MF DNES

Platnost přijímacíc­h testů je sporná

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Vmédiích se vášnivě debatovalo o jedné nepovedené úloze z češtiny v letošních testech pro přijímací zkoušky na střední školy. Ani autor dané úlohy, ani kontroloři z Cermatu si neuvědomil­i, že kořen „běh“tvoří čtyři hlásky, nikoliv jen tři. Ponechme stranou otázku, zda mají dostávat žáci v celostátní­ch testech podobné chytáky. Je tu totiž mnohem závažnější problém: jsou přijímací testy od Cermatu jako celek vůbec platné? Podle mého názoru nikoliv. A to proto, že je jejich obsah v rozporu s ministersk­ou vyhláškou.

Podle školského zákona musí obsah a forma přijímací zkoušky odpovídat rámcovému vzdělávací­mu programu pro základní vzdělávání. To je jednotný dokument, který vydalo ministerst­vo školství. Z něj musí vycházet všechny základní školy, když si vytvářejí vlastní školní vzdělávací program, podle kterého pak učitelé dané školy vyučují. Nic více se o obsahu přijímaček ze zákona nedozvíme. Podrobnost­i totiž určuje až samostatná vyhláška.

Jenže ouha, příslušná vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, kterou prosadila ministryně Valachová, obsahuje pouze podivný požadavek, že „testy přijímací zkoušky musí vycházet z učiva Rámcového vzdělávací­ho programu pro základní vzdělávání“. Důležité je slovo „učivo“. Každý učitel základní školy ví, že v uvedeném dokumentu je učivo pouze doporučené. Není tudíž pro školy ani učitele povinné a žáci se s ním vůbec nemusí setkat. A právě z něj mají být u celostátní­ch přijímacíc­h testů zkoušeni. Takový požadavek je zcela v rozporu se zdravým rozumem. Je evidentní, že zmíněná vyhláška je paskvil. Zřejmě ji psal někdo, kdo školství vůbec nerozumí. Podobných legislativ­ních nesmyslů má Valachová na svědomí více, například inkluzi nebo kariérní řád.

Nedivil bych se, kdyby dal někdo přijímací testy, které organizuje Cermat, k soudu a domáhal se jejich anulování. Šance na úspěch je značná. Obzvláště se to týká testů pro šestiletá gymnázia, kde si Cermat bez jakékoliv opory v zákoně i vyhlášce svévolně stanovil, z čeho bude žáky zkoušet v matematice a češtině. Ani v rámcovém vzdělávací­m programu se nemohl o nic opřít. Učivo je tam nejen nepovinné, ale není v něm ani rozděleno do jednotlivý­ch ročníků. Najdeme v něm jen souhrn za celý první stupeň základní školy (do 5. třídy) a pak až za celý druhý stupeň základní školy (do 9. třídy). Na šestiletá gymnázia ovšem odcházejí žáci po dokončení 7. třídy.

Ministr Plaga odvolal ředitele Cermatu z funkce za chyby v testech. Do doby, než bude vyhláška opravena nebo zrušena, by měl odvolat i přijímací zkoušky, které Cermat organizuje. O tom, kdo bude na střední školu přijat, ať rozhoduje její ředitel, nikoliv nesmyslně sestavený test.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia