MF DNES

Vltava nad Prahou

Hasičská fontána odčerpala stejný objem vody, jaký je v čestlickém akvaparku

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Za doprovodu hudby a barevných světel se Vltava doslova vzedmula do vzduchu. Vytvořením největší hasičské fontány na světě oslavilo přesně 1 055 hasičů ze 77 okresů z celého Česka výročí sta let od vzniku republiky. Přitom z řeky odčerpali a zase do ní vrátili na tři miliony litrů vody. Stejný objem čiré tekutiny je i v největším českém akvaparku v Čestlicích.

Na nebývalý zážitek se v sobotu večer na Palackého a Jiráskův most i na Rašínovo a Hořejší nábřeží přišly podívat tisíce lidí. Ti se tísnili v několika neprostupn­ých řadách už od začátku ve 22 hodin.

Dobrovolní i profesioná­lní hasiči za pomoci své techniky vytvořili 225 proudů, které tryskaly z obou náplavek i mostů, a část z nich dotvářela mohutný efekt přímo z pontonu umístěného uprostřed Vltavy. Třicet minut trvající vodní a světelnou show doprovodil­a státní hymna, symfonická báseň Vltava od Bedřicha Smetany i Slovanské tance Antonína Dvořáka. Na závěr nechyběl ohňostroj.

Zvláště pro tuto akci nechali organizáto­ři také vytvořit speciální aplikaci pro tablety. V ní měli hasiči rozmístění kolem řeky sledovat, co právě mají dělat a kam přesně mířit. Jenže se naskytly nečekané potíže. Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové program v tabletech přestal fungovat. „Přes všechny problémy, kterým jsme museli čelit, to dopadlo nad očekávání,“hodnotila nakonec Zaoralová show pozitivně.

A problémy potvrdil krátce po skončení akce přímo na místě i jeden z aktérů, Milan Makovec, který je členem dobrovolný­ch hasičů z Chotčin u Tábora. „Kvůli technickým problémům jsme choreograf­ii přes tablety neměli vůbec k dispozici. Museli jsme trochu improvizov­at, ale myslím, že to nakonec ani nevadilo,“říká Makovec.

Podle jeho slov „dirigenti“rozmístění na vysokozdvi­žných plošinách hasičských aut nakonec museli sami pomocí svítilen udávat tempo a ukazovat, jaké cviky budou následovat.

Složité přípravy

Akce se účastnilo 207 hasičských družstev. Podle mluvčí Zaoralové byla vybrána podle parametrů jejich techniky a zároveň podle toho, aby nebylo narušeno plošné krytí jednotlivý­ch krajů. S přípravami a organizací začali hasiči už s předstihem několika měsíců, přímo na náplavkách pak bylo rušno od středy.

A postupně až do pátku ze zhruba 160 aut vykládali a montovali čerpadla, hadice i proudnice. Nutné bylo také přesně očíslovat pozice jednotlivý­ch skupin. Dále sem navezli hasiči dvě obří elektrocen­trály z Hlučína a ze Zbirohu. Technici mezitím na rozlehlém prostoru přichystal­i ozvučení a osvětlení, které vytvářelo barevné efekty.

Tým Milana Makovce přijel na své stanoviště na smíchovský břeh v pátek dopoledne. Po večerní generální zkoušce je spolu s dalšími 150 hasiči autobusy rozvezly na přespání na Dědinu v Praze 6. Ostatní měli nocleh zajištěný v budově Sokola Královské Vinohrady. Stejně jako většina dobrovolný­ch hasičů i on se zúčastnil této akce ve svém volnu. Na pátek si dokonce vzal dovolenou z práce.

Fyzicky náročný program

Vynaložené­ho času rozhodně nelituje. Tvrdí, že to pro něj byla výzva i velký zážitek, ale zároveň přiznává, že i když to pro přihlížejí­cí diváky nemuselo být na první pohled patrné, půlhodinov­ý program byl fyzicky náročný. „Je na nás dobře vidět, jak jsme propocení. Používali jsme větší rozměr hadice, a i když jsme ji drželi čtyři, na konci jsme toho měli už opravdu dost,“prohlásil unavený, avšak spokojený Milan Makovec.

Tisícovka hasičů ještě pozdě v noci balila techniku, část z nich odjela do rána. Další skupina vyklízela náplavky ještě během neděle. Podle informací záchrannýc­h složek se akce přes vysoký počet účastníků i diváků obešla bez vážnějších problémů.

Hasičskou fontánu iniciovali dobrovolní hasiči z Libereckéh­o kraje, kde má pořádání podobných událostí už třicetilet­ou tradici. Právě odtud tak přišel nápad předvést největší hasičskou fontánu v historii na Vltavě v Praze.

 ??  ?? Kilometry hadic V okolí Jiráskova mostu měli hasiči v sobotu napilno. Foto: Petr Topič, MAFRA Foto a video z akce na idnes.cz/praha
Kilometry hadic V okolí Jiráskova mostu měli hasiči v sobotu napilno. Foto: Petr Topič, MAFRA Foto a video z akce na idnes.cz/praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia