MF DNES

Německý miláček Paříže

Alexander Zverev prožívá průlomový grandslam

- David Mrzena sportovní reportér MF DNES

Vneděli po premiérové­m postupu do grandslamo­vého čtvrtfinál­e opět odpovídal novinářům. Když dotaz položil britský rozhlasový reportér Jonathan Pinfield, jedenadvac­etiletý tenista zpozorněl.

„Zamiloval jste si Roland Garros? A myslíte si, že Roland Garros miluje vás?“

Pomalá dikce a specifický yorkshirsk­ý přízvuk Alexandera Zvereva znovu rozesmál.

„Já stále víc miluji váš akcent,“odpověděl třetí hráč žebříčku.

Mladík se v tenisovém areálu u Buloňského lesíku zatím náramně baví. S raketou i bez ní – jak dokládá tento příběh.

Při záměrné absenci Rogera Federera přijel Zverev do Francie v pozici turnajové dvojky. „Je to příjemné a dodává mi to sebevědomí,“řekl.

Téměř dvoumetrov­ý dlouhán platí za jednoho z nejvýrazně­jších reprezenta­ntů nastupujíc­í generace. V posledních letech se syn ruského emigranta drápal vzhůru žebříčkem. Loni si odbyl premiéru na Turnaji mistrů v Londýně. Na podzim poté figuroval v žebříčku za tenisovými velikány Nadalem a Federerem.

Vzlet německé komety má ale i kaňku: na grandslame­ch se ne a ne prosadit. Až příliš často se loučil se zvučnými tenisovými adresami už v úvodních kolech.

„Přitom miluju velké kurty a hlasité publikum,“posteskl si. Jenže experti namítali: „Jeho čas určitě přijde, pro grandslam musíte dozrát.“

Až při dvanácté účasti přišel zlom. Nedělním postupem do čtvrtfinál­e překonal Zverev loňské wimbledons­ké maximum.

I proto teď mohl s novináři vtipkovat, rozdávat úsměvy.

Ale na kurtech to byla fuška. Němec potřeboval na čtyři výhry únavných 11 hodin a 54 minut. Nikdo v mužském pavouku dvouhry po oranžové drti nepobíhal déle. „Pro mě není rozdíl, jestli zvítězím ve třech, nebo pěti setech,“tvrdí. Přesto urputné bitvy (Zverev otáčel tři duely z nepříznivé­ho stavu 1:2) vzaly obrovskou porci sil. A ty mohou zásadně chybět v dalších fázích turnaje. Třeba už dnes proti Dominiku Thiemovi, loňskému semifinali­stovi a skvělému antukáři. „Tohle ještě není konec. Ještě není neděle,“narážel Zverev na finálové ambice. Však do Paříže přijel s vynikající antukářsko­u formou: ovládl turnaj v Mnichově a Madridu, v Římě nestačil až ve finále na Nadala. „Můj nejhorší letošní antukový výsledek je semifinále Masters v Monaku. To není úplně špatné,“podotkl. Kromě znamenité formy ženou Zvereva k dalšímu kariérnímu milníku i pravidelně zaplněné tribuny. V mužské části pavouka už nefiguruje žádný Francouz, a tak diváky lákají dramatické duely, bojovnost a úsměv Alexandera Zvereva. Současného miláčka pařížského publika.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia