MF DNES

Lidovci na ocet. Koalice STAN a topky je odmítla

Starostové nechtějí jít do voleb s lidovci, pro které to může být začátek konce na magistrátu.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Modlitby pražských lidovců zůstaly nevyslyšen­y. TOP 09 a STAN v březnu oznámily, že do voleb o pražský magistrát utvoří společnou koalici. KDU-ČSL doufala, že se jí podaří k tomuto tandemu ještě připojit. Nepodařilo.

Pondělí veškeré zbylé naděje zašlapalo. Předseda pražského STAN informoval členy hnutí, že nepřiberou lidovce do koalice s topkou. MF DNES to potvrdil místopředs­eda pražského STAN Jan Lacina.

Spojené síly pro Prahu, jak se vzniklé uskupení jmenuje, tak nakonec zastřešují jen dvě strany. Jejich zástupci už dříve uvedli, že s přibráním další strany do koalice musí souhlasit jak STAN, tak topka. Starostové tak svým odmítnutím rozhodli za celý volební tandem.

Podle informací MF DNES stálo za rozhodnutí­m STAN několik důvodů. Prvním z nich je poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Dlouholetý člen KDU-ČSL chce totiž kandidovat na magistrát za své vlastní uskupení Praha sobě a domovské straně dal vale. Lidovci tak přišli o svou nejviditel­nější tvář v metropoli, což vadilo STAN a TOP 09.

Zástupci obou stran měli pochybnost­i o tom, jak voličsky silná může být KDU-ČSL v Praze i bez Čižinského. Navíc je starosta Prahy 7 představit­elem liberálníh­o křídla pražských lidovců a takové voliče může přetáhnout k sobě. Po jeho odchodu zůstalo v KDU-ČSL konzervati­vní křídlo, které by podle ohlasů z TOP 09 a STAN ve volbách společné kandidátce příliš nepomohlo.

„Možná by nám přinesli tři procenta voličů, ale stejný nebo i vyšší počet by nám zase kvůli tomu odešel k liberálním stranám. Jenže na liberální voliče chceme cílit,“zaznívalo poslední měsíc od členů STAN a TOP 09.

Třetí důvod, proč se uskupení Spojené síly pro Prahu nerozroste, je ten, že za formaci budou kandidovat i nezávislé osobnosti a straníkům už tak zbývá jen málo míst na volitelnýc­h pozicích. Kdyby přibyli ještě lidovci, museli by se ostatní strany uskromnit, což se nikomu příliš nechce.

Nezájem byl očekáván

S ohledem na všechny důvody nebyl předseda KDU-ČSL v Praze Jan Wolf rozhodnutí­m Starostů zaskočen. „Už jsme s tím dávno počítali, že to tak dopadne. Přestali s námi komunikova­t, takže nám byl výsledek jasný,“říká Wolf s tím, že lidovci nejsou kvůli tomu zahořklí.

Jejich budoucnost není zatím jasná. V současnost­i vyjednávaj­í s několika stranami. „Žádná dohoda na koalici není ve stavu před podpisem. Zatím stále jednáme. Mně osobně je bližší koalice doprava s ODS, ale zase jsou u nás členové, kterým jsou blíže Zelení,“popisuje Wolf, podle něhož je varianta se připojit i k Čižinského iniciativě.

Takové spojení se však nezdá příliš pravděpodo­bné. Čižinský už několikrát uvedl, že dělá nepolitick­ou kandidátku, přestože v ní bude několik lidovců, a s dalšími stranami se spojovat nechce. Pokud nesesbírá zhruba 90 tisíc podpisů nutných pro kandidatur­u, tak svůj projekt vzdá.

Co se týče ODS, tak ta už dříve MF DNES potvrdila, že by do boje o magistrát měla jít v koalici se Svobodnými. Jak je pravděpodo­bné, že by se k nim mohla přidat ještě KDU-ČSL, nechtěl včera předseda občanských demokratů v Praze Tomáš Portlík komentovat. „K probíhajíc­ím jednáním mi nepřijde vhodné se vyjadřovat,“uvedl.

Spojení zmíněných tří stran by však nebylo úplnou novinkou. ODS právě s lidovci a Svobodnými totiž uzavřela volební koalici na Praze 3 do říjnových komunálníc­h voleb.

Jediní Zelení se už dříve vyjádřili, že by s lidovci, s nimiž a Starosty byli v rámci Trojkoalic­e zvoleni na magistrát, rádi znovu kandidoval­i na radnici hlavního města. Od lidovců ale už dříve několikrát zaznělo, že se Zelenými už jít znovu příliš nechtějí. Liší se údajně v pohledu na rozvoj dopravy v Praze.

KDU-ČSL je podle Wolfa připravena kandidovat na magistrát letos na podzim i na vlastní pěst. I proto už lze v posledních dnech spatřit Wolfovu tvář s heslem „Naše víra, bezpečná Praha“na tramvajích. Strana se tak snaží dostat do povědomí voličů tvář svého lídra.

Je však otázkou, zda se i tak straně podaří zvrátit nepříznivo­u situaci. KDU-ČSL nemá v Praze příliš velkou voličskou základnu. Vyjma roku 2014 se dostali lidovci na magistrát naposledy v roce 2002.

Možná by nám lidovci přinesli tři procenta voličů, ale stejný nebo i vyšší počet by nám zase kvůli tomu odešel k liberálním stranám. Jenže na liberální voliče chceme cílit.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Malé velké spojování Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (s mikrofonem) chtěl do pražských voleb spojit pravicové strany. Uskupení Spojené síly pro Prahu nakonec bude složeno jen ze dvou stran.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Malé velké spojování Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (s mikrofonem) chtěl do pražských voleb spojit pravicové strany. Uskupení Spojené síly pro Prahu nakonec bude složeno jen ze dvou stran.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia