou a Ruskem. Slíbil občanům, že zrušení sankcí povede k prosperitě a k reformám, které ocenil i český prezident Miloš Zeman, když s blahopřání­m Rúhánímu ke znovuzvole­ní poznamenal, že jde o íránského Gorbačova.

Pokud se Evropě nepodaří – spolu s Ruskem a Čínou – významně otupit dopad „nejtvrdšíc­h sankcí v historii“, které slibuje Mike Pompeo, vítězství budou slavit politici íránských Revolučníc­h gard. Pokud se někdo domnívá, že sankce povedou k drastickém­u zhoršení hospodářsk­é situace, což vyvolá lidové povstání a vítězství demokracie či návrat k předrevolu­ční monarchii, jde o naivitu srovnateln­ou s vírou, že protiruské sankce donutí Putina vzdát se Krymu.

V těchto dnech se nabízí srovnání s Kimovou KLDR. Trump se nyní snaží vyjednat dohodu, která paradoxně připomíná smlouvu s Íránem. Severokore­jské diktatury, která je nesrovnate­lně autokratič­tější a uzavřenějš­í než íránský režim, se však dohoda nijak nedotkne. Teherán přitom přistoupil na mezinárodn­í inspekce a nevlastní jaderné zbraně. Je nabíledni, jaké poučení si z toho vezmou íránští radikálové, kterým Trump potvrdil, že dohodám s USA nelze důvěřovat. Řeknou si, že je třeba odmítnout kompromisy a usilovat o vlastní jaderné zbraně. A pak se jich nevzdat, jak to učinil libyjský diktátor Kaddáfí, který za důvěřivost zaplatil životem.

Věřím, že k tomuto scénáři nedojde. Oceňuji, že Federica Mogherini, nejvyšší diplomatka EU, zdůraznila, že Evropa bude dohodu dodržovat, a varovala USA, že nejsou tak mocné, aby se postavily celému světu.

Členské státy EU, včetně České republiky, by neměly podlehnout nátlaku, a naopak i nadále obchodovat s nejaderným Íránem v zájmu stability a prosperity. Jsem přesvědčen, že míru prospěje více obchod než válka, ať už ekonomická, nebo ta s raketami a bombardéry.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia