MF DNES

Řidičáková revoluce

Přichází zásadní změna ve vydávání řidičáků. Požádáte o něj na každé radnici

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Úřady, které vydávají řidičské průkazy, od začátku července konečně vstoupí do 21. století. Tedy obrazně řečeno.

Motorista totiž po letech slibů bude moci o řidičský průkaz zažádat na kterékoli větší radnici.

Zkrátka, už odpadne cestování do místa trvalého bydliště, což člověku nezřídka vzalo celý den, na který si musel vzít dovolenou. Nejvíce to pomůže lidem, kteří odešli za prací do velkého města, kde i žijí, ale trvalé bydliště mají třeba ještě někde na venkově, kam se obvykle dostanou jednou za měsíc.

„Samozřejmě bude logicky platit, že tam, kde si o řidičák požádáte, tam si ho i vyzvednete,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler.

Také už si žadatel nebude muset nosit vlastní papírovou fotografii jako doposud. Úředník si ji buď sám vytáhne z evidence obyvatel, anebo žadatele na místě vyfotí, pokud tam fotka chybí nebo už si na ní člověk nebude podobný. Ministerst­vo dopravy už kvůli novince proškolilo skoro 800 úředníků, kteří řidičáky budou u přepážek vydávat. Jediná špatná zpráva je, že řidičák zdraží z 50 korun na dvě stovky. Platí ovšem jen ti, kteří si jdou pro svůj první doklad v životě anebo si ho rozšiřují – třeba z osobního auta i na nákladní.

Kromě řidičáků si na nejbližší radnici místo v trvalém bydlišti profesioná­lní řidiči vyřídí i vydání průkazu profesní způsobilos­ti a kartičky do tachografu.

A jako další bonus odpadá i povinnost měnit si řidičák při každé změně trvalého bydliště. Když žena změní příjmení po svatbě, vyměnit si doklad musí.

Čtyři z deseti lidí chodí jinam

Podobným způsobem už loni ministerst­vo dopravy rozvolnilo vydávání techničáků a celkem 37 procent lidí si šlo podle Jakuba Stadlera z ministerst­va dopravy v prvním roce pro nový doklad jinam, než bydlí. Podobně se dá tedy očekávat, že čtyři lidé z deseti vyrazí mimo domov i pro řidičák.

Samozřejmě bude logicky platit, že kde si o řidičák požádáte, tam si ho i vyzvednete.

V České republice vlastní řidičské oprávnění 6,8 milionu lidí a letos si ho bude muset vyměnit 677 tisíc lidí, protože jim vyprší platnost. Úředníci neočekávaj­í, že všichni hned přijdou, když bude získání řidičáku snazší, přesto se dá v prvních červencový­ch dnech očekávat nával. Část lidí výměnu dokladu ale určitě odkládá na dobu, kdy to bude pohodlnějš­í. „Denně zpracovává­me průměrně pět tisíc nových žádostí o řidičáky, tak jich budeme zpracováva­t odhadem šest tisíc, proto jsme vyzvali úředníky, aby si třeba nebrali hned zkraje července dovolenou,“uvedl Jan Paroubek, zástupce ředitele státního podniku CENDIS, který vydávání řidičáků ponovu technicky zajišťuje. Klienti úřadů se ale podle Stadlera budou muset připravit ještě

na jednu věc. Právě kvůli přecházení na nový systém bude jeden den, 29. června, na přepážkách zavřeno. „Zvolili jsme pro technologi­ckou přestávku pátek, kdy většina radnic nemá stejně úřední hodiny,“vysvětluje Stadler.

Řidičák poštou

Novinku vítají i radnice, i když si dopravní úředníci u přepážek si budou muset zvyknout na novou vedlejší profesi „fotografa“.

„Trvalo to dlouho. Doteď jsme lidem těžko vysvětlova­li, proč je na občanku sami vyfotíme, ale fotku na řidičák si musí přinést,“míní tajemník teplického magistrátu Marek Fujdiak. Postěžoval si jen na to, že ministerst­vo Teplicím nedodalo kompletní techniku pro focení a něco si museli sami dokoupit. Žadatele o řidičák budou nakonec fotit ve stejné budce, jako se fotí zájemci o občanku.

Paroubek však reagoval, že Teplice jsou v tomhle výjimka.

„Agenda řidičů je v architekto­nicky chráněné budově, kde je velký otevřený prostor a ještě s prosklenou střechou. Je to kompletní výčet nevhodných podmínek pro focení žadatelů u přepážky,“potvrzuje Paroubek. Větší úpravy přepážek bylo třeba ještě udělat například v Jičíně nebo Liberci.

Opozice „řidičákovo­u reformu“nijak nekritizuj­e, dokonce si ji přivlastňu­je.

„Změnu, na kterou se ptáte, přijala Sněmovna již v minulém volebním období na návrh opozičních poslanců. Ministerst­vo jen splnilo povinnosti stanovené zákonem,“upozorňuje poslanec a odborník na dopravu u ODS Zbyněk Stanjura.

Jedna změna začne platit a úředníci i poslanci už vymýšlejí, jak styk s úřady ještě usnadnit. Dalším logickým krokem je umožnit lidem, aby si o řidičské oprávnění požádali na dálku přes internet a dostali ho také až domů poštou.

Nový zákon tedy ještě ani neplatí a poslanec Petr Dolínek už chystá jeho novelu.

„Mám sen, že řidičák přijde domů poštou jako platební karta,“říká Petr Dolínek (ČSSD), člen hospodářsk­ého výboru. Vůči samotné červencové reformě ale žádné podstatné připomínky nemá. „Ten systém není zdaleka dokonalý jen kvůli tomu, že není zdigitaliz­ovaná celá státní správa. Ale zrychluje se vydávání pasů, řidičáků, je tam vidět ten posun,“dodává Dolínek.

s přispěním Roberta Oppelta

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia