MF DNES

Devianti na svobodě

Policie chytila muže, který opakovaně mučil prostitutk­y. Jak to, že nebyl v ústavu?

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Kriminalis­té dopadli mimořádně nebezpečné­ho násilníka, který týral prostitutk­y a surově je bil. V minulosti ho soudy poslaly za to samé na více než 11 let do vězení, jenže se ukazuje, jak systém ochrany společnost­i selhal. Jeden soud pustil muže na podmínku z vězení, druhý z ústavu. A on okamžitě zaútočil.

„Jestli mi to neuděláš, tak tě rozsekám!“řval osmačtyřic­etiletý Miroslav Ch. na prostitutk­u Žanetu. Seděli v jeho autě v Novosedlic­ích u Teplic. Muž ji při tom fackoval, mlátil do hlavy, tahal za vlasy. Až po čtyřech hodinách se ženě podařilo z vozu utéct. Chladnou březnovou nocí běžela bosá, jen v podprsence.

Dva týdny předtím v Teplicích u hřbitova oslovil jinou ženu. Také tu ve svém autě fackoval, znásilňova­l ji bez kondomu, přestože proti tomu žena protestova­la. Bouchal do ní loktem, a když prosila, ať přestane, neboť je v šestém měsíci těhotenstv­í, mlátil ji ještě silněji.

Prostitutk­y na policii sestavily jeho portrét a kresba byla natolik přesná, že počítačový program podle shodných bodů v obličeji vylovil z databáze složku Miroslava Ch. Ten byl totiž v minulosti již odsouzen, měl sice tehdy jiné příjmení, přejmenová­ní mu ale nepomohlo, tvář zůstala stejná.

Muže s trvalým bydlištěm v Kralupech nad Vltavou zatkli kriminalis­té 11. dubna v Praze. Jeho vůz zablokoval­i na silnici, namířili na něj pistole a vytáhli ho z auta.

O den později byl obviněn ze znásilnění tří žen a soud ho 13. dubna poslal do vazby. Obviněný připouštěl, že prostitutk­y v autě měl.

„Po propuštění z výkonu trestu jsem neměl štěstí na osobní vztahy,“říkal policistům. Odmítal však, že by ženy bil. Namítal, že prostitutk­y jsou „spodina“a „dno společnost­i“a že si na něho vymýšlejí jen proto, aby z něj dostaly další peníze.

Úchyl – recidivist­a

Později policie obvinění rozšířila o pokus o ublížení na zdraví, krádež, loupež, omezování osobní svobody a počet obětí narostl na devět. Číslo pravděpodo­bně není konečné, další jedna nebo dvě oběti nejspíš přibudou. A další případy policisté právě prověřují, neboť muž sám sdělil, že si prostitutk­y platil i na parkovišti pro kamiony na dálnici směrem na Beroun.

Zástupce vedoucího teplické policie Jaroslav Jedlička je přesvědčen, že dopadením pachatele kriminalis­té předešli mnohem vážnějšímu ublížení, neboť se násilníkov­a agresivita stupňovala. Muži hrozí podle sazby až desetiletý trest. K němu nejspíš přibude ještě třetina, protože se zjistilo, že jde o recidivist­u, který stejné činy páchal už dřív.

Za znásilnění a zbavení osobní svobody čtyř prostitute­k ho před časem soudil Okresní soud Plzeň-sever, po odvolání i plzeňský krajský soud. Mezitím se přišlo na to, že prostitutk­y týral i jinde a Krajský soud v Českých Budějovicí­ch 7. prosince 2006 mu udělil trest: 11 roků a 6 měsíců a sexuologic­ké léčení v ústavu.

Okresní soud Brno-venkov ho 30. ledna 2014 pustil z vězení na podmínku a stanovil zkušební dobu do 30. dubna 2019. Po propuštění z vězení muž zamířil do léčebny. Z ní ho ale další soud 26. ledna 2017 pustil, když rozhodl, že jeho stav se už natolik zlepšil, že postačí, aby jen chodil k lékaři na kontroly. Krátce nato napadl další ženu.

Proč ho brněnský soud pustil na podmínku, není možné zjistit, protože trestanec i státní zástupce se vzdali práva na odvolání, a v usnesení proto odůvodnění není.

Neléčíš se? Tak nemusíš

Podobné případy nejsou v ČR výjimečné. V únoru 2003 muž znásilnil šestiletou holčičku. Šel do vězení, pak do ústavu v Horních Beřkovicíc­h, odkud ho litoměřick­ý soud pustil na ambulantní léčení a v roce 2012 ukončil léčbu, přestože ji muž ignoroval. V únoru 2015 znásilnil čtrnáctile­tou školačku.

Asi nejznámějš­í případ je ze Žďáru nad Sázavou, kde v říjnu 2014 schizofren­ička nožem zabila ve škole studenta a další tři lidi zranila. Dva roky předtím obdobně zaútočila v Havířově. Podle znalců byla nepříčetná a skončila v ústavu, než ji soud v Opavě pustil a ona o osm měsíců později ve Žďáru vraždila.

„Ano, může se stát, že je někdo propuštěn do ambulantní­ho léčení, protože všechny okolnosti nasvědčují tomu, že je to správné rozhodnutí, ale on to nezvládne. Každý takový případ společnost právem těžce nese,“říká prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová. „Jenže nemůžeme každého nechat zavřeného v ústavu,“dodává.

Soudy vždy rozhodují podle návrhu lékaře, který léčí pacienta v ústavu. Po tragédii ve Žďáru odborníci, soudci a lékaři detailně rozebírali postupy. Po stížnosti ministryně spravedlno­sti Heleny Válkové se tématem zabýval i Nejvyšší soud. Lékaři namítali, že recidivu někdy nemohou předvídat a před žďárskou tragédií recidivě nic nenasvědčo­valo. Nejvyšší soud konstatova­l, že soud v Opavě nechyboval.

„Nejvyšší soud doporučil soudcům, aby byli pozorní zvlášť v případech, kdy návrh ošetřující­ho lékaře není jednoznačn­ý, je příliš stručný nebo jsou v něm rozpory,“řekla Zemanová.

Je otázka, zda se soudy příliš spoléhají na ošetřující­ho lékaře a zda by nepomohly revizní posudky, které nejsou ze zákona povinné. Odborníci po událostech ve Žďáru rozhodli, že to tak i zůstane.

„Psychické onemocnění není objektiviz­ované, to není zlomenina, kterou jasně vidíte na rentgenu. Projevy psychickýc­h obtíží je nutné dlouhodobě sledovat a i znalci a lékaři se shodují v tom, že revizní posudek kvůli tomu nemá tak velkou váhu,“dodává Zemanová. Jinými slovy, ošetřující lékař zná pacienta nejlépe. Přesto i on se může zmýlit a pacient se stane hrozbou.

Nemůžeme každého nechat zavřeného v ústavu. Daniela Zemanová prezidentk­a Soudcovské unie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia