MF DNES

Slovinské volby posílily odpůrce unijních kvót

Další evropská země se posouvá k silné euroskepsi. Slovinci zvolili stranu výrazně kritickou k Bruselu.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Šance, že by Evropská unie přerozdělo­vala běžence podle závazných kvót, se po nedělních slovinskýc­h volbách opět o něco zmenšila. Vítězem parlamentn­ích voleb se stal někdejší premiér Janez Janša, který u voličů bodoval sliby omezit nelegální imigraci a výslovným odmítáním unijních kvót.

Jeho strana získala 25 procent, teď ji čeká obtížné hledání koaličního partnera. V kampani Janša sliboval, že nikdy nedopustí opakování krize z roku 2015, kdy se dvoumilion­ové Slovinsko stalo jednou z cílových zemí mnohasetti­sícového proudu imigrantů na takzvané balkánské trase.

Pro evropské politiky je to zásadní téma. O reformě azylového systému mají dnes jednat v Lucembursk­u unijní ministři vnitra. Klíčový spor o kvóty by potom měl vyřešit až unijní summit v Bruselu na konci června. Karty jsou dané. Země střední a východní Evropy zásadně odmítají mechanismu­s povinného přebírání žadatelů o azyl, jak si to přeje jižní křídlo Unie.

Mezi odpůrce závazných kvót patří vedle visegrádsk­ých politiků i rakouský kancléř Sebastian Kurz, při nedávném setkání s Andrejem Babišem kvóty odmítl také finský premiér Juha Sipilä. (sla)

Tábor evropských stran, které se s odmítáním masové imigrace propracova­ly k parlamentn­í většině, se rozrostl o slovinské demokraty.

Jejich lídr, bývalý premiér Janez Janša, voliče přesvědčil slogany, které by mohli v klidu podepsat i stoupenci brexitu či Viktor Orbán.

„Kdokoli pro nás vhodil svůj hlas, podpořil stranu, která staví Slovinsko na první místo,“vyslovil se 59letý Janša krátce po oznámení výsledků nedělního hlasování.

Slovinsko se zařadilo po bok evropských zemí, kde voliči, rozladění mdlými mainstream­ovými politiky, hlasovali pro jejich protievrop­ské kritiky. Přes Polsko a Maďarsko až po Itálii.

Skoncovat s převaděči

Jedním z nových lídrů, kteří vybočili z hlavního proudu evropské politiky, je i kancléř Rakouska, slovinskéh­o souseda. Sebastian Kurz odmítá recepty Paříže a Berlína na užší unijní integraci, nepřijal ani jejich představy o řešení imigrační krize.

„Každý funkční stát sám rozhoduje o tom, kolik a jakých lidí přijme,“prohlásil Kurz.

Představuj­e si řešení imigrace v místech, kde vzniká: tedy i v Africe. Chce k tomu využít i evropskou pohraniční agenturu Frontex, která by podle něj měla potírat obchody převaděčů lidí mimo Evropu.

Rakousko, které od příštího měsíce předsedá Evropské unii, tak bude mít pro tyto plány ve Slovinsku cenného spojence.

Malá země na pomezí Balkánu a střední Evropy kdysi odstartova­la drolení bývalé Jugoslávie. Poté okupovala titulky novin nanejvýš tím, že se pravidelně umísťovala na čele ekonomický­ch statistik středo- a východoevr­opských zemí, které v roce 2004 vstoupily do Unie. O tři roky později přijali Slovinci společnou evropskou měnu.

Teď ovšem v zemi nadšení z jednotné Evropy opadá. Janša navíc ve volbách uspěl i díky tomu, že se dokázal prezentova­t jako sjednotite­l země uprostřed rozhádané garnitury politiků.

„Byl to starý Janša, tak, jak ho známe, obouval se do komunistů i imigrantů, tentokrát ale nebyl nijak konfrontač­ní, jako v minulosti,“ohodnotil vítěze voleb lublaňský politolog Miha Kovac.

Janšova Slovinská demokratic­ká strana ovšem ještě nemá nic hotového. Na roztříštěn­é slovinské scéně bude obtížně hledat spojence. Chce to ale zkusit. „Čelíme těžké době, která vyžaduje spolupráci,“prohlásil Janša.

Slovinský Orbán

Janšův příběh se v mnoha ohledech podobá tomu, který psal mnohonásob­ný maďarský premiér Viktor Orbán.

Býval svobodomys­lným disidentem a odpůrcem komunistic­kého režimu. Stal se jednou z vůdčích postav v procesu dezintegra­ce bývalé Jugoslávie, koncem 80. let minulého století byl dokonce zatčen za vyzrazení vojenského tajemství.

V letech 1990 až 1994 se ale stal ministrem obrany, takže zažil horké chvíle v roce 1991, kdy se Slovinsko odtrhlo od zbytku Jugoslávie.

S Orbánem mají podobné názory, Janša se dokonce dočkal pomoci maďarského protějšku ve volební kampani.

Sdílejí bohaté zkušenosti v politice i pocit, že západ Evropy dostatečně nebrání hranice proti přílivu migrantů.

Těžkým okamžikům čelil i na konci svého druhého termínu v roce 2013, kdy se Slovinsko potýkalo s důsledky světové krize a Janša musel vysvětlova­t korupční skandály.

Ani tehdy nic nevzdával. Ctí krédo, že politik musí každou porážku hodit za hlavu a začít znovu.

 ?? Foto: ČTK ?? Staronový vítěz Janez Janša stál v čele slovinskéh­o kabinetu už dvakrát, vzdor několika korupčním skandálům se dokázal vrátit.
Foto: ČTK Staronový vítěz Janez Janša stál v čele slovinskéh­o kabinetu už dvakrát, vzdor několika korupčním skandálům se dokázal vrátit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia