MF DNES

Patrik Diamant

Kdyby nepodnikal, stal by se prý pilotem. už třetím rokem šije džíny na míru pro muže. Sám si nemohl vybrat v obchodech ty dobře padnoucí, tak se rozhodl vyrobit si je sám.

-

Nemohl si vybrat dobře padnoucí džíny, tak se rozhodl vyrobit si je sám. Dnes je šije na míru.

O podnikání

Jednoho odpoledne, bylo to 12. 12. 2015, jsem ležel nemocný v posteli a přemýšlel o nedostatku kvalitních džínů. Zpočátku mě ani nenapadlo to pojímat podnikatel­sky, chtěl jsem vyřešit jen svůj problém chybějícíc­h kvalitních kalhot. Nakoupil jsem látku, rozpáral vysloužilé džíny, donesl je ke švadleně a ona mi z nich udělala kopii.

O tom, co rád nosím

Džíny mám rád už odmalička, mám je na sobě skoro pořád – až na krátké období v bance, kdy jsem musel chodit v obleku. Kupoval jsem si je běžně tak za 800 korun, ale někdy před čtyřmi lety jsem začal oblékání víc řešit. Babička mě tehdy nazvala módním maniakem. Během tříhodinov­é návštěvy nákupního centra jsem byl schopný obejít všechny obchody s džíny, vyzkoušet jich třeba dvacet a žádné si nevybrat.

O prvních zákaznícíc­h

Svoje nové džíny jsem si vzal na jednu konferenci a chtěl otestovat, jestli o ně bude zájem. Přihlásili se mi dva lidé, jenže já nevěděl, jak džíny udělat. Nabral jsem jim tedy míry, došlo na pár zkoušek, ale kalhoty jim byly velké, ani nebyly z džínoviny, jen z levné látky, abych vyzkoušel, jestli jim sedí. Ale měli se mnou trpělivost, věděli, že začínám, a věřili mi. Po několika měsících jsem jim džíny odevzdal a klientů začalo přibývat. Tahle fotka je trochu mrazivá, ale říká hodně omněaotom,co mám rád – hory, sníh, přírodu, sport, přátele, pocit svobody.

O létání

Po střední jsem se dostal na ČVUT na dopravního pilota, jenže studium je finančně náročné a já nevěděl, jestli bych sehnal místo. Nakonec jsem tedy nastoupil na Vysokou školu ekonomicko­u. Z té byla téměř přímá cesta do korporátní­ho světa, ten mě ale přestal naplňovat, tak jsem zvolil vlastní podnikání.

O stylu oblékání

Záleží, pro jakou situaci se oblečení vybírá. Jsou pravidla, která se nesmí porušovat. Na svatbu bych v džínách nešel, tam bych si vzal oblek. Džíny jsou ale v dnešní době mnohem běžnější než dříve, i ve firmách se dress code uvolňuje.

O mém jméně Opravdu se jmenuju Patrik Diamant. Je to zvláštní příjmení, často se mě na něj lidé ptají, ale teď při podnikání ho považuju za výhodu. Od ostatních se tím trochu odlišuju. O praní džínů

Moje džíny jsou raw, což znamená, že obsahují přebytečné barvivo, které se postupně odroluje nošením. Neměly by se proto první půlrok prát. Obecně platí, že džíny pereme častěji, než je zapotřebí. Dávat je po čtyřech dnech do pračky je brzy. Porušuje se a zkracuje životnost látky. Nejlepší je prát je jen ve chvíli, kdy cítíme, že už je to potřeba, a ideálně v ruce. Já to dělám po třech až čtyřech měsících.

onadnes.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia