MF DNES

Mzdy vzrostly nejrychlej­i za patnáct let

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Firmy i na začátku roku pokračoval­y v robustním přidávání na mzdách. Průměrně měli Češi v prvním čtvrtletí na výplatnicí­ch 30 265 korun. Medián, který je o téměř pět tisíc nižší, už několik měsíců roste u žen rychleji než u mužů. Rozdíly jsou však stále vysoké.

Nominálně mzdy v 1. čtvrtletí rostly o 8,6 procenta, reálně (po očištění o inflaci) o silných 6,6 procenta, což je nejrychlej­ší tempo od roku 2003.

Vyplývá to z nejnovější zprávy Českého statistick­ého úřadu. Výrazně stoupl i medián mezd, a to o 8,3 procenta, na 25 674 korun. Medián je statistick­ý ukazatel, který v sobě neodráží extrémy tak jako průměrná mzda. Na tu totiž většina obyvatel ČR stále nedosáhne.

Třicetitis­ícovou laťku poprvé průměrné mzdy překonaly loni ve čtvrtém

čtvrtletí 2017, kdy meziročně stoupla podle revidovaný­ch údajů ČSÚ na 31 661 korun. Mzdy ke konci roku skokově stoupají pravidelně kvůli vyplácení bonusů.

„Na růstu mezd se výrazně podepisuje zvýšení platů státních zaměstnanc­ů v průběhu minulého roku,“uvedl Milan Frydrych z Raiffeisen­bank. Například v odvětví kultury,

zábavy a rekreace stouply meziročně o 13,1 procenta, ve vzdělávání o 12,6 procenta a ve veřejné správě o 12,5 procenta.

Nejnižší růst vykázalo odvětví peněžnictv­í a pojišťovni­ctví, které meziročně přidalo 3,5 procenta. Obor však zároveň vykazuje nejvyšší mzdy, které na začátku roku stouply o 1 859 korun, na 55 234.

Nejnižší mzdy ze sledovanýc­h odvětví má pohostinst­ví, stravování a ubytování. Tito zaměstnanc­i si za rok polepšili o 1 145 korun, na 17 901 Kč.

Frydrych očekává, že v podobné dynamice, tedy okolo osmi procent, mzdy porostou po celý rok. Medián by se mohl nad třicet tisíc korun dostat až v příštím roce, soudí. „Stojí také za povšimnutí, že mediánová mzda žen roste čtyři čtvrtletí v řadě rychleji než u mužů. V současnost­i muži vydělávají v mediánu o necelých 5 tisíc více než ženy,“dodal. U mužů činil medián mezd 28 031 korun a u žen 23 084 korun.

Nejvyšší mzdy byly v Praze – 38 436 korun. Výdělky v metropoli se za rok zvýšily o 2 514 korun, tedy o sedm procent. To ovšem znamená, že ostatní kraje Prahu dohánějí, hlavní město totiž roste už delší dobu nejpomalej­i.

Ve všech krajích s výjimkou Prahy rostly mzdy nejméně o osm procent. Nejvýrazně­jší růst průměrného výdělku – o 10,1 procenta – byl v Karlovarsk­ém kraji. V Ústeckém kraji a na Vysočině se mzdy shodně zvýšily o 9,5 procenta.

„V hlavním městě již tradičně průměrné mzdy vzrostly nejméně, o sedm procent. Na druhou stranu v Praze přetrvává nejrychlej­ší růst počtu zaměstnanc­ů, v 1. čtvrtletí 2018 jich zde meziročně přibylo o 6,3 procenta,“uvedli statistici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia