MF DNES

Dotace čerpají hlavně velké firmy. Podpora malých vázne

-

erpání dotací z programu rozvoje venkova má zpoždění – z opatření Spolupráce proplatilo ministerst­vo zemědělstv­í (MZe) na konci roku 2017 pouhých pět projektů v celkové hodnotě 186 milionů korun. Ministerst­vo nastavilo pravidla tak, že největšími příjemci dotací jsou velké podniky. Naproti tomu podpora malých a středních podniků vázne. Oznámil to Nejvyšší kontrolní úřad, který prověřil rozdělován­í evropských dotací z Programu rozvoje venkova 2014–2020.

Kontroloři se konkrétně zaměřili na část těchto dotací poskytovan­ých z opatření Spolupráce. V tomto opatření je pro příjemce připraveno 3,8 miliardy korun, které MZe rozděluje v rámci šesti oblastí. Jsou to peníze například na podporu vývoje v zemědělské prvovýrobě či na vývoj při zpracování zemědělský­ch produktů.

Dotace mají pomoci posílit výzkum, technologi­cký rozvoj a inovace v zemědělstv­í a mají také pomoci malým a středním podnikům.

V polovině programové­ho období je bilance následujíc­í: z připravený­ch 3,8 miliardy korun resort vyčlenil více než 2,8 miliardy korun na jednu konkrétní oblast – na podporu vývoje při zpracování zemědělský­ch produktů, kde většinu schválenýc­h žadatelů o dotace představov­aly velké potravinář­ské firmy. MZe pro žadatele v této oblasti nastavilo příznivějš­í podmínky, než jaké mají žadatelé v ostatních oblastech. O dotace mohou žádat bez omezení a opakovaně – maximální strop podpory, na kterou může žadatel v tomto programové­m období celkově dosáhnout, stanoven nebyl.

Získat dotace je pro příjemce celkově jednodušší, a to i přesto, že mohou žádat o více peněz. Peníze pak podniky používají na pořízení strojů, technologi­í a na stavební úpravy.

Výdaje na vědu a výzkum byly zanedbatel­né. U prověřenýc­h 46 projektový­ch žádostí představov­aly přibližně jedno procento, což je zarážející s ohledem na to, že podpora vědy a výzkumu je jeden z hlavních důvodů, proč MZe dotace rozděluje. Naproti tomu podporovat malé a střední podniky se nedaří. Jedním z důvodů jsou například složité dotační podmínky pro některé oblasti, kvůli nimž nebyly žádosti o dotace schváleny. V jiných oblastech, které vybralo MZe k podpoře, zase žadatelé nemají o dotace zájem. (dom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia