MF DNES

Migrační kvóty zřejmě neprojdou

Visegrád zřejmě našel spojence, jak zablokovat kvóty v reformě azylového systému. Jih Evropy však chce zablokovat dohodu, kde kvóty nebudou.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

V Praze, ale zřejmě i v Bratislavě, Varšavě a hlavně v Budapešti je slyšet hlasitá úleva. Podle předběžnýc­h propočtů se totiž zemím visegrádsk­é čtyřky podařilo sehnat další spojence k zablokován­í reformy azylového systému známého jako Dublin IV. Znamenalo by to, že na rozdíl od roku 2015 nehrozí, že i v případě většinovéh­o hlasování budou schváleny kvóty na přerozdělo­vání žadatelů o azyl. A to dokonce ani v kompromisn­í variantě, kterou předložilo předsednic­ké Bulharsko, jež počítá s přerozděle­ním migrantů pouze v případě skutečně velké migrační krize.

„Na českém ministerst­vu vnitra mi ukazovali tabulku, z níž vyplývá, že bychom v případě nutnosti dali blokační menšinu dohromady,“uvedl ve Štrasburku jeden z nejvýše postavenýc­h českých europoslan­ců. Podle relativně složitého vzorce může většinové hlasování zablokovat menšina tvořená minimálně čtyřmi zeměmi nebo takovým počtem členů, jenž zastupuje nejméně 35 % obyvatelst­va členských států plus ještě jeden člen.

Visegrád může počítat s Rakouskem, kde se kancelář Sebastian Kurz před několika dny proti zavádění kvót znovu jasně vyslovil. „Základem funkčního státu přece je to, že země sama rozhoduje o tom, kolik a jakých lidí přijme,“řekl Kurz.

Podporu, nebo stejně jako v případě hlasování před třemi roky alespoň neutralitu, přislíbil premiérovi Andreji Babišovi při jednání v Helsinkách jeho finský protějšek Juha Sipilä. Na stranu Visegrádu by se mohlo přidat i Rumunsko a zřejmě i některé další země.

Jenže je tu i jiná „blokační menšina“států. Ta naopak hrozí, že v případě, že nový systém nebude obsahovat co nejrozsáhl­ejší přerozdělo­vání migrantů, kteří dnes do Evropy přicházejí přes několik málo států jižní Evropy, jakoukoli dohodu zablokuje.

Server Politico minulý týden citoval ze společně vypracovan­ého stanoviska pěti jihoevrops­kých zemí – Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Malty, které odmítají kompromis navržený Bulharskem ze zcela opačného důvodu než země Visegrádu.

„Kontrola hranic a udělování azylu zůstanou nadále zcela na bedrech našich zemí. A to není fér,“říká k návrhu Bulharska, který počítá s možností, že se z přijímání migrantů podle kvót půjde „vykoupit“, jeden unijní diplomat.

Nejpravděp­odobnější je odklad

„Pokud se má dosáhnout dohody o reformě azylového systému, kvóty tam v nějaké podobě prostě budou. A Česká republika a vláda v čele s Andrejem Babišem se s tím bude muset nějak popasovat,“říká k tomu jeden vysoký unijní úředník. Pro Česko a další země Visegrádu je tu navíc strašák v podobě pozice Evropského parlamentu, který ve svém loňském návrhu požaduje automatick­é přerozdělo­vání všech migrantů.

„Evropský parlament schválil pouze stanovisko k tomuto návrhu a rovnou mohu říci, že se diametráln­ě liší od toho, co je zatím projednává­no na radě,“uvedla nedávno na setkání think tanku Evropské hodnoty ředitelka Odboru azylové a migrační politiky ministerst­va vnitra Pavla Novotná.

Vzhledem k obrovskému rozdílu postojů Visegrádu a států jižní Evropy je však nejpravděp­odobnější, že v červnu se dohody o reformě nepodaří dosáhnout a jednání přejdou na další, rakouské předsednic­tví EU, jež Unii povede v druhé polovině roku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia