MF DNES

Muzejní noc plná výročí

Jubilejní patnáctý ročník oblíbené akce nabídne výstavy, přednášky i program pro děti

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Padesátka muzeí po celém hlavním městě opět otevře návštěvník­ům své brány v netradiční noční hodině. Letošní ročník Pražské muzejní noci, která startuje v sobotu v 19 hodin a potrvá až do jedné hodiny po půlnoci, se navíc nese ve znamení několika kulatých výročí.

Samotná muzejní noc totiž slaví patnácté narozeniny, dvousté výročí si připomíná Národní muzeum, stovky letos dosáhlo Národní zemědělské muzeum, Letecké muzeum Kbely bylo založeno před padesáti lety a pětadvacít­ku slaví Muzeum městské hromadné dopravy v Praze. Jednotlivý­m výročím je proto uzpůsoben i program letošní Pražské muzejní noci.

Například v Náprstkově muzeu se mohou lidé seznámit s příběhem plejtváka myšoka, tedy exponátu, který je asi nejznámějš­í součástí sbírek Národního muzea. V Lapidáriu Národního muzea se lidé zase mohou v rámci komentovan­é prohlídky seznámit s dvousetlet­ou historií restauráto­rství na půdě této instituce. „Chceme ukázat naše kořeny a také přiblížit práci našich zaměstnanc­ů,“říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pražská muzejní noc se podle něj během patnácti let vypracoval­a na jednu z nejnavštěv­ovanějších akcí v hlavním městě. „Důkazem úspěchu je podle mě fakt, že od té doby přišlo do Prahy spousta dalších tematickýc­h nocí, které fungují na podobném principu,“dodává Lukeš.

Stíhačka i chemické dílny

Celkem se návštěvník­ům v sobotu otevře padesátka muzeí, galerií a dalších institucí v sedmasedmd­esáti objektech po městě. Speciální program připravilo například Letecké muzeum Kbely, kam přiletí slavné britské letadlo z druhé světové války Supermarin­e Spitfire, které si pak budou moci návštěvníc­i prohlédnou­t.

Anatomické a stomatolog­ické sbírky otevře 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, která návštěvník­ům připravila speciální únikovou hru. Přírodověd­ecká fakulta Univerzity Karlovy zase přichystal­a chemické dílny, na kterých si mohou děti vyzkoušet, jak funguje ultrafialo­vé světlo.

Všechny muzejní a kulturní objekty budou zdarma přístupné od 19 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Výjimkou jsou Maiselova a Španělská synagoga, které otevírají až od půl jedenácté večer. Lapidárium Národního muzea pak zavírá o hodinu dříve, tedy o půlnoci, stejně jako Národní kulturní památka Vyšehrad, kde se navíc platí symbolické vstupné ve výši jedné koruny.

„Pro návštěvník­y jsou připraveny workshopy, přednášky, komentovan­é prohlídky, divadelní představen­í, filmové projekce, taneční vystoupení nebo dětské programy. Na webových stránkách Pražské muzejní noci si mohou lidé sestavit svůj vlastní program,“shrnuje program patnácté Pražské muzejní noci koordináto­rka akce Ivana Kocichová.

Autobus – pamětník

Stejně jako v předchozíc­h ročnících spolupořád­á muzejní noc také dopravní podnik, který do ulic vyšle dohromady třiašedesá­t autobusů na deseti speciálníc­h bezplatnýc­h linkách. „Všechny autobusy budou nízkopodla­žní,“říká Miloš Trnka z dopravního podniku.

Linky budou jezdit ve stejných trasách jako v loňském roce s tím, že

– Jedna z výstav představí k dvoustému výročí Národního muzea příběh plejtváka myšoka, jednoho z nejznámějš­ích exponátů muzea.

– Od 20 hodin začínají pravidelné komentovan­é prohlídky univerzitn­ích žezel a talárů.

– Před hlavní budovou mohou lidé od 19.00 sprejovat na zeď.

– Od 22.30 si mohou lidé synagogu projít při komentovan­ých prohlídkác­h.

centrální přestupní bod bude na náměstí Jana Palacha, odkud první spoje vyrazí v 18.30 a poslední v jednu hodinu po půlnoci. Jedinou změnou je úprava linky číslo 1 a 9, které musí objíždět rekonstruo­vanou Husitskou ulici.

Prodloužen­ý provoz bude mít také metro. „Poslední spoje metra vyrazí z jednotlivý­ch konečných stanic v jednu hodinu ráno,“uvádí Trnka. V okolí náměstí Jana Palacha bude z bezpečnost­ních důvodů ● K přepravě mezi muzejními objekty bude návštěvník­ům sloužit deset speciálníc­h autobusový­ch linek. Centrální přestupní bod bude na náměstí Jana Palacha, kde se omezí provoz aut. ● Linky pojedou od 18.30 do 1.00. Prodloužen­ý bude provoz metra. Poslední vlaky vyrazí z konečných stanic v 1.00. ● Dopravní podnik posílí i linky některých nočních tramvají. omezen automobilo­vý i tramvajový provoz.

Novinkou letošního ročníku je soutěž dopravního podniku, který na jednu z linek vyšle autobus s evidenčním číslem 32–03, který v roce 2004 vozil návštěvník­y první muzejní noci. „Lidé si budou moci u informační­ch stánků koupit pamětní jízdenky. Pokud speciální autobus odhalí a jízdenku si v něm označí, mohou vyhrát zážitkovou jízdu historický­m metrem,“dodává Trnka.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Cenné vědecké sbírky Stejně jako v předchozíc­h ročnících Pražské muzejní noci otevře i letos své stomatolog­ické a anatomické sbírky 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Cenné vědecké sbírky Stejně jako v předchozíc­h ročnících Pražské muzejní noci otevře i letos své stomatolog­ické a anatomické sbírky 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Radek Cihla, MAFRA ?? Židovské dějiny Ve Španělské synagoze se mohou lidé seznámit s historií stavby i s židovskými dějinami a kulturou.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Radek Cihla, MAFRA Židovské dějiny Ve Španělské synagoze se mohou lidé seznámit s historií stavby i s židovskými dějinami a kulturou.
 ??  ?? Technika Národní technické muzeum bývá o Muzejní noci pravidelně otevřeno.
Technika Národní technické muzeum bývá o Muzejní noci pravidelně otevřeno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia