MF DNES

Třináct rolí pro jedinou Cate Blanchetto­vou

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před rokem se v kinech žaslo, jak jediná herečka, jmenovitě Noomi Rapaceová, sehrála sedm různých postav ve filmu 7 životů. Ovšem nyní Cate Blanchetto­vá ve filmu Manifesto, který míří do našich kin, svou kolegyni s nadhledem trumfne; představuj­e totiž rovnou třináct postav. I když spíše symbolický­ch než tradičních hrdinů.

Vlastně vůbec nejde o klasický film, vznikl za pouhých dvanáct dní původně jako videoinsta­lace, zahrnující třináct obrazovek se souběžně promítaným­i třinácti portréty. Poprvé se projekt představil v hereččině rodném Melbourne, projížděl festivaly a v Německu, odkud pochází jeho režisér Julian Rosefeldt, dostal výroční ceny za kostýmy, výpravu a masky.

Zhmotněné ideje

Tedy víceméně za hereččiny proměny, na kterých experiment stojí. Rosefeldt, profesor v ateliéru nových médií na Akademii výtvarných umění v Mnichově, totiž ve filmu sleduje umělecké manifesty světové historie. Vychází z textů napsaných futuristy, dadaisty, členy hnutí Fluxus, suprematis­ty, situacioni­sty, vyznavači hnutí Dogma 95. Navíc se přidržuje úvah konkrétníc­h architektů, tanečníků, filmařů a jiných umělců. Výsledkem se stalo třináct koláží, jejichž prostředni­ctvím ožívají ideje, se kterými přišli Claes Oldenburg, Kazimir Malevič, André Breton či Jim Jarmusch.

Jim pak propůjčuje moderní podobu právě Blanchetto­vá, představuj­ící střídavě učitelku, loutkářku, hlasatelku zpráv, dělnici v továrně, ale také třeba bezdomovce.

Samozřejmě Manifesto díky své formě není filmem pro každého. Ani kritikové se v jeho hodnocení neshodli, recenze sahají od nadšení pro neobvyklý experiment až po výtky, že jde o samoúčelno­u klipovou hru, která si jako záminku bere prověrku životnosti kdysi revolučníc­h prohlášení různých uměleckých generací a jejich -ismů.

Vše je experiment

V jednom se však shodují: Cate Blanchetto­vá ohromuje, ať opilecky se skotským přízvukem prohlašuje, že „revoluci oslavujeme jako jedinou hybnou sílu života“, nebo je pro změnu vdovou, reportérko­u či jako americká matka z 50. let pronáší zvláštní modlitbu před rodinnou večeří Dne díkůvzdání.

Když se novináři herečky ptali, jak může točit tak avantgardn­í projekt a pak přijmout roli v komiksu Thor: Ragnarok, nositelka dvou Oscarů jim s úsměvem odpověděla: „Všechno, co děláte, je přece experiment, ne?“

 ?? Foto: Artcam ?? Některé z tváří, které vystřídá Cate Blanchetto­vá.
Foto: Artcam Některé z tváří, které vystřídá Cate Blanchetto­vá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia