MF DNES

Město zveřejnilo údaje z dopravy

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Počet dopravních nehod na území metropole roste. Loni celkové číslo poprvé od roku 2009 překročilo hranici 23 tisíc. Vyplývá to z ročenky dopravy v Praze za rok 2017, kterou včera představil­a městská společnost Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK).

Příznivou zprávou je, že ve všech ostatních ohledech souvisejíc­ích s nehodovost­í se situace zlepšila. Zejména počet usmrcených osob rekordně klesl až na 17, což je o čtyři méně než rok předtím. Třeba před devíti lety si nehody po Praze vyžádaly dokonce 41 obětí. O dvacet procent, na 156, klesl také počet těžce zraněných.

Drtivou většinu kolizí zavinili řidiči. Naopak chodci, cyklisté nebo závada komunikace byli příčinou jen ve zlomku případů. Nejčastějš­ím důvodem bylo nedodržení bezpečné vzdálenost­i a nevěnování se řízení.

Rychlejší zelená chodcům

Podle ředitele úseku dopravního inženýrstv­í TSK Vladimíra Kadlece ubývá nehod s fatálními následky zejména díky větší ochraně chodců v podobě různých technickýc­h opatření. „Častou stížností bylo, že auta odbočující doprava vjíždějí do chodců na přechodu, kteří mají zelenou souběžně. Cílem bylo nastavit světelnou signalizac­i tak, aby chodci vyrazili v předstihu, auto je pak už na přechodu vidí,“jmenuje konkrétní příklad Kadlec.

Dalším bezpečnost­ním prvkem, který TSK postupně zavádí, je osvětlení přechodů, díky nimž jsou chodci zejména v době stmívání lépe vidět. TSK také zvýrazňuje přechody reflexními značkami nebo zdrsněným červeným povrchem.

Zajímavá jsou i nově zveřejněná data za loňský rok týkající se množství automobilů v hlavním městě, jejichž počet i v současnost­i mírně roste. Ještě v roce 2000 připadlo na

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia