MF DNES

Pražské jaro obhájilo sázku na nejistotu i na muzikály

- — Věra Drápelová

Včerejší závěrečný koncert 73. ročníku Pražského jara, na němž Slovenská filharmoni­e zahrála mimo jiné Žalm země podkarpats­kej od Eugena Suchoně, byl rovněž posledním příspěvkem do festivalov­é linie, která připomněla sté výročí vzniku Českoslove­nska.

V jeho jménu se u nás koná a ještě určitě bude konat leccos, třeba i hasičská vodní show v Praze na Vltavě, nakonec proč ne, ale od špičkových kulturních institucí se přirozeně čeká nějaká myšlenka. Pražské jaro ji letos zhmotnilo do podoby skladeb, které napsali čeští i slovenští soudobí autoři, často přímo na objednávku festivalu.

Dalo se jistě jít pohodlnějš­í cestou, ale festivalu slouží ke cti, že tak neučinil. Ať už budou osudy nových děl jakékoli, jejich autoři, mezi nimiž figurovali Marko Ivanović, Michal Nejtek, Luboš Mrkvička a další, rozhodně nabídli podněty k diskusi, což není málo.

Svým způsobem se dá pochopit, že tuto sázku na nejistotu dramaturgi­e vyvažovala sázkami na jistotu. Bachovské kreace dirigenta Johna Eliota Gardinera a jeho souborů jsou už několik desítek let konstantou stejně jako projekty typu Jerusalem, za nimiž stojí Jordi Savall. Oba páni však drží uměleckou laťku stále vysoko.

Ostatně i maďarský dirigent Iván Fischer při každém hostování se svým Budapest Festival Orchestra dokazuje, co to je mnohaletá práce s hudebníky. Jejich provedení Mahlerovy Symfonie č. 2 bylo orchestrál­ním festivalov­ým vrcholem, jemuž se vyrovnal pouze výkon Royal Concertgeb­ouw Amsterdam s dirigentem Danielem Gattim.

Přiblížit se k těmto výšinám se už zdaleka nepodařilo Varšavské filharmoni­i. Česká filharmoni­e zažila svou hvězdnou chvíli hned na úvod, když si doslova „padla do noty“s dirigentem Tomášem Netopilem, jehož Má vlast se zapíše jako esence lehké, vzletné romantiky.

Příjemné byly vzpomínky na Leonarda Bernsteina, a to přesto, že jeho skladatels­ký odkaz není jednoznačn­ý a že Česká filharmoni­e mohla být při hraní muzikálů uvolněnějš­í. Nicméně setkání s londýnským­i muzikálový­mi zpěváky bylo zážitkem a potvrdilo, že špičky tohoto žánru jsou dost důstojné i pro Pražské jaro.

 ?? Foto: Ivan Malý ?? Na festivalu vystoupil i gambista Jordi Savall.
Foto: Ivan Malý Na festivalu vystoupil i gambista Jordi Savall.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia