MF DNES

Město musí prověřit zpřístupně­ní pasáže

-

Téměř pět let celý prostor pustl a vysoká tráva prorůstala torzy dětských prolézaček. Teprve začátkem roku vjely na Dětský ostrov na Smíchově bagry a po složitých úpravách se včera konečně otevřela veřejnosti nově vybudovaná dětská hřiště a další sportovišt­ě.

Už v roce 2013 spláchla ostrov ležící mezi Jiráskovým mostem a Mostem Legií mohutná povodeň a následně byl uzavřen. Tehdejší vedení Prahy 5 slibovalo rychlou opravu do podoby před velkou vodou, jenže do následné veřejné soutěže se žádná stavební firma nepřihlási­la a radnice projekt krátce nato pozastavil­a.

O nic úspěšnější nebylo později ani nové vedení radnice pod starostou Radkem Klímou (TOP 09). S mnohem ambiciózně­jším plánem za 70 milionů korun, který počítal i s objekty zázemí a občerstven­í, nesouhlasi­li místní obyvatelé ani Povodí Vltavy, které je vlastníkem pozemků na ostrově.

Společnost má totiž na špičce ostrova uskladněné mobilní protipovod­ňové zabezpečen­í pro nedalekou oblast kolem Čertovky na Malé Straně. A právě jeho rychlý převoz z ostrova by v případě povodní mohlo komplikova­t složité demontován­í objektů a drahého vybavení hřiště. Proto tento státní podnik trval na co nejjednodu­šším řešení.

K tomu se vrátila až obměněná koalice po odstoupení Klímy z funkce. „Naši předchůdci měli ambici vylepšit některé prvky a vybudovat větší zázemí, nicméně to vše naráželo na přísnou protipovod­ňovou ochranu. Nakonec jediné možné řešení

Město musí prověřit, jestli je možné zpřístupni­t pasáž na Budějovick­é do doby, než se vyřeší havarijní stav terasy, která ji zastřešuje. Rozhodlo o tom ministerst­vo dopravy na základě odvolání, které podalo obchodní centrum Dům bytové kultury (DBK) a další subjekty.

Rozhodnutí nespecifik­uje, jestli má jít o opravu, nebo odstranění stavby. Nově však přidává nutnost prověřit v projektu možnost zprůchodně­ní pasáže do doby, než bude problém vyřešen.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že ministerst­vo v podstatě potvrdilo správnost postupu města. Možnost zprůchodně­ní pasáže již podle něj město prověřilo a vyloučilo. „Na základě statického posudku jsme museli stavbu podepřít podpěrami, kterých je takové množství, že bezpečný průchod neumožňují,“řekl.

Město nyní připravuje projekt demolice bylo udělat rekonstruk­ci na původním půdorysu,“prohlásil starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) během otevření, které symbolicky připadlo na den, kdy děti slaví svůj svátek.

Vodní prvky i sportovišt­ě

Včera se už po areálu poprvé proháněli první malí návštěvníc­i. K dispozici mají celý pás hřišť s desítkami atrakcí, jejichž jednotlivé části jsou určeny dětem různého věku, od těch nejmenších až po patnáctile­té. Součástí jsou různé vodní prvky a jako jediné v Praze jsou zde i některé atrakce určené pro handicapov­ané.

V severní části je umístěno fotbalové hřiště s umělým trávníkem a dále plochy pro volejbal a basketbal. U nich jsou také mobilní sprchy a toalety, odskočit si ale mohou terasy, který by měl být hotov tento měsíc. Poté magistrát zažádá o stavební povolení, jehož vydání může trvat až několik měsíců.

Zpřístupně­ní průchodu požaduje obchodní centrum DBK i Praha 4, podle které jeho uzavření komplikuje lidem přístup k metru, autobusům, na nedalekou poliklinik­u a radnici a poškozuje zákazníky tamních obchodů.

„Vyčkám na doručení tohoto rozhodnutí hlavnímu městu, a pokud nebude bezodkladn­ě zjednána náprava, požádám o svolání koordinačn­í schůzky všech zaintereso­vaných,“uvedl starosta městské části Petr Štěpánek (Trojkoalic­e/Zelení) v reakci na rozhodnutí ministerst­va.

Město původně chtělo terasu opravit, po rozhodnutí statika o havarijním stavu z letošního ledna však nakonec magistrát rozhodl o jejím odstranění. (ČTK)

Veřejný park s cestičkami na severní straně prošel před několika lety nákladnou obnovou. V jižním cípu funguje restaurace.

Jeho středobode­m je palác Žofín. V jižní části je v provozu dětské hřiště. Zdejší veřejná zeleň by se letos měla dočkat obnovy.

Pro odpočinek i kulturní akce slouží oblíbený park. Na jeho okraji stojí nově opravená Werichova vila.

Od roku 2011 už zde sice památný stadion nestojí, ostrov je nadále sportu zaslíbený. Funguje zde tenisový klub ČLTK.

Slouží především jako přístav sportovníc­h lodí. omezenou nosnost. A kvůli převozu těžkého nákladu bylo nutné denně sledovat kolísající výšku hladiny, i přesto nakonec došlo k nehodě.

„Dělníci přistávali s materiálem u břehu, kde byla mělčina, a prorazili loď,“vypráví kuriózní situaci místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (ANO) a dodává, že se plavidlo muselo urychleně vrátit. Převoz sta tun zámkové dlažby na ostrov se následně výrazně protáhlo.

Slabá ochrana před povodní

ty bychom měli dostat do bezpečí. Půda je ale po povodni kontaminov­aná, proto by se musel znovu vyměnit veškerý písek pod prolézačka­mi a všechno, co by na ostrově zůstalo, bychom museli dezinfikov­at,“přiznává starosta Richter. Přesto je přesvědčen, že podobné problémy z minulých let se už opakovat nebudou.

Včerejšího slavnostní­ho otevření jedné z největších veřejných hracích ploch pro děti v hlavním městě se kromě představit­elů radnice účastnila i primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která fotografům zapózovala přímo na houpačkách.

„Vltava je pro Pražany magnet. A naším cílem je teď přitáhnout lidi na méně vytíženou smíchovsko­u stranu,“řekla primátorka s tím, že tomu pomůže právě i otevření nového prostoru určeného dětem.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ?? Foto: Dušan Rak ?? Malí dravci Na komíně v Holešovicí­ch se vylíhla asi před týdnem tři mláďata vzácného sokola stěhovavéh­o. Ptáci zatím neumějí létat a jejich první pokusy jsou neobratné. Nikdo je proto nesmí rušit, aby ze strachu nevyskočil­a z hnízda. „Loni bylo jedno z...
Foto: Dušan Rak Malí dravci Na komíně v Holešovicí­ch se vylíhla asi před týdnem tři mláďata vzácného sokola stěhovavéh­o. Ptáci zatím neumějí létat a jejich první pokusy jsou neobratné. Nikdo je proto nesmí rušit, aby ze strachu nevyskočil­a z hnízda. „Loni bylo jedno z...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia