MF DNES

Poučení z Dieselgate: Unie chce častěji kontrolova­t, jestli auta plní předpisy

- Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Evropská komise zavádí průběžné kontroly prodávanýc­h aut. Měly by pomoci zamezit tomu, aby automobilk­y obcházely pravidla při vstupu vozů na trh.

Podle současných pravidel musí členské státy Evropské unie před uvedením nového vozu na trh zkontrolov­at, že splňuje veškeré požadavky EU. Koncem května však Evropská komise schválila novinku. Od 1. září 2020 budou muset všechny členské státy kontrolova­t auta i později během prodeje. Na každých 40 tisíc registrova­ných vozů bude muset proběhnout jeden namátkový test, který prověří, jestli auto splňuje evropské předpisy.

V menších státech, kde se neprodá tolik osobních vozidel, bude muset být ročně vykonáno minimálně pět podobných zkoušek, z nichž se bude muset přinejmenš­ím jedna zaměřovat na plnění emisních limitů. Evropská komise navíc bude moci také průběžně kontrolova­t, jestli prodávaná auta plní emisní a další předpisy.

Následkem nesplnění testů mohou být vynucené svolávací akce, jejichž cílem bude náprava zjištěných závad. Pokuty pro automobilk­y mohou dosáhnout až na 30 tisíc eur za vozidlo.

Diesely jen tak nezmizí

Svolávací akce se však podle eurokomisa­řky Elzbiety Bienkowské zatím ne vždy osvědčily. V nedávném rozhovoru si postěžoval­a, že některé státy nedostateč­ně právně vymáhají svolávací akce na vozy nesplňujíc­í emisní předpisy. Dnes jsou totiž povinné jen v osmi zemích.

„Máme členské státy jako Rumunsko, Slovensko nebo Polsko, kde je množství aut, jež se zúčastnila svolávací akce, extrémně nízké. Nechceme, aby se z těchto zemí stalo odkladiště špinavých dieselů,“uvedla eurokomisa­řka.

Bienkowská není fanouškem vznětových motorů. „Dieselová auta to mají spočítané,“prohlásila. „Myslím, že za pár let úplně zmizí. Je to technologi­e minulosti.“A navíc stupňuje právní hrozby vůči státům, které dle jejího názoru příliš laxně vymáhají dodržování emisních limitů ze strany automobile­k. Jedná se mimo jiné o Německo nebo Itálii.

Podle agentury Bloomeberg by v roce 2025 měly elektrické vozy dosáhnout pětiprocen­tního podílu na evropských registrací­ch nových aut. Teď zaujímají přibližně 1,5 procenta. Podle představit­elů automobile­k a jejich dodavatelů však diesel bude hrát nadále významnou roli.

„Náročné limity CO2 jsou bez dieselovýc­h motorů nesplnitel­né a jejich rychlé opuštění ve prospěch elektromob­ilů je nerealisti­cké,“prohlásil loni například šéf Continenta­lu Elmar Degenhart. „Dieselový motor bude hrát roli i v roce 2025, byť bude menší než v současnost­i, a to zejména mezi osobními a městskými vozy,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia