MF DNES

Většina Pražanů netuší, kolik platí za teplo

-

Růst poplatků se týká i méně rušných míst, třeba ulice Kováků. „Loni to bylo dohromady dvacet korun, letos to je třicet,“říká jeden z tamních restauraté­rů. Podle jeho slov mu nejprve bylo vyměřeno šedesát korun, a tak venkovní sezení zredukoval. Po první platbě ale úředníci zjistili, že pochybili, a částku opravili.

Provozní původně už zahrádku nechtěl dodatečně rozšířit kvůli těžkostem s úřady a dělníky, nakonec ale změnil názor. Další podnik kvůli zvýšení cen otevřel zahrádku až teď v pátek, minule ji postavili už o dva týdny dříve.

Manažerka jedné z velkých restaurací na Andělu zvýšení kritizuje, nepovažuje tamní promenádu za tak prestižní jako v centru Prahy, ale dodává, že zahrádky stejně budou

Téměř 60 procent Pražanů nemá přehled o tom, kolik jejich domácnost utratí za teplo, a to ani v případě, že jsou vlastníky bytu. Asi třetina jich zároveň neví, kdo je dodavatele­m tepla. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro společnost Pražská teplárensk­á, kterého se zúčastnilo 847 respondent­ů žijících v bytových domech.

„Lidé náklady na teplo domácnosti vnímají v celku s ostatními náklady na bydlení a nedokážou jednoznačn­ě stanovit jejich měsíční nebo roční výši. Podobné by to bylo s náklady za vodu nebo plyn,“uvedla ředitelka výzkumu Jana Hamanová z agentury SC&C. Náklady na teplo jsou pro více než polovinu Pražanů přiměřené, zato desetina respondent­ů je nedokáže vůbec posoudit.

„Nejvyšší neznalost ceny a dodavatelů tepla je mezi nejmladší generací do 30 let, a to 35 procent. Většina mladých lidí žije buď v nájmu, nebo u rodičů a tyto detaily se k nim buď nedostanou, nebo o ně nemají zájem,“doplnila Hamanová. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia