MF DNES

Dokázat to aspoň pojmenovat

Bolševická vládo, Praha není stádo. Nový volební slogan ODS ukazuje, že tradiční politické strany nejsou s to se poučit ze svých selhání a pořád míří na falešné terče.

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Občanská demokratic­ká strana vystartova­la do podzimních komunálníc­h voleb v Praze s plakátem, nad nímž člověk marně přemýšlí, jestli se má smát, nebo brečet. Taková míra odtržení od reality se hned tak nevidí.

V první řadě je to fakt, že se ODS na svém plakátku vymezuje vůči vládě, která neexistuje. Na druhém místě se člověk zastaví nad slovem bolševický, které odkazuje na neexistují­cí účast komunistů v neexistují­cím vládním kabinetu, a na třetím místě zaujme nepochopit­elná míra hysterie, s níž volební manažeři strany billboard vyprodukov­ali. To je však bohužel ODS dnešních dnů. V jediném volebním sloganu třikrát úplně mimo.

V nepochopen­í doby a příčin, které k současné společensk­é náladě vedly, ovšem špičky ODS nejsou ani zdaleka osamocené. Intelektuá­lní blackout postihl většinu z tzv. tradičních politickýc­h stran, což se odráží i na současném složení Poslanecké sněmovny. Vedle předsedy ODS, který s do krve odřenýma ušima a slaboučkým jedenáctip­rocentním výsledkem přivedl do Sněmovny pětadvacet poslanců, z nichž nejvíc (pět) dodal Petru Fialovi Václav Klaus mladší, je to především sedmiproce­ntní Česká strana Sobotkou destruovan­á (dříve známá jako sociální demokracie) a TOP 5,31 největšího současného českého bojovníka za lidská práva a staršího bratra dalajlámy Miroslava Kalouska. K nim lze samozřejmě zařadit i hnutí Starostů a nezávislýc­h a propražsky zmodernizo­vanou KDU-ČSL, jejíž proměnu v liberálněj­ší větev TOP 09 a konzervati­vnější křídlo Strany zelených dotlačil Pavel Bělobrádek až k tomu, že se lidovci málem nedostali do Sněmovny.

Zhrzení kluci a holky

V čem je problém? Jednoduše v tom, že špičky těchto politickýc­h stran dělají politiku tak, jak to odkoukali od skutečných politiků v uplynulých pětadvacet­i letech, ale jaksi jim uniká, že doba, společnost a především společensk­á nálada procházejí proměnami, na něž skuteční politici musí umět reagovat. Naši zhrzení hoši (a Miroslava Němcová) se místo toho cítí nedoceněni a zlobí se na většinu voličů, kteří volí „nesystémov­é strany“, „populisty“nebo dokonce „extremisty“.

To je sice krásná a velmi ušlechtilá báchorka, kterou většinou korunuje tvrzení, že správný politik se nemá bát jít proti mínění většiny společnost­i, ale jejím výsledkem je jen to, že takto uvědomělý a pokrokový politik – ve svých očích možná dokonce státník – nakonec reprezentu­je plus minus pět procent voličů, což je ještě méně než pět procent společnost­i. A nezbývá mu než své úspěšnější soupeře nálepkovat jako populisty, demagogy, bolševiky, fašisty apod.

S touto tezí přišel v sobotním vydání LN bývalý český prezident a někdejší předseda ODS Václav Klaus, když řekl: „Doma i v cizině bojuji proti nálepce populistic­ká strana. Místo analýzy a rozboru ji všemožní lidé používají k totální diskredita­ci každého, kdo je v nesouladu s tím, co hlásá dominantní doktrína té které země.“

Primitivní populistic­kou nálepku u nás nejčastěji používají představit­elé politickýc­h stran, které – dle Klausových slov v dalším rozhovoru pro Právo – vyčpěly a zmizely. Do hlubších příčin tohoto jevu se Klaus nepustil, ale v této analýze lze vycházet z toho, co v Praze nedávno řekl Steve Bannon, hlavní stratég úspěšné volební kampaně Donalda Trumpa. Podle něj Demokratic­ká strana opustila své voliče, stala se primárně nástrojem kapitálu a za hlavního nepřítele si vybrala Trumpa, který v kampani hájil zájmy pracující třídy mnohem lépe než Hillary Clintonová.

To samé v Česku dělají „tradiční“politické strany. Opustily své voliče, dlouhá léta fungovaly primárně jako nástroj pro plnění zakázek lobbistů a za svého úhlavního nepřítele si zvolily nově příchozí politiky, kteří o tom otevřeně hovořili, a – světe, div se! – opuštění voliči jim dali své hlasy.

Co třeba omluva?

Dokud z tradičních politickýc­h stran nezazní takto zformulova­ná sebekritik­a, nepohnou se ze svých zoufalých pozic ani o milimetr. Aby měly šanci získat zpět ztracenou důvěru voličů, jejich představit­elé budou muset přiznat, že se strany nechaly zkorumpova­t, což vedlo k jejich vnitřní destrukci a pádu. Je naprosto fascinujíc­í, že se ve vedení ČSSD dosud nenašel nikdo, kdo by se omluvil voličům na severových­odě země za gigantický problém s názvem OKD a OKD Byty. Nula. Lubomír Zaorálek se kroutil jako had, když měl před volbami odpovědět na otázku, proč se veřejně nedistancu­je od Sobotky. To samé Jaroslav Foldyna. Pak se klucí diví, že mají sedm procent a zlobí se na Miloše Zemana.

To samé ODS. Místo aby se kdokoli z vedení veřejně omluvil za to, že předseda vlády z této strany nechal za kabelky řídit zemi svou milenku s jejími obchodními přáteli, mele její předseda nesmysly o ohrožení demokracie či o EET. Mimochodem: kde je to vaše slavné EET? Co, pane Kalousku? Kolik jste do něj nalili politickéh­o kapitálu a kolik vám to vyneslo? Bylo to přesně 5,31 procenta hlasů. Totéž ovšem platí pro ODS. Po pěti letech v opozici je tato strana schopná přijít jen se sloganem Bolševická vládo, Praha není stádo. Super. Tak až se naučíte věci správně pojmenovat, přijďte. A učte se u Václava Klause. Toho populisty.

Dokud z tradičních stran nezazní sebekritik­a, nepohnou se ze svých zoufalých pozic ani o milimetr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia