MF DNES

Souvislost­i Online rozhovor s ředitelem TSK

-

tisíc obyvatel 632 vozidel, v roce 2016 to už bylo 783 a loni dokonce 818, což v přepočtu znamená, že průměrně vychází jedno auto na 1,2 obyvatele metropole. To je vůbec nejvíce v Česku. Údaje ale do jisté míry zkresluje skutečnost, že je zde evidováno velké množství firem a tedy i jejich služebních vozů.

Právě množství aut má následně vliv také na každodenní dopravní situaci v ulicích. Vůbec nejvytížen­ějším úsekem se znovu stal Barrandovs­ký most, po kterém každodenně projede v průměru 142 tisíc aut. Následuje Jižní spojka mezi ulicemi 5. května a Vídeňskou a třetí v pořadí je Strakonick­á.

Známé jsou už i údaje z oblasti veřejné hromadné dopravy, které zpracoval její organizáto­r, společnost Ropid. Za celý rok využilo metro, tramvaje, městské i příměstské autobusy, železnici, přívozy a lanovku Jak koordinuje TSK opravy komunikací v hlavním městě? Kde čekat v létě dopravní komplikace kvůli rozkopaným silnicím? Proč se tak často ucpávají výjezdy u tunelového komplexu Blanka? Kdy bude opravena nejhorší silnice v Česku – vršovická ulice U Seřadiště? Kdy se rozhodne o osudu Libeňského mostu? Jak jsou na tom další pražské mosty? Ptejte se na vše, co vás zajímá, v exkluzivní­m online rozhovoru na iDNES.cz s generálním ředitelem Technické správy komunikací hl. m. Prahy Petrem Smolkou. celkem 1,26 miliardy cestujícíc­h. Největší měrou se na statistice podílelo metro, které dohromady využilo téměř půl miliardy lidí, oproti předchozím­u roku jich ale bylo o 26 milionů méně.

„Počty přepravený­ch osob v metru ovlivnil oproti minulosti větší počet uzavřených vestibulů stanic během rekonstruk­cí,“zdůvodňuje náměstek ředitele Ropid Martin Šubrt. Na osm měsíců byla například uzavřena stanice Jinonice a začala i zdlouhavá obnova vestibulů, která omezila provoz na Muzeu, Andělu nebo na Palmovce.

Přívozy vešly do obliby

Lehký propad cestujícíc­h se dotknul také městských autobusů, zato lidé více využívali tramvaje, vlaky i lanovou dráhu na Petřín. Největší procentuál­ní nárůst však zaznamenal­y pražské přívozy, kterými

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia