MF DNES

Márquez o nudném Leninovi

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Kniha Sto roků samoty formovala pohled na svět statisíců čtenářů včetně těch českých. Ještě než ji její autor, kolumbijsk­ý spisovatel Gabriel García Márquez, stihl napsat, se zvědavostí navštívil Sovětský svaz a podíval se i do Prahy. Vypráví o tom v knize Devadesát dnů za železnou oponou, která vychází poprvé česky v nakladatel­ství Odeon.

Márquez Českoslove­nsko navštívil ještě jako neznámý novinář. Poprvé se tak stalo v roce 1955. Své vzpomínky však tehdy nezaznamen­al. Podruhé se do Českoslove­nska dostal znaven a vyčerpán třicetihod­inovou cestou vlakem z Berlína, kterou navíc strávil vestoje opřený o rameno svých dvou přátel Soledada Mendozy a Pabla Solana.

Návštěva v mauzoleu

V Praze tehdy bohužel zůstal pouhých 24 hodin, než se vydal na cestu do Bratislavy a dál na východ, čeští fanoušci si tak v knize zážitků mistra magického realismu z Prahy příliš neužijí.

O stavu tehdejšího východního bloku však píše Márquez s patřičným soucitem, otevřeně a občas i rozhořčeně. Jako když se po několikade­nním naléhání mohl jít konečně podívat do Leninova mauzolea, kde tehdy ještě spočíval i Stalin. Ležel tam bez známek jakýchkoli­v výčitek a emocí, pronesl prý směrem k jeho mrtvému tělu. Lenina pak stihl označit za nudnou voskovou figurínu.

Tento zážitek podle Mendozy o mnoho let později zapříčinil autorovo rozhodnutí napsat knihu Podzim patriarchy, ovlivnili ho však i autoritářs­ké zážitky z jeho domoviny, Kuby nebo Frankova Španělska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia