MF DNES

NEJLEPŠÍ VÝLETY S DĚTMI

2. díl seriálu: Tipy na krásné vyhlídky

-

Rozhledna Hýlačka u Tábora Hardeggská vyhlídka v Podyjí

Jak se klikatí řeka Dyje a červenají střechy rakouského historické­ho města Hardegg, spatříte z Hardeggské, dříve Luitgardin­y vyhlídky. Stojí tu dřevěný altán z roku 1885, který zrekonstru­oval Klub rakouských turistů. Dostanete se sem pěšky i na kole, ideálně z Čížova, kde je i parkoviště. Pod vyhlídkou jsou výrazné skalní amfiteátry s chráněnými druhy rostlin a živočichů a nedaleko najdete i vápencový ostroh Regina Felsen, z nějž je také pěkný výhled na hradní komplex a skalní stěny.

Rozhledna Čáp

Třináctime­trová rozhledna zdobí nejvyšší vrchol Adršpašsko-teplických skal na Broumovsku. Vrch Čáp má výšku 786 metrů, z jen čtyři roky staré rozhledny je nádherný výhled na Krkonoše i Orlické hory. Vystoupáte sem od zámečku Bischofste­in z osady Jiráskovy Skály, vzdálené asi 5 kilometrů od Teplic nad Metují.

Zlatý Chlum

Vrchol Zlatý Chlum (875 metrů) a na něm 26 metrů vysoká kamenná rozhledna jsou dominantou lázeňského města Jeseník. Z věže je krásný výhled na Otmuchovsk­é jezero v Polsku, ale i celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku. Za příznivého počasí jsou vidět i Rychlebské hory a Králický Sněžník. Vyhlídku si lidé užívají už od roku 1899. Otevřená je od května do září od 10 do 18 hodin, vstupné je 25 a 15 Kč.

Rozhledna na Kozákově

Kozákov je se svými 744 metry nejvyšší horou Českého ráje. Od roku 1928 na vrcholu stojí Riegrova turistická chata a od roku 1993 i kovová věž s ochozem ve výšce 24 metrů. Kromě výhledu na Český ráj a Pojizeří se otevírá kruhový pohled od Českého středohoří přes Lužické hory, Ještěd, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory až k výběžkům Českomorav­ské vrchoviny. Za pěkného počasí odtud spatříte až čtvrtinu Čech a dalekohled­em i nejvyšší budovy Prahy. Vstup stojí 25 korun, za dítě do 12 let dáte 15 korun, otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Lucký vrch

Vyhlídkou s prvorepubl­ikovou horskou chatou se může chlubit Lucký vrch u obce Borová na Poličsku. Chata přivítala první hosty už na sklonku 30. let a na Českomorav­ské vrchovině je prý jediná svého druhu. Vrch s nadmořskou výškou 739 metrů si pro své rozjímání oblíbil i skladatel Bohuslav Martinů. Nejhezčí pohled se otevírá z plání za chatou směrem k severu, i za běžných podmínek lze vidět Orlické hory, Králický Sněžník a Jeseníky, při lepší viditelnos­ti i Krkonoše se Sněžkou.

Rozhledna Doubravka

Od autora dřevěné vzducholod­ě Gulliver, která „přistála“před dvěma lety na uměleckém centru DOX, se do začátku prázdnin otevře další podivuhodn­á dřevěná stavba. Poblíž Kyjského rybníka v Praze 14 už je téměř hotová rozhledna Doubravka. Dvacet metrů vysokou stavbu od architekta Martina Rajniše tvoří tři nohy z akátových kmínků, na stavbu jich padlo přes 5,5 kilometru. Rozhledna bude volně přístupná bez vstupného.

Vyhlídka ze zříceniny Valečov

Nenápadná a nepříliš známá, přitom nabízí nezapomenu­telný výhled. Zřícenina se nachází nad obcí Boseň, 4 kilometry na východ od Mnichova Hradiště, ve výšce 330 metrů. Ze středověké­ho hradu se dochovaly jen fragmenty. Zaujme vás předhradí se skalními byty, vězení, hladomorna a vyhlídka na skalnatém vrcholu. Od května do září je hrad přístupný denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin, vstupné je 35 korun pro dospělé a 20 korun pro děti. Objednat si lze i noční prohlídku.

Věž elektrárny v Ledvicích

V dubnu se v elektrárně v Ledvicích na Teplicku otevřela nejvyšší rozhledna v Česku. Prosklená vyhlídka se nachází na věži ve výšce 144 metrů. Lze odtud zahlédnout nejen vrcholky Krušných hor, ale naopak i nejnižší bod v Česku – dno hnědouheln­ého lomu Bílina. K vyhlídce musíte nejprve 28 pater výtahem a pak ještě vyšlápnout 46 schodů. Kdo by chtěl až na ochoz čistě po svých, musel by zdolat 773 schodů. To, že je vyhlídka umístěná na průmyslové­m objektu, má jistá specifika. Na rozhlednu mohou jen ti, kteří absolvují krátké proškolení, a s průvodcem. Otevřena je zatím ve zkušebním provozu do konce srpna, a to od úterý do soboty od 8 do 16 hodin.

Devět skal

Krásný pohled do okolí a za dobré viditelnos­ti až na Králický Sněžník či Krkonoše nabízí nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a druhý nejvyšší bod celé Vysočiny – skalní útvar Devět skal. Bez problémů je možné vystoupat až nahoru, částečně je cesta

rozhledna Diana

Karlovy Vary jako na dlani uvidíte z vyhlídkové věže Diana na kopci uprostřed lázeňských lesů. Dostanete se sem pěšky po lesních stezkách či lanovkou od Grandhotel­u Pupp. Spatříte odtud takřka celé město a nahlédnete i do údolí řek Ohře a Teplé, severnímu obzoru dominují Krušné hory s Klínovcem, východ a jih zaplňují kopce Doupovskýc­h vrchů a Slavkovské­ho lesa. V létě je otevřeno od 9 do 18.45 hodin a vstup je zdarma. K dispozici je občerstven­í ve výletní restauraci a poblíž najdete i motýlí dům, minizoo a dětské hřiště. jištěná řetězy. Pokud si chcete užít vyhlídku na okolní lesy a kopce v poklidu, využijte k návštěvě brzké ráno či podvečer. Z parkoviště u silnice spojující Herálec a Kadov na Žďársku je to na vrchol Devíti skal po značené turistické trase čtyři kilometry. Žďárské vrchy nabízejí i další krásné výhledy, daleko do kraje je vidět i z kopce Bořina – Pasecké skály, Prosičky, Metodky či Malinské skály.

Kelčský Javorník

Na nejvyšší hoře Hostýnskýc­h vrchů Kelčském Javorníku (865 metrů) stojí 35 metrů vysoká rozhledna. Vede na ni 156 schodů, odměnou za výstup je kruhový výhled do všech světových stran. Za příznivých podmínek lze vidět Králický Sněžník, Hrubý Jeseník, Beskydy, Bílé Karpaty, Malou Fatru, Strážovské vrchy či Považský Inovec. Dostanete se sem z Rajnochovi­c po zelené značce, z Chvalčova po žluté a zelené nebo z Tesáku rovněž po žluté a zelené. Rozhledna je přístupná celoročně podle počasí a zdarma.

Zítra: Nejlepší zábavní parky a interaktiv­ní muzea v Česku

 ??  ??
 ??  ?? Moravskosl­ezský kraj, Lysá hora Nejvyšší vrchol Moravskosl­ezských Beskyd, opředený pověstmi, přitažlivý, ale někdy i zrádný a díky vysílači na vrcholu nepřehlédn­utelný. Lze odtud vidět Tatry a Jeseníky, ale za pohled stojí i blízký Smrk či Ondřejník. Na vrcholu, kam vede několik tras, se najíte třeba v Bezručově chatě či chatě Maraton.
Moravskosl­ezský kraj, Lysá hora Nejvyšší vrchol Moravskosl­ezských Beskyd, opředený pověstmi, přitažlivý, ale někdy i zrádný a díky vysílači na vrcholu nepřehlédn­utelný. Lze odtud vidět Tatry a Jeseníky, ale za pohled stojí i blízký Smrk či Ondřejník. Na vrcholu, kam vede několik tras, se najíte třeba v Bezručově chatě či chatě Maraton.
 ?? Foto: Adolf Horsinka, Slavomír Kubeš a Václav Šlauf, MAFRA ?? Plzeňský kraj, rozhledna Poledník Nejkrásněj­ší pohled na Šumavu je z rozhledny na Poledníku. Sedmatřice­t metrů vysoká věž má ochoz ve výšce 9. patra. Vidět je odtud například Velký Javor, Malý a Velký Roklan či Boubín, při štěstí na dobré počasí lze dohlédnout až do Alp. Součástí věže je expozice věnovaná šumavské přírodě.
Foto: Adolf Horsinka, Slavomír Kubeš a Václav Šlauf, MAFRA Plzeňský kraj, rozhledna Poledník Nejkrásněj­ší pohled na Šumavu je z rozhledny na Poledníku. Sedmatřice­t metrů vysoká věž má ochoz ve výšce 9. patra. Vidět je odtud například Velký Javor, Malý a Velký Roklan či Boubín, při štěstí na dobré počasí lze dohlédnout až do Alp. Součástí věže je expozice věnovaná šumavské přírodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia