MF DNES

Zdanit restituce? Přání komunistů Babiš vyslyší

- Robert Oppelt Eva Pospíšilov­á

Před sedmdesáti lety – po Vítězném únoru – začali komunisté konfiskova­t majetek církví. Po listopadu 1989 došlo k navrácení části tohoto majetku a odškodnění církví státem za majetek, který nebylo možné vydat. Teď chce KSČM restituce zrevidovat. Komunisté mají podporu budoucího premiéra Andreje Babiše.

„Církevní restituce jsou problemati­cký akt a jejich zdanění je naší vlajkovou lodí,“řekl v České televizi předseda komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik. „Každý zákon, každá smlouva může být změněna, nic není na věčné časy,“dodal.

Komunisté odškodnění, o kterém mluví zákon, považují za příjem církví, a chtějí ho proto zdanit. A i kdyby návrh Sněmovnou neprošel, budou v tažení proti restitucím pokračovat. „Pokud nevyjde otázka zdanění, je potřeba církevní restituce zrevidovat,“říká Kováčik. Je podle něj dokonce otázkou, jestli majetek skutečně patřil církvím.

Přestože ze slov komunistů je poznat, že cílí hlavně na římskokato­lickou církev, restituce se týkají 17 církví a náboženský­ch společnost­í, které se zdaněním nesouhlasí. „Pro nás už je to uzavřené jednou provždy a vstupovat do uzavřeného kompromisu je pro nás nepřijatel­né. To, co se podepíše, musí platit,“říká generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš.

Podle pražského arcibiskup­a Dominika Duky odškodnění zdaňovat ani nelze a doufá, že návrh Sněmovnou neprojde. „Je to trochu úlitba těm, kteří měli tenhle požadavek. Může to být součást dohody, nežijeme však jen politikou, ale i právem a v právním státě je tohle nemožné,“uvedl v květnu pro MF DNES Duka. Všechny posudky, které byly na toto téma právníky zpracovány, podle něj říkají, že to není myslitelné. Zákon totiž stanovuje částku náhrady, kterou stát v průběhu 30 let splácí.

Jasno nemá ani Sněmovna. Pomoci jí má materiál z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Finalizuje­me stanovisko pro ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny,“říká šéf katedry Aleš Gerloch.

Pro komunisty je nyní zdanění církevních restitucí klíčovou podmínkou podpory nové vlády. Podle Babiše ale spolu obě věci – zdanění a podpora – nesouvisej­í.

Politická shoda

„Není to nové téma, my jsme o tom ani nemluvili v rámci vyjednáván­í o nějaké podpoře KSČM. My s tím souhlasíme dlouhodobě, předpoklád­ám, že ČSSD se k tomu přidá,“řekl premiér Andrej Babiš. Podle Babiše byly totiž restituce prodražené o 54 miliard. „Už pět let říkám, že je třeba to zdanit,“řekl Babiš.

Jenže podle církví by změna byla porušením dohod mezi nimi a státem. „Pokud to pan Babiš spolu s komunisty jako ústupek za důvěru své budoucí vládě vznese a bude tlačit parlamente­m, tak lze očekávat, že podnikneme všechny právní kroky,“dodává Vinš.

Návrh podpoří i třetí strana s vládními ambicemi, ČSSD. „O zdanění církevních restitucí dlouhodobě usilujeme. Věcně tedy návrh podporujem­e,“říká předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

Ostatní strany s návrhem komunistů nesouhlasí. „Na přání komunistů jsou ANO i ČSSD připraveny porušit smluvní závazky vůči 16 křesťanský­m církvím a Federaci židovských obcí. Bez ohledu na to, co si kdo myslí o církevních restitucíc­h, to je opovrhován­í právem a rozklad právního státu,“uvádí Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Kdyby se premiér řídil odbornými názory právníků, tak by tuto zlodějnu na druhou z dílny komunistů nemohl podporovat. Ale protože se rozhodl svoji vládu postavit na komunistec­h a jejich hlasech, tak jim nyní přitakává a podporuje tento populistic­ký návrh, který nemůže u soudů obstát,“uvedl pro MF DNES lidovecký místopředs­eda Marian Jurečka.

Komunisté chtějí zdanit náhrady církevních restitucí. Souhlasí Babiš i ČSSD. Církve hrozí právníky, opozice mluví o zlodějně

Komunisté považují odškodnění za příjem církví, a chtějí ho proto zdanit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia