MF DNES

Strany 22 a 23

Plíšková hodlá udolat celebritu. Jenže Maria Šarapovová často vítězí už jen tím, jak se jmenuje. Jak se staví sen Las Vegas ohromilo NHL, přispěl k tomu i skaut Václav Nedomanský

-

Miroslav Němý reportér MF DNES na Roland Garros

té reakci bylo všechno. Působila vlastně jako reklamní spot na její osobnost. „Kvůli Plíškové je solidní možnost, že se bude hrát na centru,“zní na tiskové konferenci, načež blonďatá diva ani nenechá větu doznít k tečce. A kontruje: „No, taky tam bude Šarapovová.“Maria, tenisová carevna. Šampionka. Usvědčená dopingová provinilky­ně. Idol. Žena s mimořádným citem „prodat“sama sebe. Krásná, úspěšná, sebejistá. „Ona a Serena, to jsou největší hvězdy ženského tenisu,“říká Karolína Plíšková. „Pro média a turnaje jsou ony dvě top. Nemyslím kvůli žebříčku, ten nyní neodpovídá. Ale kvůli minulosti, kterou mají za sebou. Ať už je jakákoli.“

Los Roland Garros letos dvojčata Plíškovy už v rané fázi turnaje proti těmto superstar posílá s až zlomyslnou pravidelno­stí. Kristýna podlehla v 1. kole Sereně Williamsov­é, Karolína v dnešním 3. kole vyrazí na ikonu ze sibiřského města Ňagaň. Ženský šlágr dne. A to šlágr velmi specifický.

Užila si svoje. Ať to bylo jakkoli

Životní příběh Marie Š. je popsaný jako u málokteréh­o sportovce. Její nedávná biografie nese název Nezastavit­elná, což roky platilo. Ze zmrzlého Ruska na Floridu. Od snů k cílům. Tak soustředěn­á, tak chladná, tak výkonná. Majitelka kariérního grandslamu a celkem pěti titulů z nich (v Paříži uspěla dvakrát). Královna žebříčku nejlépe placených sportovkyň. Oděná do slávy.

A pak se zrodila pohroma na devět písmen. Meldonium.

Doping. Zločin a trest.

Ten se z dvou let zkrátil na 15 měsíců. Comeback bolel, drhnul, ale nyní nabírá rychlost, jako když se Transsibiř­ská magistrála řítí širou Rusí. A nechává minulost za sebou.

„Myslím, že už jsme se na tohle téma bavili dostatečně často,“odbyla dotaz na to, že loni jí právě na Roland Garros pořadatelé nedopřáli divokou kartu. Co tedy s ní? „Spousta lidí si myslí, že je to podvodnice. Ale teď už je to jedno. Asi si užila své, ať už to bylo, jak to bylo,“říká Plíšková. „Podle mě je hrozně silná, protože se z toho dokázala nepo... Bojuje, pořád se snaží dostat zpátky. Spousta holek by se na to vykašlala, nezvládly by to psychicky. Přitom už toho vyhrála dost.“

Šarapovová popisuje, že v ní pod zdánlivě ledovou krustou dál doutná tenisová vášeň: „V našem sportovním životě je hodně rutin. Hodně obětí. Ale pak jdete na grandslamu tunelem na velký kurt, všude kolem kamery... Tyhle chvíle miluju.“

Oheň a led, láska a nenávist. Šarapovová vyvolává hraniční pocity, ale i velký respekt. „Není můj vzor, ale v chování je jednou z nejlepších a největších profesioná­lek na okruhu,“říká Plíšková.

Byla jsem vykulená. Už nejsem

Kdo viděl pařížský duel Sereny Williamsov­é ve 2. kole proti Australanc­e Bartyové, pochopí rychle. Ten tlak fanoušků. Okatě předváděná vnitřní síla „superhrdin­ky“Sereny... Bartyová to po výhře v prvním setu neustála. Zbortila se.

„Maria je fyzicky vždy připravená, dělá pro to maximum. Ale je nebezpečná i svým chováním. Jako Serena si buduje jméno a respekt, takže spoustu holek porazí tím, že je Šarapovová,“vypráví Plíšková.

Některé lekce nenahradít­e. Hrály spolu jedinkrát, Fed Cup v roce 2015. Plíšková padla 3:6, 4:6. „Tehdy jsem byla vykulená,“říká. „Marii jsem v Praze přistihla v hodně dobré formě. Od té doby se změnila.“

Plíšková též. Češka s maorským tetováním je pevně ve špičce. Naučila se přecházet přes první týdny grandslamů. Byla jedničkou. „A má nejlepší podání na světě,“pochválila ji Šarapovová v Paříži.

Tohle má být bitva sobě rovných. Jakkoli se proslulost­í a množstvím fanoušků tyhle dvě zatím stále nemohou měřit. A nepodlehno­ut téhle auře bude základ.

„Fyzicky to tak těžké nebude, ale psychicky musím být připravena, že je možné všechno,“ví Plíšková. „Hraje hodně odvážně, hodně do toho chodí, může se jí to sejít. Nebo bude dělat chyby a vystřílí se. Je třeba být pořád na pozoru. Každá šance pro mě bude vzácná.“

Její dvojče ve zkoušce proti jiné celebritě neuspělo. „Ségra hrála poprvé na centru, zkušenosti jí chybějí. Tohle už já mám, doufejme, za sebou,“říká Karolína Plíšková.

Co soudí druhá strana? „Už jsme spolu dlouho nehrály. Tuhle možnost vítám s otevřenou náručí,“pronesla Šarapovová. Jak sebevědomé, jak typické. Ve své náruči hodlá českou jedničku zadusit – i tím, že je prostě Marií Šarapovovo­u.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia