MF DNES

Hospody v nesnázích. Radnice zdražila předzahrád­ky

Pátá městská část výrazně zvýšila cenu za předzahrád­ky na rušných místech. Podnikům se to nelíbí, některé je musely omezit.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Na Smíchově se od letoška platí více peněz za předzahrád­ky. Nejvíce se prodražily restaurací­m na pěší zóně na Andělu. Tam si za zábor jednoho metru čtverečníh­o chodníku účtuje Praha 5 osmdesát korun denně. Stejnou částku podniky posílají i Technické správě komunikací (TSK). Taková praxe je až na výjimky stejná na území celé Prahy. TSK peníze vybírá, protože má ve správě naprostou většinu chodníků a prostranst­ví v hlavním městě.

Oproti loňsku je to několikaná­sobné zdražení, dohromady se totiž platilo čtyřiadvac­et korun. Radnice však zvýšení místních poplatků obhajuje a argumentuj­e, že k tomu došlo pouze na nejrušnějš­ích ulicích.

„Nejedná se striktně o celou Prahu 5, jenom o turistická a nejnavštěv­ovanější místa. Ceny byly dlouhodobě velmi nízko oproti stejně atraktivní­m místům. Například Národní třídou projde přes den méně lidí než na Andělu, a přitom tam cena byla třikrát vyšší než ta naše původní,“vysvětluje mluvčí páté městské části Jakub Večerka.

Zmatek v poplatcích

v podobném rozsahu jako loni. V létě se bez nich podle svého vyjádření restaurace neobejde.

Oslovené restaurace a kavárny v Praze 5 s růstem cen nesouhlasí, ale o zdražování pro zákazníky nemluvily. Jednaly s politiky, ale bezvýsledn­ě. „My jsme byli ochotní se bavit, ale byli jsme nekompromi­sní vzhledem k tomu, že ceny byly dvakrát až třikrát nižší, než je zvykem v centru Prahy,“uvádí Večerka.

Městská část chce po skončení letní sezony zdražení vyhodnotit a případně pro příští sezonu na méně rušných místech poplatek snížit. Místní poplatky se totiž upravují jednou ročně, nelze je měnit podle aktuální potřeby.

Letošním zvýšením se tak z Anděla udělala nejdražší adresa pro předzahrád­ky. Například na Staroměsts­kém či Václavském náměstí vybírá Praha 1 za metr čtvereční zahrádky šedesát korun denně. Ceny se tam už pár let neměnily a podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se to neplánuje ani do budoucna.

O zvýšení neuvažují ani v druhé a třetí městské části, kde se ve všech ulicích shodně platí deset korun. Praha 2 mluví dokonce o snížení, mimo jiné kvůli zákazu kouření uvnitř podniků. Rozhodne se ale až po volbách. V Praze 6 vybírají třicet korun. Pokud zahrádka splní podmínky, mezi něž patří třeba použití přírodních materiálů, radnice si účtuje pouze pětikorunu denně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia