MF DNES

Kim hamburgry miluje. Pustí do země McDonald’s?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Do ostře sledované diplomatic­ké hry o denukleriz­aci Severní Koreje se možná zapojí i zlaté oblouky McDonald’s.

„Nejameričt­ější“z amerických firem. Klasický symbol americké kultury a kapitalism­u.

Proslýchá se, že vůdce Kim Čong-un burgry miluje. Podobně jako jeho otec Kim Čong-il prý čas od času vysílá svého osobního pilota, aby zaletěl do čínských provozoven McDonald’s a ještě teplou šťavnatou pochoutku mu dopravil na stůl.

Teď se začíná spekulovat o tom, že Kim by prý chtěl, aby se pobočky legendární­ho řetězce rychlého občerstven­í objevily také v Pchjongjan­gu. A možná i v dalších severokore­jských městech. Prý nejen jako gesto dobré vůle směrem k americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi, ale také proto, aby Severní Korea předvedla světu, že umí jít s dobou. Tvrdí to jihokorejš­tí poradci, kteří se zúčastnili dvou nedávných schůzek Kim Čong-una s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem.

Pokud o něčem takovém padne zmínka na chystaném průlomovém summitu Trump–Kim v Singapuru, sotva půjde o víc než jen o poznámku pod čarou. Přednost dostanou jaderné zbraně, které evidentně představuj­í větší hrozbu než opečené hranolky.

Novodobý trojský kůň

Na druhou stranu nablýskané restaurace McDonald’s v ulicích severokore­jské metropole by mohly mít do budoucna daleko větší význam, než to nyní vypadá. Přinejmenš­ím historie o tom ví své. Američané by tak nenápadně nasadili svého „trojského koně“přímo za severokore­jské hradby.

„Stalo se to s řadou různých komunistic­kých kultur,“řekla pro list The Washington Post Jenny Townová, analytička institutu 38 North, který se zabývá Severní Koreou. „Jakmile začnou získávat různé styčné body se Západem, mění své názory. Obvykle to začíná právě provozovna­mi McDonald’s nebo Coca-Colou,“dodala.

V současné době má společnost McDonald’s více než 37 000 poboček ve 120 zemích světa.

I když Severní Korea je v řadě věcí hodně specifická, i pro ni platí, že ekonomické a kulturní vazby mezi různými zeměmi pomáhají snížit napětí. I takové, pro většinu lidí běžné věci, jako je plátek hovězího v housce, mohou u obyčejných obyvatel zmírnit negativní názory na Spojené státy, které mnohým z nich vtloukali do hlav po celý jejich život.

Kim Čong-un se sice sám rád zakousne do šťavnatého hamburgru, důležitějš­í by však bylo znát jeho budoucí záměry. Po singapursk­ém summitu 12. června snad bude svět moudřejší. Pokud se ukáže, že Severní Korea má skutečně zájem o americké investice a firmy, aby se stala „normální“zemí, pak by McDonald’s v průniku do země prakticky nic nebránilo.

Zatím se přítomnost obřích zlacených „M“na severokore­jských bulvárech jeví jako sen. Kdo by si však na počátku letošního roku pomyslel, že o pět měsíců později spolu americký prezident a severokore­jský vůdce zasednou za jednací stůl?

 ?? Foto: archiv ?? Chutná? Kim se prý rád zakousne do hamburgru z čínského McDonald’s.
Foto: archiv Chutná? Kim se prý rád zakousne do hamburgru z čínského McDonald’s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia