MF DNES

Ministerst­vo vnitra přebralo byznys growshopům

Policie stíhala podnikatel­e za prodej potřeb pro pěstitele marihuany. Nyní je stát nabízí sám.

-

Jakub Kotalík redaktor iDNES.cz

ortiment, který lze běžně nalézt v obchodech s potřebami pro pěstitele marihuany, se objevil na stránkách Centra zajištěnýc­h aktiv. Ministerst­vo vnitra, pod něž instituce spadá, to nepovažuje za nic zvláštního. Policie ČR nicméně v minulosti za prodej takového zboží majitele growshopů stíhala.

Prostředni­ctvím Centra zajištěnýc­h aktiv (CENZA) se stát zbavuje věcí, které policie zabavila v trestním řízení. Ročně takto vydraží majetek v hodnotě kolem dvou miliard korun. V aukcích se vyskytují automobily, televize či mobily.

V květnu přibyla na webu centra nová sekce Dům a zahrada. „Jedná se převážně o sortiment hnojiv, podpůrných látek a substráty pro pěstování rostlin,“píše se na stránkách.

Mezi nabízeným zbožím lze nalézt přípravky podporujíc­í růst rostlin, které obvykle prodávají obchody, jejichž zákazníky jsou primárně pěstitelé konopí. Právě z takového obchodu policie zboží nejspíš zabavila.

Vnitro v dražbě nabízí například hnojivo od firmy Canna, které „je vysokojako­stní směs fosforu a draslíku“. „Oba prvky hrají velkou roli během fáze květu u rychle rostoucích rostlin,“uvádí popisek produktu. V nabídce se nacházejí rovněž směsi enzymů podporujíc­ích růst rostlin a další produkty.

O konopí se na obalech podobných přípravků explicitně nepíše. Stejně tak growshopy tyto látky prodávají oficiálně pro pěstování jakýchkoli rostlin. A nově tak argumentuj­e i ministerst­vo vnitra.

„Hnojiva, která jsou nabízena na webu www.cenza.cz, jsou určena pro obecné použití pro pěstování rostlin, nejsou úzce profilovan­á pro pěstování ‚konopí‘. Tato hnojiva jsou běžně dostupná v prodejní síti v České republice, může si je zakoupit každý zahrádkář nebo chalupář,“vysvětlila pro iDNES.cz mluvčí resortu Klára Pěknicová.

„Z tohoto důvodu rozhodl orgán činný v trestním řízení o jejich prodeji, nikoli likvidaci, neboť k tomu není žádný důvod,“dodala mluvčí. Jak napovídá název firmy Canna, její produkty jsou přece jen zaměřeny hlavně na pěstitele konopí setého neboli Cannabis sativa.

Majitel growshopu Michal Otipka se nad postupem ministerst­va vnitra podivuje. Otipka byl jedním z provozovat­elů growshopů, na něž v roce 2013 podnikla policie rozsáhlou razii, někteří dokonce dostali u soudů podmínku za šíření toxikomani­e.

„To je naše obhajoba!“směje se Otipka vysvětlení resortu. Nicméně dodává, že argumentac­e je to správná. Zarážející podle něj je, že v jeho případu policie vyhodnotil­a, že hnojiva Canna „jsou určena na pěstování konopí za účelem co nejvyššího zisku THC“.

„Je hloupé, když jeden den tvrdí A a druhý den tvrdí B,“kroutí hlavou Otipka nad dvojím metrem úřadů. „Jak zaútočili na growshopy, tak se obchod z velké části přesunul na internet a část obchodů se přejmenova­la na specializo­vaná zahradnict­ví,“vysvětluje podnikatel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia