MF DNES

Tobogan rostoucích mezd: zatím dobrý!

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Hezky se to každé čtvrtletí poslouchá. Mzdy zaměstnanc­ů dál raketově rostou, ohlásil i včera Český statistick­ý úřad. Od ledna do března stoupla průměrná mzda v zemi meziročně skoro o devět procent. To znamená, že jde o nejrychlej­ší nárůst za posledních patnáct let. A také, že se potvrdilo prolomení třicetitis­ícové hranice průměrné mzdy. Zaznamenán­o bylo už v posledním čtvrtletí roku 2017, ale to je výjimečný čas různých zaměstnava­telských bonusů. I poté, v hladovější­m čtvrtroce, ale průměrná mzda dosáhla 30 265 korun.

Takže jsme definitivn­ě v třicetitis­ícové éře. Do desetitisí­cové jsme vstoupili roku 1996, do dvacetitis­ícové v roce 2006. Pak se to krizí a recesí trochu zadrhlo, ale teď už se nejméně dva roky řítíme po toboganu razantního růstu mezd. A jak říká ve starém vtipu padající z mrakodrapu někde kolem 30. patra: „Zatím dobrý!“

Nám žádný náraz bezprostře­dně nehrozí, naopak let by měl pokračovat. Stejný, zhruba osmiprocen­tní nárůst se očekává po celý rok, napřesrok by měl přes 30 tisíc přelézt i mzdový medián, tedy že by tato suma nebyla jen virtuálním průměrem mezi kopáčem a topmanažer­em, ale dosáhl by na ni skutečně každý průměrný zaměstnane­c.

Ale i když odbory ženou růst mezd do ještě vyšších obrátek, důvody k opatrnosti tu jsou nejméně dva a nelze je přehlížet.

Zaprvé: platy táhne nahoru hlavně dobrý výkon ekonomiky a zejména pak nedostatek pracovních sil, fakticky nulová nezaměstna­nost. Nikoli tedy vyšší produktivi­ta práce, která by měla být hlavním stimulátor­em mzdového nárůstu. Produktivi­tu u nás naopak zakonzervo­valy několikale­té intervence ČNB, které dovolily výrobcům sázet víc na cenu než na kvalitu produktů.

A zadruhé: velký nárůst mezd je odrazem zvyšování platů státních zaměstnanc­ů, zejména ve školství a ve veřejné správě. Nejvyšší nárůsty mezd proto nevykazují klasické tržní sektory, ale oblasti, kde dominantně rozhoduje stát.

Rychlý růst mezd dnes větší problém nepředstav­uje. Zaměstnava­telé to unesou, a kdyby už náhodou jeli na doraz, mohou i zdražit, což zase unese spotřebite­l. Dlouhodobě ale nelze držet růst mezd vysoko nad růstem produktivi­ty práce. Jak moc jsme se od tohoto zdravého kurzu utrhli, se ukáže, až ekonomika přejde z konjunktur­y do stagnace nebo krize. Pak teprve to bude bolet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia