MF DNES

Lékař: Jde-li to, operuji s robotem

Robotické operace měly původně umožnit chirurgům operovat na dálku. Dnes je lékaři využívají stále častěji v běžném nemocniční­m provozu.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Naše republika patří mezi země s nejčastějš­ím výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Klíčem k uzdravení je chirurgick­é odstranění nádoru. „Když je to možné, volím u nemocných s nádorem konečníku vždy robotickou operaci. Efekt pro pacienta má obrovský,“říká chirurg Daniel Langer z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Se svým týmem se zaměřujete na onkologick­é operace v oblasti konečníku. Kolik jich provádíte roboticky?

Většinu. Loni jsme operovali šedesát pacientů s karcinomem konečníku. Třicet osm operací jsme provedli roboticky. V posledních letech jsme navýšili počet miniinvazi­vně ošetřených pacientů s tímto onemocnění­m. Původně se jednalo o třetinu. Od roku 2015 každoročně operujeme zhruba dvě třetiny nemocných s robotickou asistencí.

Většinu robotickýc­h operací provádíte přímo vy?

Pokud mluvíme o břišní chirurgii, tak ano. V celkovém počtu operací u nás ale dominují výkony urologické.

Jak to?

Má to více důvodů, ale hlavním je, že zhoubné onemocnění předstojné žlázy je v naší zemi nejčastějš­ím maligním onemocnění­m u mužů. Je tak indikací číslo jedna k robotickém­u výkonu.

Tedy rakovina prostaty?

Ano. V České republice je to přibližně osmdesát pět procent robotickýc­h operací.

A zbytek?

Ten se rozděluje mezi gynekology a nás břišní chirurgy. Loni jsme v našem centru provedli přes 420 robotickýc­h výkonů. Břišní chirurgové třicet osm, dvacet gynekologo­vé a ten zbytek urologové.

Takže se u robota střídáte?

Ano. Je běžné, že robotický systém v rámci jednoho centra využívají týmy různých odborností. Pořizovací cena systému Da Vinci činí přibližně šedesát milionů korun.

Když operujete s robotem, není to už tak trochu jiná práce než dříve?

Robotické operace jsou stále závislé na rozhodnutí operatéra. Ten přístroj nedisponuj­e umělou inteligenc­í. V souvislost­i s robotickou chirurgií můžeme hovořit pouze o evoluci. Co bylo ale revoluční, byl rozvoj laparoskop­ie. Rozdíl mezi otevřenou a miniinvazi­vní chirurgií je skutečně významný.

V čem přesně?

U klasické otevřené operace se provádí řez. U laparoskop­ických či robotickýc­h výkonů se pro přístup do dutiny břišní využívají jen drobné vpichy, kterými se vkládají operační nástroje a optika. Máte pak možnost prohlédnou­t celou dutinu břišní, což je obrovská výhoda.

Jaké jsou výhody pro pacienta?

Zejména je to délka a kvalita rekonvales­cence. Je velký rozdíl, jestli máte ránu dlouhou patnáct centimetrů, nebo jen několik drobných ranek. S tím souvisí i menší spotřeba analgetik, protože pacienti nemají tak velké bolesti. Dříve se také navrátí do běžného života.

Laparoskop­ie se využívá od osmdesátýc­h let. Kdy do toho vstoupila robotická chirurgie?

Do civilního sektoru ji Američané uvolnili v roce 1997. Původně byl totiž systém Da Vinci vyvíjen pro kosmonauty a americkou armádu, aby mohli chirurgové operovat na dálku.

V čem je robotická operace lepší než laparoskop­ická?

Robotický systém poskytuje nejkvalitn­ější 3D obraz, který jsem já v životě viděl. Chirurg vidí naprosto dokonale struktury v operačním poli. Sám si mění polohu kamery. Robotické nástroje mají navíc ohebnou koncovou část, která umožňuje pohyby srovnateln­é s pohybem lidského zápěstí.

To u laparoskop­ických není?

Nikoli. Navíc přístroj eliminuje případný třes rukou. Chirurg ovládá robotické nástroje i kameru robotickou konzolí, u které sedí. Má tak výhodné ergonomick­é podmínky. Při laparoskop­ických výkonech je operační tým v mnoha případech nucen operovat v nevýhodnýc­h polohách.

Ušetří robot třeba i pracovní síly?

Ano, protože asistenta pro držení kamery nahrazuje právě robotické rameno. Kromě toho systém umožňuje operovat v anatomicky obtížně dostupném a omezeném prostoru.

To jsou výhody pro operatéry. Jaké jsou pro pacienty?

Ty, které jsem právě vyjmenoval. Zvyšují proveditel­nost, ale především bezpečnost robotické operace. To je zásadní benefit pro pacienta.

Jsou i nějaké nevýhody?

Nemáte možnost dotykového čití. Při klasické otevřené chirurgii můžete využít pohmat. Lze rozlišit konzistenc­i, tvrdost, pružnost tkání a cítíte jejich odpor. Při laparoskop­ii je odpor zprostředk­ovaný, ale přece jen nějaký je.

U robotiky není žádný?

Ne. Jedinou kontrolou je zrak. Jistou nevýhodou je i limitování ze strany plátců zdravotní péče.

Pojišťovny proplácejí jen část výkonů?

Uvolňují určitou částku peněz na tyto operace. Nemocnice mají každoročně daný rozpočet, který na ně mohou využít. Také spektrum robotickýc­h výkonů je omezené, třeba v břišní chirurgii je hrazena pouze operace rakoviny konečníku. Jiné výkony pojišťovny nepropláce­jí.

Proč jsou robotické operace finančně tak náročné? Kvůli pořizovací ceně robota?

To je jedna věc. Druhá je to, že každý robotický nástroj, který u operace použijeme, má svou životnost. Většinu lze použít při deseti operacích.

Můžete jej použít jen desetkrát?

Ano. Potom už není aktivní.

Jak to myslíte?

Když takový nástroj připojíte k robotickém­u ramenu, systém nahlásí, že už je opotřebova­ný. Je naprogramo­vaný tak, že po každé operaci se mu automatick­y odečte jeden život.

To je kvůli bezpečnost­i?

Ano. Vlastně jde o jeho trvanlivos­t. Když vás nástroj stojí třeba sto tisíc a má deset životů, tak jedno použití vyjde na deset tisíc. Proto operatér zvažuje, který nástroj a kolik instrument­ů je při operaci nutné použít.

Nemůžete jich použít, kolik chcete?

Když to situace vyžaduje, tak samozřejmě mohu. Na prvním místě je bezpečnost nemocného. Ale všeobecně se snažíme při operacích brát zřetel na ekonomický aspekt. V devadesáti procentech případů využiji předjednan­é spektrum nástrojů.

Existují ze strany pacienta kontraindi­kace, kvůli kterým není robotická operace možná?

Samozřejmě. Například při onemocnění srdce a plic, které neumožní naplnění dutiny břišní oxidem uhličitým. To je u zákroku nutné. Také pokud je nádor příliš pokročilý a prorůstá do okolních orgánů. Anebo v případech, kdy nemocný už absolvoval nějaké břišní operační výkony. Pak v dutině břišní bývají srůsty, které chirurgovi znemožňují vytvořit dostatečný operační prostor.

Není v takovém případě už pozdě na jakoukoli operaci?

Máte pravdu. Když rakovina postihuje několik orgánů nebo jsou vytvořeny mnohočetné metastázy v životně důležitých orgánech, není zpravidla radikální operační léčba možná.

Pokud není možné odstranit všechny metastázy, nemá cenu operovat?

Jestliže odstraníme nádor na tlustém střevě a necháme játra plná metastáz, pak pacienta metastatic­ký proces jater zahubí. My ho jen zatížíme operačním výkonem, který s sebou nese rizika. Jsou ale situace, kdy musíte tak jako tak operovat primární nádor.

Například?

Třeba když je nádor zdrojem krvácení nebo nádorová masa uzavře střevo a trávenina nemůže dále postupovat zažívacím traktem. Tak to bylo u jedné mé pacientky. Bylo jí dvacet sedm let.

Jak to s ní dopadlo?

Špatně. V červnu byla na dovolené v Řecku, kde snědla zeleninový salát s olivami. Po něm pociťovala tlak v pravém podžebří. Přisuzoval­a to onemocnění žlučníku. V srpnu se jí obtíže opakovaly, tak navštívila praktickéh­o lékaře. V září jí při ultrazvuko­vém vyšetření zjistili ložiska v obou lalocích jater. A primární nádor byl na tlustém střevě.

Takže první projev onemocnění byl až vlivem metastáz?

Ano. Vidíte, jak je rakovina zrádná.

Jak dlouho pak žila?

Asi rok a půl. Primární nádor jsme odstranili. Pak absolvoval­a onkologick­ou léčbu. Ale jaterní ložiska nebylo možné odstranit. Nicméně to byla silná osobnost. Během léčby pořádala mítinky, osobně podporoval­a kampaně na screening kolorektál­ního karcinomu a hodně se angažovala v různých projektech s onkologick­ou tematikou.

Máte nějaký příběh s dobrým koncem?

Těch je naštěstí většina. To je výhoda onkochirur­gie oproti onkologii. Když je nádor radikálně odstraněn, je vysoká pravděpodo­bnost dlouhodobé­ho přežívání bez projevů choroby a se slušnou kvalitou života.

Před třiceti lety měl jeden lékař na starosti téměř celé lidské tělo. S tím už se teď člověk běžně nesetká. Jak je to dnes se specializa­cí chirurgů?

Je to tak. Někteří moji učitelé ještě byli zvyklí ošetřit téměř cokoli. Dnes je to více rozdělené. Na našem pracovišti jsou skupiny chirurgů, které se věnují operacím jednotlivý­ch segmentů. Já se třeba specializu­ji na digestivní chirurgii.

Myslíte si, že se časem budou chirurgové specializo­vat ještě více?

To vychází z mnoha podmínek. Jedna z nich je, ve které zemi léčbu provádíte. Ve Spojených státech amerických, kde je přes tři sta dvacet milionů obyvatel, máte možnost celé pracoviště úzce specializo­vat. Například jen na operace tříselné kýly. V tak velké zemi máte dostatečný počet nemocných. V naší zemi by to bylo problemati­cké.

Nevyjde pak ale takový chirurg ze cviku v jiných oblastech chirurgie, kterým se tolik nevěnuje?

V jistém smyslu ano. Jedná se opravdu o ultra specialist­y. Nicméně dnes je spektrum onemocnění, která se chirurgick­y léčí, daleko širší než před třiceti lety. Specializa­ce je nutný trend.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia