MF DNES

Pat a Mat znovu v akci. A také ve vleku změn

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Lidstvo přišlo o další pevný bod ve vesmíru: Pat a Mat promluvili. Sice jen v předělech mezi jednotlivý­mi epizodami animovanéh­o filmu Pat a Mat znovu v akci, který jde do kin, nicméně znamená to rušivý stín v tradici. A ne jediný.

Duo nešiků se zrodilo roku 1976, kdy režisér Lubomír Beneš s výtvarníke­m Vladimírem Jiránkem stvořili pilotní příběh Kuťáci. Dlouho bavili v nekonečném seriálu, až loni zažili celovečern­í premiéru v titulu Pat a Mat ve filmu a nyní se vracejí na velké plátno s novými příhodami – a se spoustou změn.

Tak trochu zbohatlíci

Po smrti Petra Skoumala dostali nejen jinou hudbu, na kterou si pamětník musí chvíli zvykat, ale také nové bydlení v podobě dvojdomku – snad aby jejich soužití nevyvoláva­lo v přísně korektní době nepatřičné otázky. Pořídili si rovněž moderní vybavení od nábytku přes krb až po plochý televizor, zkrátka se zjevně zmohli. Ovšem vyšší životní standard západoevro­pského ražení jim ubírá část původního kouzla, kdy domácí kutilství diktovala vedle nadšení i nutnost.

A když se připočtou vložené miniaturní skeče s dialogy, jež namluvili Michal Suchánek a Richard Genzer, na jeden sotva osmdesátim­inutový film se zdá být úprav a posunů naráz až příliš, zvláště když opět nejde o celistvý příběh, nýbrž o klasické pásmo „večerníčků“.

Naštěstí trvá podstata legendy, tedy způsob, jak postavičky řeší zádrhele kolem domácnosti, vedoucí zpravidla od drobné lapálie k obří katastrofě, završené však jejich uspokojení­m.

Od krtka ke dronu

Nadále přitom platí, že ty nejprostší trampoty jsou nejlepší, protože jsou hravější už ze své prozaické podstaty. Vyhnat krtka, postavit plot nebo vyčistit ucpaný odpad jsou úkoly, které na sebe nabalí třeskutějš­í varianty řešení než okamžiky, kdy se Pat a Mat potýkají se slunečním pohonem robotické sekačky, bezpečnost­ní kamerou či s ovládáním dronu. Navíc i sebemodern­ější pomůcky nakonec zařídí jen letité pointy: rány, pády, ruiny.

Film Pat a Mat znovu v akci se prostě ocitá ve vleku vývozu pro 21. století, ač se jeho hrdinové navzdory vyspělým technologi­ím snad v každém novém dílu pokorně vracejí ke staré dobré lepicí pásce. Pat a Mat znovu v akci režie Marek Beneš

 ?? Foto: Bioscop ?? Od lapálie ke katastrofě Pat a Mat stále dokola dokazují, že nejprostší trampoty jsou nakonec nejvtipněj­ší.
Foto: Bioscop Od lapálie ke katastrofě Pat a Mat stále dokola dokazují, že nejprostší trampoty jsou nakonec nejvtipněj­ší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia