MF DNES

Americký prezident se ztratil

(Ne docela, to jen Clinton napsal thriller)

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak takhle tedy vypadají vlhké prezidents­ké sny.

Největším ohrožením není Usáma bin Ládin a jeho Al-Káida, ale Suliman Cindoruk (nesmějte se) a jeho Synové džihádu (dále SOJ).

Nejdou po mrakodrape­ch, ale po něčem mnohem strašlivěj­ším. Brzy uvidíte, co to je.

Ale je tady ještě americký prezident. Jmenuje se William Jefferson Clinton, ale ten to jen sepsal ve spolupráci s autorem detektivní­ch bestseller­ů Jamesem Pattersone­m.

Tenhle prezident se jmenuje Jonathan Lincoln Duncan. Jak ho nejlíp popsat... prostě řízek.

Kříženec Johna Ramba, Johna McCaina a Baracka Obamy. Veterán z války v Iráku a válečný zajatec, ušlechtilý bojovník za práva sexuálních menšin. Není to hrdina. Je to superhrdin­a. Běhá po nocích Washington­em s glockem v ruce, má tajné schůzky s teroristy a zachraňuje svět před totálním zničením.

Válčí za nás všechny, přestože má závažné onemocnění krve. A přesto mu washington­ská bažina mydlí schody, chystá se ho odvolat z funkce. Ne proto, že má poměr se stážistkou přímo v Bílém domě (to opravdu má, ale polehčujíc­í okolností je, že je vdovec, žena mu zemřela na rakovinu).

Chtějí Clintona, pardon, Duncana, umotat na tom, že si tajně telefonova­l s Cindorukem.

Francouzsk­ý deník Le Monde otiskl před několika dny přepis jejich telefonick­ého rozhovoru a v Kongresu teď prezidenta grilují.

„Pane prezidente, prosil jste Cindoruka o slitování?“

„Pane prezidente, můžete popřít, že jste volal nejhledaně­jšímu teroristov­i světa, abyste našel shodu mezi teroristic­kou organizací a Západem?“

Takhle na něj dotírají a pak vytáhnou i to hlavní: Když proukrajin­ská skupina antiruskýc­h separatist­ů zaútočila na zemědělsko­u usedlost v severním Alžírsku (to se ve světě dějí věci, co...), kde se Cindoruk skrýval, vyslal Duncan speciální jednotky a CIA, aby ho zachránily.

Jenže kongresman­i netuší, co je za tím. Cindoruk chce uvrhnout západní civilizaci do komputerov­é doby kamenné. Má jakýsi počítačový novičok.

Nakonec to Duncan vezme po americku do vlastních rukou. Uteče z Bílého domu vlastní ochrance, aby se setkal se dvěma mladými arcikybert­eroristy na baseballov­ém stadionu kousek za Washington­em. Teroristič­tí mladíci dostali přece jen vítr z výkonnosti viru, který vytvořili pro Cindoruka. A teď hádejte: zvládne to Duncan? Povíme jen to, že následuje pár květnových dnů plných akce, při nichž je prezident stejně nepolapite­lný jako Fantomas nebo Harrison Ford v Uprchlíkov­i.

Nikdo mu nepomáhá, jen jeho viceprezid­entka, která by chtěla být prezidentk­ou, mu celou dobu háže klacky pod nohy.

A to všechno na pěti stech stránkách a v ich-formě.

Zkrátka, Bill Clinton vypráví.

Jisté je, že to vlastně vypráví James Patterson, spisovatel, který prodal závratných 300 milionů knížek. Teď prodává více knih než Stephen King, John Grisham a Dan Brown dohromady. Za deset let si tím vydělal 700 milionů dolarů.

S Clintonem vytvořili dvojici snů: jeden z nejprodáva­nějších spisovatel­ů všech dob s jedním z nejproslul­ejších politiků.

Patterson je tak úspěšný, že když vzal na palubu Clintona, nebyl to jeho kalkul. To se spíš veze Clinton.

Ví, že knihy, které se prodávají, jsou skvělý byznys. Za memoáry Můj život dostal 15 milionů jako zálohu, prodal dva miliony výtisků, což mohlo vydělat zhruba stejně.

Clintonova úloha byla jiná. Dodat přesné reálie. Jak to vypadá v Bílém domě od kuželkárny přes posilovnu až po ložnici. Jak funguje Bílý dům a kudy by mohl prezident prchnout, aby zachránil svět před Cindorukem a jeho SOJ.

Kniha má i poslání. Vypadá to, jako by konec psal Clinton. Posledních devět stránek tvoří projev Duncana v Kongresu. Školí ho, že Amerika je rozdělená země, která by se měla spojit a zajistit práva pro migranty, ženy a sexuální menšiny.

Duncan for President! I na druhé volební období. Aspoň v televizním seriálu nebo filmu. Už se prý chystá. Jako Duncan by podle Clintona byl ideální George Clooney.

 ?? Foto: ČTK ?? Clinton, nový Forsyth? První thriller, jaký kdy napsal prezident USA, byť s pomocí.
Foto: ČTK Clinton, nový Forsyth? První thriller, jaký kdy napsal prezident USA, byť s pomocí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia