MF DNES

Pikantní summitová potíž: Kdo zaplatí za Kima hotel?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují peníze, řekl Švejkův feldkurát Katz a Kim Čong-un se tím zhruba řídí.

A tak je tady naléhavá otázka: Nechcete náhodou prospět světovému míru a zatáhnout vůdci KLDR bydlení v luxusním hotelu při singapursk­ém summitu s Donaldem Trumpem? Nemá na to. Prý. Kim už si vybral, kde chce bydlet. Má to zásadní háček, vlastně pořádnou Hlavu 22.

Vůdce země s atomovkami nemůže bydlet v nějakém penzionu.

Jenže má prázdnou peněženku. Někdo to za nás musí zaplatit, vzkázali Severokore­jci. Nabízí se přirozeně USA. Dokonce řekly, že by to klidně udělaly. Chtějí jednat, jde o atomové bomby a mír po skoro 70 letech neuzavřené staré války a neustálého strachu z nové, tak jeden hotel navíc klidně zaplatí.

Ale chudoba u Kimů cti netratí, a tak KLDR dala najevo, že Amerika účet zatáhnout nemůže, protože by to bylo pro Kima urážlivé.

Jak by to taky vypadalo, když by za vás nepřítel musel platit.

Je tady ale ještě jeden háček, další Hlava 22. Kdyby Trump nechal účty za KLDR zaplatit, musel by vlastně podat demisi, aby ho mohli zavřít. Jsou tady přece sankce vyhlášené americkou vládou, podle nichž je zakázáno jakkoliv financovat korejský režim.

A tak se hledá, kdo by nakonec hotel Kimovi zaplatil. Zvláštní: z běžného pohledu vypadá stejně trapně, jestli by platili Američané, nebo někdo jiný, v KLDR to však asi vidí jinak.

Nedá se ale říct, že při výběru ubytování by Kima svírala příslovečn­á proletářsk­á skromnost.

Hotel Fullerton, kde chce při summitu spát, je jedna ze singapursk­ých ikon. Majestátní neoklasici­stní budova, jakou byste spíše čekali někde v Evropě. Na fasádě obrovské antické sloupy, vypadá spíš jako opera, úhlednější Reichstag nebo hlavní pošta, přičemž tím posledním skutečně byl.

Letmé zkoumání webové stránky hotelu ukazuje, že noc v prezidents­kém apartmá stojí 6 000 dolarů. Nejlevnějš­í pokoj měli včera za 180 amerických dolarů, což je na dnešní poměry velmi laskavá cena, ale taky tam nabízeli pokoje za sedm set dolarů.

KLDR má zřejmě určitou finanční deviaci, protože o placení nákladů, které si jiné státy hradí samy, žádá v poslední době nějak často.

Naposledy letos v zimě za ni Jižní Korea platila za pobyt severokore­jského týmu na zimní olympiádě. Když před čtyřmi roky navštívila americká delegace KLDR, aby vyjednala propuštění dvou amerických zajatců, režim je hostil opulentní večeří o dvanácti chodech. Pak Američané dostali účet jako v hospodě.

Americký list The Washington Post, který se zprávou o potížích s placením hotelu přišel, napsal, že je to důsledek „politiky slunečního svitu“, kdy bohatá Jižní Korea platila severu cokoliv, na co si vzpomněl. Rozmazlila ho tak, že režim, který může vyrábět jaderné zbraně a mít čtvrtou nejpočetně­jší armádu světa, se tváří, že nemá na hotelový účet.

Pikantní je, že Kim má sbírku nejdražšíc­h aut, nechává si posílat ze Švýcarska hodinky, z Dánska vepřové a z Íránu kaviár. Kouří cigarety Yves Saint Laurent, jejichž krabička stojí přes tisíc korun.

Ale zřejmě chce rafinovaně pumpnout imperialis­ty.

Zatím to vypadá, že pobyt zaplatí Singapur. Ale nabídnout se jistě může každý.

Je však třeba vzít v úvahu, že nejde jen o Kima, ale také o jeho delegaci, ochranku, rádce, spojaře, lékaře, sluhy a řidiče i pancéřové limuzíny. A pozor, k účtu patří i minibary.

 ?? Foto: ČTK ?? Kdo zaplatí Kimův účet? Hotel Fullerton v Singapuru, kde vůdce KLDR chce bydlet při schůzce s Trumpem, ale nechce platit.
Foto: ČTK Kdo zaplatí Kimův účet? Hotel Fullerton v Singapuru, kde vůdce KLDR chce bydlet při schůzce s Trumpem, ale nechce platit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia