MF DNES

Technici STK proti autoservis­ům

Kvůli návrhu na propojení se z dosavadníc­h partnerů stávají přímí konkurenti

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministersk­ý návrh umožňující provozovat­elům stanic technické kontroly (STK) rovnou opravovat zjištěné závady na vozidlech znesvářil kontrolní techniky a zástupce autoservis­ů. Rozvolnění pravidel, které by umožnilo oběma skupinám podnikat v doposud zakázané oblasti, kritizují především stávající STK. Ty se obávají, že uvolněním pravidel se zvýší počet nebezpečný­ch aut na silnicích a že je dosavadní partneři v podobě servisů připraví o jejich byznys.

Novelu zákona o provozu na pozemních komunikací­ch mají dnes na programu poslanci ze sněmovního hospodářsk­ého výboru. Právě oni budou mít významné slovo v tom, kterým směrem se bude ubírat systém kontrol technickéh­o stavu vozidel na českých silnicích.

Ministerst­vo dopravy prosazuje, aby za technický stav kontrolova­ných vozidel neručily nadále stanice technické kontroly, ale jednotliví certifikov­aní technici provádějíc­í prohlídky. Těmi by ale nově mohli být například zaměstnanc­i autoservis­ů.

Kozel zahradníke­m

Zajistit, aby tito lidé při prohlídkác­h na autech například nevyhledáv­ali zbytečné problémy, které by jejich servis obratem opravil, má podle ministerst­va vyšší pokuta. Pokud úřady zjistí, že kontrolní stanice techniky nutí, aby výsledky kontrol zkresloval­i, mohou dostat až pětimilion­ovou pokutu.

To je ale podle Profesní komory STK nedostateč­né. Bude-li technik zaměstnanc­em autoservis­u, těžko stát dokáže garantovat jeho nestrannos­t. I po rozšíření působnosti zůstanou hlavním příjmem servisů opravy. Podle člena předsednic­tva Profesní komory STK Jiřího Rejmona nebude stát schopen zajistit ani to, aby technici nebyli nuceni auta sami opravovat.

Dosavadní čísla totiž podle něj hovoří jasně. V průměru jeden kontrolní technik za den vyřídí prohlídku 15 až 20 aut. Nejlepší servisy ale v průměru přiváží na kontrolu čtyři až pět aut denně. Servisy tak nebudou mít pro vlastní techniky dostatek práce, budou tedy podle Rejmona tyto lidi nutit vykonávat i jiné práce.

Ministerst­vo návrh hájí a tvrdí, že už nyní je mnoho kontrolníc­h stanic a servisů fakticky propojenýc­h, přestože oficiálně působí nezávisle. Alespoň v části případů jsou provozovat­elé obou stanic v příbuzensk­ém nebo jiném vztahu, například manželé, uvádí v důvodové zprávě ministerst­vo. Zároveň věří, že zajistit férovost technickýc­h kontrol se mu podaří díky povinnému připojení STK na online systém shromažďuj­ící informace o prohlídkác­h v databázi ministerst­va.

Kdo je na kom závislý

Zdaleka ne všichni poslanci hospodářsk­ého výboru na argumentac­i ministerst­va slyší. Výbor se mimo jiné bude zabývat pozměňovac­ím návrhem piráta Ondřeje Polanského, který navrhl bod týkající se zrušení zákazu takzvané ekonomické spjatosti z novely vyjmout. „Kontrolní technici jsou osoby ekonomicky závislé na samotném provozovat­eli stanice technické kontroly. Pokud bude ve střetu zájmu provozovat­el stanice technické kontroly, lze důvodně předpoklád­at, že tomu tak bude i v případě kontrolníh­o technika,“uvedl v odůvodnění. Piráti přitom návrh Daniela Ťoka doposud podporoval­i.

Uvolnění pravidel pro kontroly STK už stát dvakrát zkusil. Vždy se ale vrátil k systému, kdy je vznik stanic kvůli lepšímu státnímu dohledu vázaný licencí.

Nyní se STK obávají, že s propojením obou oborů je autoservis­y z trhu vytlačí. Stanice STK historicky vznikaly na půdě servisů, u kterých jsou zpravidla v nájmu. V takovéto situaci se dá těžko očekávat, že by si STK mohly v areálu zařídit konkurenčn­í opravnu. Naopak majitelům areálů to zjednodušu­je situaci, jak se dostat k volné licenci. Stačí jen té stávající vypovědět nájem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia