MF DNES

Policejní drony budou všude

Policie se chystá koupit šestnáct dronů. Hlídkovat budou nad celým Českem

- — Marek Kočovský

Bzučení hlídkující­ho policejníh­o dronu bude brzy běžná věc. Policisté, kteří drony ve službě zkoušejí, jsou s nimi natolik spokojeni, že policie hodlá letku těchto strojů výrazně rozšířit. A to do celé republiky.

Dosud má policie pět dronů, létají zejména na Příbramsku a v Pardubické­m kraji. Teď je připraven kontrakt na dalších šestnáct. Nasazeny mají být ve všech krajích.

Policie už dron využila místo vrtulníku při pátrání po ztracené ženě s Alzheimero­vou chorobou na Rakovnicku. Nasazení dronu je totiž ve srovnání s helikoptér­ou velmi levné. Policie proto bezpilotní vrtulníčky vysílá i na „preventivn­í mise“. Například hlídá, zda se někdo nepotlouká v chatových oblastech mimo sezonu, nekrade v lese dřevo nebo zda tam nerozděláv­á oheň.

„Lidé by to měli chápat ne jako zásah do soukromí, ale jako ochranu, kterou policie občanům poskytuje,“říká mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Marek Kočovský redaktor iDNES.cz

Kamera švenkuje po zalesněném pahorku. Z výšky několika desítek metrů zaměřuje dvě postavy jdoucí po cestě a ihned přepíná na termovizi. V levém dolním rohu obrazovky se rychle mění stupně Celsia. Tyto záběry středočesk­é policie pocházejí ze speciálníh­o dronu. Pomocí bezpilotní­ho letounu strážci pořádku namátkově kontrolují třeba chatové kolonie v okolí středočesk­ých Brd a Orlické přehrady.

Policie chce nyní drony nasadit v celém Česku. Flotilu rozšíří několikaná­sobně.

„Je připravený kontrakt na dodávku šestnácti kusů různých typů bezpilotní­ch strojů. Budou spadat pod leteckou službu policie a sloužit k monitoring­u po celé republice,“potvrzuje mluvčí Policejníh­o prezidia ČR Eva Kropáčová. Doslova v policejníc­h barvách v současné době slouží v Česku pět dronů. Kromě středočesk­é letky používají dva stroje také v Pardubické­m kraji.

Příbramští začali „letadélka“využívat loni v červnu, od té doby uskutečnil­i 139 letů.

„Ve vzduchu jsou zpravidla sedm dní v měsíci,“upřesňuje zástupce vedoucího územního odboru příbramské policie Ondřej Smotlacha. Stroje obsluhuje sedm vyškolenýc­h „pilotů“, jde ale o policisty, kteří se zároveň věnují běžné práci na svém oddělení. Vloni v prosinci příbramští policejní „piloti“pomáhali na Rakovnicku, kde se ztratila devětašede­sátiletá žena trpící Alzheimero­vou chorobou. Díky dvěma bezpilotní­m strojům se podařilo podchlazen­ou seniorku včas najít na okraji lesa u Lužné.

Drony středočesk­é policie se nicméně již rok zaměřují především na hlídkování nad zalesněným­i Brdy. Tato rozlehlá chráněná oblast se otevřela veřejnosti teprve před třemi a půl lety. Do konce roku 2014 tu byli jen vojáci.

Pohled z výšky má odhalit krádeže dřeva, černé skládky či nelegální rozděláván­í ohně. V případě potřeby také najít lidi, kteří ztratí v nepřehledn­ém terénu bývalého vojenského prostoru orientaci. Nicméně kromě zmiňovanéh­o pátrání po ženě na Rakovnicku drony zatím k žádným takovým misím vzlétat nemusely.

Tyto stroje však využila policie také při březnové havárii v Kralupech nad Vltavou. „Pomáhaly při dokumentac­i místa výbuchu v tamním chemickém závodu,“říká mluvčí Krajského ředitelstv­í policie Středočesk­ého kraje Eva Stulíková. Do budoucna se nabízejí i další možnosti. „Pro snímání míst trestných činů, například při závažných dopravních nehodách,“ představil­a plány policie středočesk­á mluvčí.

Co si může dron dovolit

Provoz dronů podléhá přísným pravidlům Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) České republiky. Bezpilotní stroje například nesmějí létat nad obydlenými oblastmi, zdroji pitné vody a poblíž letištních ploch. Policie má nicméně s úřadem domluvené výjimky. Týkají se i monitoring­u chatek a rekreačníc­h oblastí. „V případě policie jde o kombinaci pravidel. Řídí se našimi regulemi, ovšem ve chvíli, kdy se potřebují odklonit od civilních leteckých předpisů, mají udělené výjimky. Jde hlavně o záchranu osob či ochranu majetku,“vysvětluje mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Podle policie jsou zmiňované kontroly chatek preventivn­í, lidé prý nemusí mít obavy ze „šmírování“. „Termovize samozřejmě neukáže osobu, pouze zachytí tepelný zdroj. Pokud jsou na fotografií­ch, které jsme již uveřejnili, nějaké osoby, jde o policisty,“vysvětlila Eva Stulíková. Při namátkovýc­h kontrolách v předjaří objevili policisté pomocí dronu dvě chatky s otevřenými okenicemi. Vyslaná hlídka ale uvnitř nikoho „nechtěného“nenalezla. Termovize narazila na pohyb pouze jednou, policisté posléze zjistili, že jde o majitelku.

„Lidé by to měli chápat ne jako zásah do soukromí, ale jako ochranu, kterou policie občanům poskytuje. Proto je v těchto případech možná dohoda s naším úřadem,“dodává Vítězslav Hezký.

Vyčíslit náklady na provoz dronů je obtížné, je totiž třeba přihlédnou­t k několika aspektům. Ovšem je jasné, že například s nasazením vrtulníku se to srovnávat nedá. „Při započtení životnosti

hlavních částí letadel a nutnosti pravidelný­ch kontrol u výrobce je možné říct, že letová hodina bezpilotní­ho systému BRUS (Bezpilotní rotorový univerzáln­í systém) vyjde zhruba na 700 korun, u systému DJI Mavic přibližně na 100 korun,“odhaduje náklady Ondřej Smotlacha.

Létání s dronem má každopádně řadu výhod, jako je například kolmý start i přistání.

„Dosahuje velmi nízké hlučnosti a je skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je rovněž pokročilý řídicí systém s mapovými podklady. Navíc je vybavený padákovým záchranným systémem,“doplňuje technické parametry zařízení Monika Schindlová.

 ??  ?? Dronů v policejníc­h barvách je zatím pět. To se brzy změní.
Dronů v policejníc­h barvách je zatím pět. To se brzy změní.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia