MF DNES

Zpátky k civilu, slíbil Landa

DAniel LAndA nA podzim oslAví pAdesÁtiny hAlovým turné, objede PrAhu, Brno, OstrAvu, PArdubice, České Budějovice i BrAtislAvu.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pro fanoušky si zpěvák nachystal kruhové pódium uprostřed haly, výběr největších hitů i Přemysla Pálka, jenž vystupuje v muzikálu Krysař. Koncert v pražské Tipsport Areně, který se uskuteční 4. listopadu, už je vyprodaný.

Mít pět měsíců dopředu vyprodáno, to asi potěší?

Ani jsem to nečekal. Dlouho jsem nevystupov­al, tak jsem nevěděl, ale možná je to právě proto. Brno se vyprodání blíží, bude to zajímavé. Myslím, že propadák nehrozí.

Turné je k vašim padesátiná­m, což je životní zlom. Řešíte to?

Hlavní hity a trháky mám za sebou, ale skládání se nebráním. Písničky vznikají, ale spíš pomalu. Když se nechci opakovat, okruh témat se dost zužuje. Neberu to teď jako profesi, ale jako radost. V září asi bude novinka s klipem, takže teoreticky vzniká materiál na album, ale neříkám, že ho vážně udělám.

Předpoklád­ám, že na podzim budete hrát hlavně hity.

Zazní písně, o kterých si myslím, že mezi fanoušky patří k nejoblíben­ějším. Pódium uprostřed je velká fyzická výzva. V padesáti! Protože ho musíte obíhat a energii rozdávat na všechny strany, je to desetkrát náročnější, než když stojíte k publiku čelem a za zády nikoho nemáte.

Musím se zeptat – turné bude civilní Daniel Landa? Žádný kouzelník Žito a žádné kejkle?

Umělecko-sociální experiment Žito jsem završil asi před dvěma lety. Celé to vzniklo kvůli reflexi v podobě filmu Odžito, na kterém teď pracuju. Takže ano, podzimní koncerty budou civilní.

Ten film bude tedy dokument?

Bude to umělecký hraný dokument a odehraje se v několika rovinách. Bard a rockový písničkář s kytarou na pódiu vypráví svůj příběh o proměně, odtud se půjde do hraných pasáží, kde vysvětlím, co mě dohnalo k Žitovi, co byl ten kohout a proč jsem mluvil o prstenech moci a jižních elfech. Až pak můžou lidi celý Žitův příběh pochopit. Vedlo mě přesvědčen­í, že největší problém společnost­i je v tom, že se vytrácejí hodnoty. Jako bychom byli už jen těla a duše mlčela. Chtěl jsem odžít velký příběh a dostat do diskuse čtrnáct základních hodnot.

Jak jste přijímal fakt, že kromě nejvěrnějš­ích, kteří odhadli, oč jde, vás lidé pokládali za blázna?

Počítal jsem s tím. Začal jsem tarotovou kartou blázen. Ta figura je neskutečně osvobozují­cí. Neřešíte, kdo vás pomlouvá a nadává vám do bláznů, protože je vám to jedno.

Slovy o duši a hodnotách mi trochu připomínát­e Tomáše Kluse, s nímž jsem mluvil před vámi a nechá vás pozdravova­t.

Myslím, že s Tomášem mám společného daleko víc, než by si spousta lidí dokázala představit. On je čisté stvoření, to je evidentní. Ale víte, jak to je – světlo je jen jedno.

Vaše jméno už od období Orlíku vyvolává kontroverz­e. Nepřilil jste olej do ohně rolí Emanuela Moravce v seriálu České století?

Přišlo mi to jako zajímavý profesní úkol. Proč ne? Samozřejmě si tím nepomáhám, ale abych kalkuloval s povrchnost­í lidí v rámci svého projevu, to se mi nechce. Měnit svůj způsob vyjadřován­í nebudu.

Nabízí se i verze, že se kontroverz­í bavíte a zvyšujete zájem.

Je to něco jako tetování. Půjde to s vámi celý život a prostě s tím počítáte. Největší nepřítel je náš vlastní mozek, protože nenávidí změny. A když máte někoho někam zařazeného, těžko to přehodnotí­te.

 ?? Foto: Herminapre­ss ?? Kontroverz­ní osobnost Daniel Landa chystá turné i hraný filmový dokument.
Foto: Herminapre­ss Kontroverz­ní osobnost Daniel Landa chystá turné i hraný filmový dokument.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia