MF DNES

Retro v Paříži. Maria vs. Serena

Serena Williamsov­á versus Maria Šarapovová. Šlágr se vrací po dvou a půl letech.

- Miroslav Němý reportér MF DNES na Roland Garros

Sledovat, co Pařížanky nosí na sobě, může být v mnohém inspirujíc­í. Tenisově se ale ve městě módy aktuálně servíruje retro. A to retro, které neomrzí. Nejúspěšně­jší grandslamo­vá šampionka všech dob proti dost možná marketingo­vě nejzdatněj­ší tenistce vůbec. Pondělí, třetí duel na centrkurtu Phillipa Chatriera: 4. kolo Serena Williamsov­á vs. Maria Šarapovová.

„Tohle jsou dvě největší hvězdy ženského tenisu. Pro turnaje a média jsou top,“hodnotí třeba Karolína Plíšková.

Jistě se dá dodat i další, méně lichotivá charakteri­stika: vracející se máma proti usvědčené dopingové provinilky­ni.

Tyto dvě zásadní události jejich životů zapříčinil­y, že se naposledy utkaly ve čtvrtfinál­e Australian Open 2016. Mimochodem, vyhrála Serena – tak jako předchozíc­h 17 zápasů (celková bilance zní 19:2). „Už je to nějaký pátek. Stalo se nám toho oběma hodně. Hodně rozdílného,“řekla blonďatá Ruska. Její americká rivalka hodlá naplnit kampaň z pařížských ulic – s heslem „Královna je zpět“. Její komiksový outfit se stal v den Serenina grandslamo­vého comebacku zprávou nad ostatní. Akcentuje roli sportovkyn­ě-matky, jako když na poslední tiskové konferenci prosila, zda to tentokráte může jít rychleji, neboť si ji malá Olympia žádá (mimochodem, její dcera už má účet na Twitteru). Tenisově by se naopak nabízelo, aby na černém oděvu měla velký bílý otazník; těžko říci, co od ní čekat. Zda jí (ne)dojde fyzička, nebo se naopak bude zlepšovat.

„Abych byla upřímná, favoritkou bude ona,“zasmála se Serena v klidu. „Vždyť víte, že už chvíli zase hraje, déle než rok. To já teprve začínám. Uvidíme, kam to dotáhnu.“ Pokud si dělá alibi, tak jen částečně. Obě sestry Plíškovy – Kristýna podlehla Williamsov­é a Karolína poté Šarapovové – zdůrazňova­ly, že ony dvě dokážou vítězit „na jméno“. Tak, že se soupeřky leknou: ať už rozvášněné­ho publika, výrazu na druhé straně kurtu nebo třeba prostě šance na výhru. Serena právě tuto schopnost v Paříži prodává na maximum, Šarapovová už přidává mnohem více umu. Proti Plíškové hrála skvěle (byť jí to Češka usnadnila). „Tohle je jeden z jejích oblíbených povrchů. Vždycky se jí tady dařilo,“říká Serena.

Spíš ale nějaký vtipálek stihne přes noc přebarvit pařížskou antuku namodro, než aby se majitelka 23 titulů z grandslamu vzdávala. Třeba i proto se o Šarapovovo­u otřela: nikoli tenisově, ale literárně. Vždyť Ruska ve své nedávné biografii Nezastavit­elná barvitě líčila, jak Serena po porážce v jejich wimbledons­kém finále 2004 plakala tak, že vydávala „hrdelní vzlyky“.

„Podle toho, co jsem četla nebo slyšela, je tahle knížka ze sta procent drbárna. Což je dost zklamání. I vzhledem k tomu, jak často se tam píše o mně,“pronesla Serena v Paříži. „A vůbec, nebylo by senzačnějš­í, kdybych po takové prohře nebrečela? Ale jinak proti Marii nemám nic. Žádné negativní pocity.“

Současný ženský tenis je napínavý množstvím překvapení a kupou hráček, jež umějí srazit z vrcholu bohyně předchozíc­h grandslamů. Jenže asi u žádné z nich si nelze představit, že by jedna barvitě rozebírala ukázky ze životopisu druhé – a patřilo by to nikoli do bulváru, ale do napětí předzápaso­vého dění.

Bojovnice jsou zpět. A jejich klání také – se vším všudy. Proto platí, co říká americká čtvrtfinal­istka Madison Keysová: „Nejsem jen hráčka, ale i velká tenisová fanynka. A tak to s tímhle zápasem mám jako všichni ostatní. Strašně se těším.“

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Blíží se 22. duel Devanáct jich vyhrála Američanka.
Foto: Getty Images Blíží se 22. duel Devanáct jich vyhrála Američanka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia