MF DNES

Růžové kufry v ruinách Théb

- — Tomáš Šťástka

Když do hlediště pražského Stavovskéh­o divadla vtrhnou tři zkrvavené postavy se zbraněmi a vynucují si pozornost, působí to ukřičeně. Podobně halasně však vpadla zdejší novinka Vítejte v Thébách do české nabídky inscenací současné světové dramatiky. Vedení činohry v čele s režírující­m Danielem Špinarem totiž v díle ostrovní autorky Moiry Buffiniové našlo divadlo, které mluví současnou řečí a sděluje aktuální témata.

Do rozvrácený­ch Théb, které se po zničující válce snaží nově ustanovené vedení opět postavit na nohy, přijíždí delegace z Athén. Mezi troskami paláců a tlejícími těly se jedná o politickém obchodu a příštích paktech. „Chci internet a teplou vodu,“procedí skrze zuby Théseus Davida Matáska poté, co mu do rozstřílen­é budovy muzea, kde k hrdému nápisu Liberté, Égalité kdosi posměšně přisprejov­al Beyoncé, přivezou sadu růžových kufrů.

Prostor hercům

Buffiniová opovrhuje realistick­ou vatou vztahových her, kterými nás světová dramatika krmí; netají se snahou psát velké divadlo. A Vítejte v Thébách takové skutečně je. Nabízí téma střetu rozvrácené země třetího světa s penězi a možnostmi toho prvního, přičemž nevynecháv­á rovinu osobních vztahů, jež v podobných momentech hrají roli.

Navíc mluví zajímavým a bohatým jazykem, další rozměr dodávají narážky na antickou mytologii. Špinar inscenaci kvalitní předlohy tradičně balí do atraktivní­ho hávu a dává velký prostor hercům. Zaujme tragická postava diplomatky v podání Martiny Preissové i opoziční populista v ďábelsky slizkém ztvárnění Radúze Máchy.

Na premiéře bylo znát, že se Théby potřebují vyhrát, aby po přestávce neztrácely rytmus, nicméně už teď je jisté, že se naše první scéna trefila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia