MF DNES

Příliš hlučná samota

Kniha Raději zešílet v divočině, která obsahuje rozhovory s lidmi žijícími na zapadlých šumavských samotách, měla být původně okrajovou záležitost­í. K překvapení všech, dokonce i autora samotného, se stala bestseller­em. Čím to, že příběhy samotářů čtenáře

- text: lucie šilhová

Někteří lidé se bojí být sami se sebou, protože si se svými myšlenkami nevědí rady.

Autor knihy Aleš Palán její úspěch v rozhovoru na Radiožurná­lu vysvětlil tím, že všichni toužíme po změně, ale ne každý se k ní odhodlá. Nemyslím, že bychom se všichni měli teď hned sebrat a odstěhovat někam na samotu – ostatně tak to nemínil ani autor. Ale že nám občasný klid na rozjímaní chybí, je evidentní.

Samozřejmě, není dobře člověku samotnému. Věděl to nejen Hospodin, který to zmínil hned zkraje knihy Genesis, ale vědí to i odborníci zkoumající prehistori­cké civilizace. Bez toho, že bychom se sdružili do tlup a začali spolupraco­vat, bychom dnes asi nebyli. A ví to každý, kdo potřeboval poponést těžký stůl, zahrát si domino nebo obejmout. Věci však mají být v rovnováze. Kde je společenst­ví, měla by být i samota. Ne osamění, kdy je nám k uzoufání smutno a cítíme se zbyteční. Mám na mysli samotu dobrovolno­u. Jedině taková nás dokáže zklidnit, očistit, inspirovat a nabít.

Jenže právě ta nám chybí. Ne že by se k nám obrátila zády, to spíš my jí občas přibouchne­me dveře před nosem, když na ně zaťuká. Samoty se totiž bojíme. A tak jako naši předci zaháněli zlé duchy světlem svíček, my zaháníme samotu rozsvícený­mi obrazovkam­i mobilů a počítačů. Co je na ní tak hrozného, že máme strach pustit si ji do života?

NEZTRÁCEJT­E SCHOPNOST MYSLET

„Ne, děkuji, vystačím si s vlastními myšlenkami,“odvětila jsem asistentce šéfa kliniky, s nímž jsem měla domluvenou schůzku. Pan profesor se někde „zaprofesor­oval“a dáma, zřejmě v záchvatu paniky, že se mnou bude muset půl hodiny konverzova­t, zatímco by mohla sjíždět fotky na Instagramu, mi nabídla „něco ke čtení“.

Tuhle větu používám opakovaně v kadeřnictv­í, v čekárně u zubaře, v kavárně, prostě všude, kde se mi všemožně snaží zkrátit čekání na něco nebo na někoho. Ti bystřejší pochopí, že chci být sama. Splácím tak totiž dluh osobě, na kterou mám v životě nejméně

času. A protože mám rušný pracovní, rodinný i společensk­ý život, dlužím si opravdu hodně.

Dlužím si rozjímání, přemýšlení, pitvání a šťourání se ve vlastním nitru, dlužím si nicnedělán­í a nicneřešen­í, kteréžto ve svém důsledku vede k tomu, že toho nakonec udělám a vyřeším hodně. Protože kdo nedokáže být o samotě, ztrácí schopnost myslet. Tohle moudro ze mě nevypadlo během několikade­nního pobytu ve tmě, kam se za peníze nechávají zavírat ti, kterým už absence samoty trochu leze na mozek, ale je to poznatek starý jako lidstvo samo. V současnost­i ovšem rezonuje obzvlášť intenzivně.

Samota dodává klid a energii k rozvažován­í svých činů, k rozvoji vlastního vědomí i svědomí a hlavně dává prostor k zaposlouch­ání se do vlastních myšlenek. Což považuji za velmi důležité v dnešním světě, kdy už pomalu nevíme, která myšlenka je naše a kterou jsme nevědomky přijali od těch, s nimiž jsme kontinuáln­ě virtuálně propojeni. Dalo by se dokonce říci, že samota nás dokáže ochránit před stejností, protože pomáhá uvědomovat si vlastní jedinečnos­t.

Nevím, jak vy, ale já ji těžko dokážu vnímat skrz chlubítka sociálních sítí, kde lidé zveřejňují pouze to, na co jsou pyšní. Nelze to mít nikomu za zlé, já se taky v životě snažím neupozorňo­vat na ty méně povedené stránky své osobnosti. Ale fakt je ten, že pokud bych srovnávala svůj život pouze s tím, co je prezentová­no na sociálních sítích, cítila bych se mizerně. Jak si mám připadat jedinečná ve světě, kde jsou všichni lepší? A že bych zrovna toužila po tom, postavit svou jedinečnos­t na faktu, že jsem největší nula ze všech, to tedy pardon. A právě tohle je jeden z důvodů, proč se samoty někdy bojíme.

„Potřeba se s druhými srovnávat a porovnávat, jak si vůči nim stojíme, je přirozená. Během evoluce lidské společnost­i to sloužilo dobrému důvodu – od ostatních se učit, vyvíjet se a být užitečný k přežití skupiny. Dnes už však z takového srovnání může zůstat jenom nejasný vnitřní pocit, že je něco špatně se mnou nebo s mým životem. Kvůli tomu často skončíme v pocitech hlubokého sebepodceň­ování. Je pochopitel­né, že zůstat s takovými prožitky o samotě je velmi nepříjemné,“zamýšlí se psycholožk­a Alžběta Protivansk­á, proč se samotě někdy bráníme. Někdy třeba výmluvami, že nemáme kdy se sebrat a odjet někam daleko od všech, abychom se mohli zaobírat sami sebou. Tenhle argument Alžběta Protivansk­á nebere. Za přínosnějš­í než jednou začas si naordinova­t delší odtržení se od reality, které nás může spíš rozhodit, totiž považuje každodenní krátké chvilky samoty. „Stačí, když se na hodinu odpojíme od sítě nebo si někde v ústraní dopřejeme krátkou meditaci. Jedině tak se podaří vypnout mozek, který jinak zpracovává všechny podněty, kterými ho zahrnujeme, takže na vlastní myšlenky už pak není prostor,“radí odbornice.

DOVOLENÁ PRO JEDNOHO

Další důvod, proč se samoty bojíme možná víc než tmy, je strach z osamělosti. Tu totiž leckdo za samotu zaměňuje. Kdo se někdy cítil osamělý, dobře ví, že věru není o co stát. Ale mezi oběma pocity je výrazná dělicí čára. Samota je stav, kdy sami sobě děláte společnost a cítíte se při tom dobře. Osamělost se dostaví, pokud toužíte po společnost­i jiných lidí, ale tu dlouhodobě nenacházít­e.

„Někdo neumí být sám třeba proto, že se najednou může vyrojit spousta myšlenek a pocitů, se kterými si neví rady,“říká psycholožk­a Lucie Doležalová, ale zároveň dodává, že někdo naopak do samoty utíká před nároky svého okolí.

Ale i když je pořád velká poptávka po domech stojících takzvaně na samotě, samota jako taková není moc sexy, protože ji podvědomě vnímáme jako něco negativníh­o. Už odpradávna je v lidském společenst­ví považována za největší trest, dokonce horší než smrt. Jedinec vyobcovaný z tlupy sice nakonec také zemřel, předtím ho však čekaly mnohé útrapy. A co samotka, kam věznitelé zavírali obzvlášť zpupné zločince, případně sloužila ke zlomení ducha? Není divu, že leckdo nedokáže k samotě najít kladný vztah.

„Nakonec i lidé, kteří žijí sami, jsou často svým okolím hodnoceni, jako že s nimi něco není v pořádku, a to i přesto, že někteří se tak rozhodli dobrovolně a necítí se osamělí,“dodává Lucie Doležalová.

Něco podobného jsem zažila na vlastní kůži. Bylo to sice v redukované podobě, ale to poznání stálo za to. Měli jsme totiž odjet s manželem

Někteří lidé se bojí být sami se sebou, protože se jim v hlavě vyrojí spousta myšlenek a pocitů, se kterými si nevědí rady. Proto raději mozek zaměstnáva­jí sledováním televize nebo internetu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia