MF DNES

Pečující prstoklad

Každodenní péči o obličej většinou odbudeme během chvilky: pár kapek séra, krém a hotovo. Občas si ale zasloužíte vy i vaše pokožka trochu víc pozornosti a času. Zkusit můžete třeba domácí masáž, která pleť vypne, prokrví a uvolní napětí.

- text: karolína demelová karolina.demelova@mfdnes.cz

Jak na domácí masáž obličeje a které oleje se na ni hodí?

Říkat, že na nic nemáme čas, je už taková novodobá mantra. Představa desetiminu­tové masáže obličeje, natož hodiny strávené v koupelně, se tak většině z nás zdá spíš jako hezká pohádka než něco, co se dá minimálně jednou týdně bez problémů zařídit. Ve skutečnost­i to ale zas tak složité není: místo toho, abyste klimbala u dalšího dílu seriálu, stačí večer jednoduše napustit vanu a zavřít za sebou dveře.

PODLE TYPU PLETI I NÁLADY

Důležitou roli hraje při masáži obličeje nejen technika, ale i správně zvolený olej. Při výběru se proto vyplatí všímat si kromě toho, na jaký typ pleti je určený, i jeho vůně. „Na začátku s klientkou vždycky probírám, jak se zrovna cítí, jaký měla víkend a podobně. Kosmetické přípravky totiž působí nejen na naši pokožku, ale i mysl a emoce,“vysvětluje Michaela Kolková, kosmetička a odborná školitelka z pražského kosmetické­ho salonu Weleda. Mandlový olej je například vhodný na zklidnění, růže zase podporuje vnitřní harmonii a ženskost.

Vhodné jsou nejen pleťové oleje, ale i hutnější olejová séra, která se nevstřebáv­ají moc rychle. „Klidně si ale můžete namíchat i vlastní směs. My v salonu používáme jako základ mandlový olej, do kterého přidáváme noční krém nebo sérum z vybrané pečující řady,“prozrazuje kosmetička.

„Masáž je ideální dělat po koupeli, při které se zklidníte, uvolníte a pokožka je hezky prohřátá, takže snadněji vstřebává péči,“radí Michaela Kolková. Pokud chcete, můžete ještě před samotnou masáží nanést na odlíčenou pleť hloubkově čisticí masku – nejlépe se k tomu hodí ty jílové. Pak už na řadu přichází hlavní bod programu: na vlhký obličej se nanese vybraný olej a ke slovu se dostávají prsty.

OD STŘEDU VEN, ZDOLA NAHORU

I když existuje mnoho typů masáží a každému vyhovuje něco jiného, je dobré dodržovat alespoň dvě základní pravidla. „Tahy by měly vždy směřovat od středu obličeje ven nebo zdola nahoru,“popisuje kosmetička.

Začít radí od čela, kde přijdou ke slovu právě vodorovné tahy od středu ven. „Oční okolí je zase nejlepší masírovat krouživými pohyby, případně ho prsty jemně poklepávat. Ve vnitřních koutcích směrem k nosu můžete i trochu přitlačit, nacházejí se tu totiž akupresurn­í body.“Pozornost zaměřte také na nosoretní rýhy a mimické vrásky kolem rtů – ideální jsou drobné krouživé pohyby. Tváře masírujte od hrany čelisti nahoru, směrem ke spánkům.

Linii čelisti a oblast podbradku, kde je kůže často povolená, zpevníte jemným „poštipkává­ním“– aktivujete tak totiž tvorbu kolagenu. Až se dostanete ke krku a dekoltu, trochu zjemněte a příliš netlačte, pokožka je tu totiž mnohem tenčí a citlivější než na obličeji. „Začínáme vždy od dekoltu směrem nahoru, vhodné jsou jemné, kratší tahy celou dlaní,“dodává kosmetička.

To vše pak můžete ještě dvakrát třikrát opakovat a zároveň sledovat, jaká intenzita vám vyhovuje, kde je příjemné tlak zesílit a kde jen hladit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia