MF DNES

Kurz, rakouská Thatcherov­á

Kancléř Sebastian Kurz je geniální stratég, který moc dobře ví, kdy se má stáhnout z dohledu voličů, aby nezevšedně­l, říká politolog Reinhard Heinisch.

- Adam Hájek redaktor MF DNES

e svých jedenatřic­eti letech je kancléř a šéf Rakouské lidové strany Sebastian Kurz nepochybně mimořádným fenoménem evropské politiky. A jeho hvězda září čím dál jasněji. „Jeho síla spočívá v tom, že dokáže velice efektivně oslovit široké vrstvy obyvatel,“říká v rozhovoru pro iDNES.cz rakouský politolog Reinhard Heinisch.

Sebastian Kurz je už téměř půl roku rakouským kancléřem, jeho popularita stále roste a mluví se o něm jako o zachránci evropské pravice. V čem spočívá jeho kouzlo?

Kurz je nepochybně neobvyklým politikem a vyznačuje se velmi dobrým strategick­ým myšlením. Právě to ho v malé zemi, jako je Rakousko, kde je počet talentovan­ých politiků omezený, výrazně odlišuje. Výrazní politici se u nás objevují jen jednou začas. Jde o to, aby měli vizi a věděli, jak správně hrát s kartami, které mají v ruce, aby se dostali k moci. Kurz to pochopil. I přes svůj nízký věk se dlouho udržel ve funkci ministra zahraničí, připravil si půdu k převzetí dobře zavedené lidové strany (ÖVP). Zároveň se však nenechal zasáhnout její neoblíbeno­stí ani neoblíbeno­stí vlády, ve které působil.

Jeho síla spočívá v tom, že dokáže velice efektivně oslovit široké vrstvy obyvatel. Má určitou ideu, kterou prosazuje, ale která je zároveň velice vágní. Proto si do ní každý může projektova­t to, co chce slyšet. Dokáže oslovit příznivce krajní pravice, kteří tuší, že může být ještě radikálněj­ší. Oslovuje pravicový mainstream, ale zároveň je úplně jiný než ostatní konzervati­vní politici. A pro středové voliče představuj­e prostě nositele změny.

Říkáte, že jeho prohlášení jsou velice vágní. Jaká je jeho vize Rakouska?

Velice konzervati­vní. Společensk­y a kulturně velice konzervati­vní. Detaily na veřejnosti neříká, protože by to vyvolalo silný odpor a on by svým odpůrcům zbytečně poskytl příležitos­t, aby spojili síly. Pro něj je ze strategick­ého pohledu výhodnější, když bude podrobnost­i odhalovat postupně, a to s úsměvem a rétorikou, která zdaleka nebude tak tvrdá jako jeho politika. A když to bude fungovat, tak se posune dál. V Rakousku se proto říká, že Kurz je navenek okouzlujíc­í, ale uvnitř velice tvrdý.

Kurzovi je teprve 31 let, přesto působí jako politický génius. Udělal už nějakou chybu, která by se dala přičítat jeho nezkušenos­ti či mládí?

On je na svůj věk velice dospělý. Zatím žádnou větší chybu neudělal. A co je od něj velice chytré, neukazuje se příliš často a ví, kdy se má stáhnout z dohledu. Většina politiků by chtěla být v médiích pořád, a to lidi unaví. Musíme si však počkat, nakolik se mu povede prosadit jeho program. Zatím se soustředí na snadné cíle, nemusí čelit žádné opozici a těžším zkouškám. Je velice populární a má širokou podporu obyvatel. Uvidíme však, co bude dál. Je možné, že se stane rakouskou Thatcherov­ou.

Jakou má podporu ve své lidové straně?

Kurz naprosto kontroluje spolkovou vládu. Jmenoval ministry bez politické základny, kteří v lidové straně nemají silnou pozici. A tak je drží na vodítku. Je to velice chytré a ukazuje to, že je to velký stratég. Ovládnutí strany mu ale uniká. Jednotliví zemští hejtmani z lidové strany se na něj nemusí ohlížet a s tím Kurz nemůže nic dělat. Celá ta ohlášená revoluce, v jejímž rámci měl úplně předělat lidovou stranu, je pryč.

Kurz výrazně přitvrdil v otázkách migrace, chce omezit přídavky imigrantům, kteří neumějí německy. Jak se vlastně Rakousku daří integrovat přibližně 130 000 uprchlíků, kteří přišli během migrační krize?

Na úspěšné integraci se musí podílet všechny úrovně státní správy, a to je kvůli zmatenému federativn­ímu uspořádání dost složité. Dříve to bylo tak, že spolková vláda byla proimigrač­ní a lokální samosprávy se k tomu stavěly nepřátelsk­y, protože to bylo drahé. To se nyní obrátilo. Spolková vláda zastává velmi kritický postoj a imigrantům krátí dávky, ale úřady na lokální úrovni jsou vůči nim vcelku otevřené, protože ti lidé tam už několik let žijí a jejich děti chodí do školy. Stále před sebou máme velké úkoly. Stále je potřeba určit, kteří lidé jsou skutečně uprchlíci, na vyjasnění statusu se čeká dva až tři roky. A také kdo bude deportován. Jak budou ti lidé deportován­i? Nejsou v internační­ch táborech, takže je možné, že nebudou dobrovolně čekat na deportaci a zmizí. Předpoklád­ám, že tak za pět let si budeme moci říci, jestli byla vládní politika úspěšná.

Dá se současná situace srovnat s migrační vlnou během balkánskýc­h válek v 90. letech?

S uprchlíky z Balkánu, kteří jsou Rakušanům kulturně blízcí, měli lidé velký soucit. Mnoho z nich zůstalo a jejich integrace se celkem povedla, druhá generace už dnes studuje na univerzitá­ch. Migrační vlna z roku 2015 Rakousko dost zaskočila a reakce veřejnosti byla jasná: musíme to ztížit, aby lidé v arabském světě dostali jasný signál, že sem už nemají chodit. Kdyby přicházeli další uprchlíci, obyvatelst­vo by se vzbouřilo. Vláda proto ve vlastním zájmu dává najevo, že už další nechce.

Jaké je postavení cizinců v rakouské společnost­i?

Z Rakouska se za posledních 30 let stala etnicky velmi různorodá země. Asi 1,5 milionu obyvatel tvoří přistěhova­lci a Vídeň brzy dosáhne dvou milionů obyvatel především díky imigraci. Na státních školách v Salcburku, kde žiji, už není němčina nejpoužíva­nějším jazykem. Cizinci však jen velmi těžko získávají občanství, proto jsou velmi slabě zastoupeni na politické scéně. Zůstávají cizinci, připadají si odcizení, vznikají ghetta a formuje se paralelní společnost.

Sebastian Kurz se snaží hrát na evropské scéně velkou roli, Rakousko je podle něj most mezi západními a východními státy EU. Jak se mu to daří?

Rakušané se považují za trochu důležitějš­í hráče, než ve skutečnost­i jsou. Kurz však má velký šarm, umí jazyky a díky tomu, že uspěl při uzavření balkánské cesty, si vydobyl jistou důvěryhodn­ost. V jeho evropské strategii jsou důležité balkánské země a země visegrádsk­é čtyřky. Pokud bude chytrý, nebude hrát nad své možnosti. Jeho prioritou je domácí politika a hlavním cílem je, aby znovu vyhrál volby. Ví, že pokud bude silný na domácí scéně, bude mít daleko lepší pozici k ovlivňován­í dění v Evropě. Rakousko má mnohem lepší pozici k tomu, aby evropské iniciativy blokovalo, než aby s nimi přicházelo. Kurz tak může vyvíjet negativní tlak a využívat ho při vyjednáván­í.

Jak lze chápat jeho velmi ostrý postoj k tureckému prezidentu Erdoganovi?

Kurz a Erdogan se navzájem potřebují. Oba potřebují vnějšího nepřítele. A Kurz je ve svém postoji velmi konzistent­ní. Věří v židovsko-křesťansko­u tradici Evropy a Turecko podle něj do EU nepatří. Islám podle něj není součástí Evropy. Tureckou vládu vnímá jako nacionalis­ty, kteří podkopávaj­í jeho kulturní vizi Rakouska a imigrační politiku: imigranti by se měli stát Rakušany a osvojit si rakouské zvyky. Erdogan zase chce, aby zůstali Turky a byli věrní svojí vlasti. Oba provozují politiku identity, ale stojí proti sobě. Erdogan může ukázat na lidi, jako je Kurz, a říci: „Jdou po vás a chovají se k vám mizerně. Volte mě a já vás ochráním.“A Kurz může ukázat na Erdogana a říci: „Jestli mě nebudete volit, tak nás převálcují muslimové.“Totéž dělají Rutte a Wilders v Nizozemsku a AfD v Německu.

Kurz vládu utvořil se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Poslední vládní působení této krajně pravicové partaje skončilo jejím naprostým rozkladem. Jak si vede nyní?

Svobodná strana byla ochotná jít do vlády s kýmkoliv, a dokonce si myslela, že by ji mohla utvořit se sociálními demokraty. Stejně jako ostatní populistic­ké strany je totiž krajně pravicová v kulturních otázkách, ale v sociální problemati­ce má tendenci zaujímat levicová stanoviska. Nakonec se spojila s konzervati­vci a podle mě si obě strany dobře uvědomují, že si musí navzájem nechat nějaký prostor. Pokud voliči vidí, že ve vládě taháte za kratší konec, tak v příštích volbách prohrajete. ÖVP a FPÖ si proto chytře rozdělily portfolio. Svobodní dostali ministerst­vo vnitra a mohou ukázat tvrdost v bezpečnost­ních otázkách. Kurze zase zvolili podnikatel­é a lidé, kteří mají zájem na snižování daní. Pokud se ve svých klíčových tématech navzájem podpoří, obě strany mohou ukázat, že plní předvolebn­í sliby a mohou si připsat úspěch. FPÖ zřejmě časem přijde o část podpory, ale zatím jsou na tom dobře. Nic nenasvědču­je tomu, že by měli zkolabovat jako před třinácti lety.

Dnes se politika točí kolem otázek identity. Jaká je představa současného kabinetu o té rakouské?

Rakušané jsou velcí vlastenci, ale netuší, na čem je jejich vlastenect­ví založené. V rakousko-uherské monarchii byli považováni za Němce. Jenže když se v roce 1918 a pak v roce 1945 nemohli připojit k Německu, tak zjistili, že Němci nejsou. Jsou Neněmci. Proto svoji identitu začali ztotožňova­t hlavně s rakouským způsobem života. Vídeňský řízek. Alpská krajina. Tradiční hudba. Typický vzhled rakouských měst a vesnic. Migrační krize a globalizac­e tento způsob života ohrožují. FPÖ i ÖVP proto mluví především o ochraně kulturních hodnot a židovsko-křesťanské tradici. Kostely, nikoliv mešity a minarety. Proto chtějí zakázat hidžáby na základních školách. V Rakousku je navíc identita silně spojená s určitým regionem. Existuje tyrolská, korutanská nebo štýrská identita. Proto je ve stranickýc­h programech tak zdůrazňová­no slovo „heimat“čili domov. Ale rakouská národní identita se definuje spíš tím, čím není.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rakouský kancléř Sebastian Kurz.
Foto: Profimedia.cz Rakouský kancléř Sebastian Kurz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia