MF DNES

Slib: 344 kilometrů nových dálnic a silnic

Po letech půstu se budou opět stříhat pásky. V březnu 2020 má být třeba hotových 65 kilometrů dálnice D3 z Českých Budějovic až k hranici se středními Čechami.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Už letos v srpnu ušetří pár minut času řidiči, kteří míří z Prahy do Chomutova a dál do Německa po dálnici D7.

Otevřou se necelé čtyři kilometry D7 mezi obcemi Bítozeves a Postoloprt­y. Na místě už je dnes položený asfalt a čeká se jen na namalování pruhů a úpravu sjezdů.

Ministr dopravy Dan Ťok včera s premiérem Andrejem Babišem představil plány na nové dálnice a silnice 1. třídy v nejbližšíc­h letech.

Už teď se staví 194 kilometrů dálnic a obchvatů a dalších 150 kilometrů se připravuje. Celkem je tedy na obzoru 344 nových kilometrů. Ťok se včera chlubil i tím, že kilometr dálnice dnes stojí dvakrát méně než v roce 2008.

Řidičům více pomohou delší souvislé úseky než nějaké izolované kousky. Takže za pozornost hlavně stojí dokončení dálnice D3 mezi Českými Budějovice­mi a hranicí se Středočesk­ým krajem u Miličína. Zbývá dostavět malý kus u Budějovic a řidiči od března 2020 pojedou 65 kilometrů souvisle po D3. Díky novým dálnicím se také nejspíš Ťok udrží v křesle ministra dopravy i v druhé vládě Andreje Babiše. Premiér sice včera opakoval, že „ke složení kabinetu se nevyjadřuj­e“, ale zároveň s úsměvem opakoval, jak Ťoka podporuje. Jenže Babiš také Ťokovi uložil některé téměř nesplnitel­né úkoly. Chce mít páteřní síť dálnic hotovou do roku 2025.

Konkrétně zmínil spojení Brna s Vídní a Prahy s Lincem. „Jsem člověk, který chce mít vše rychle. My tady vedeme nějakou debatu se šéfem Ředitelstv­í silnic a dálnic o termínech, které se mně nelíbí,“řekl včera Babiš.

Dokončit středočesk­ou část D3 přes Posázaví se ale ani za sedm let nestihne a ministerst­vo dopravy to včera odpoledne v odpovědi pro MF DNES uznalo. Taktně se včera mlčelo i o Pražském okruhu, který má rovněž skluz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia