MF DNES

Jsme zpátky, vážení!

Příběh brazilskéh­o maroda a peruánskéh­o hříšníka. Fotbalový šampionát vypukne už za 9 dní Paolo Guerrero: od října v trestu za doping. Od neděle je peruánský kapitán znovu v ráži. Neymar: od února léčil zlomený kotník. Od neděle se brazilskéh­o střelce zas

-

jako pravý kapitán zařídil pohodové vítězství 3:0 nad Saúdskou Arábií. „Jsem šťastný, jak to dopadlo, ale teď si nesmíme myslet, že všechno půjde snadno. Musíme si udržet koncentrac­i,“prohlásil. I když se poprvé v životě chystá na mistrovstv­í světa, tu nejtěžší bitvu už má za sebou. Vyhrál soud, před kterým byl tak nervózní, že sotva mohl spát. Lo ni v říjnu našli dopingoví komisaři v jeho moči stopy kokainu. Guerrero nejdřív dostal roční trest, který byl posléze snížen na polovinu. Jenže Mezinárodn­í sportovní arbitráž mu na doporučení antidoping­ové asociace WADA napařila dalších osm měsíců. Tím pádem neměl šanci, aby šampionát stihl.

„Neberte mi můj sen,“žádal plačky, zatímco do ulic metropole Limy vyšly tisíce lidí na jeho podporu.

Guerrero se důvěryhodn­ě hájil, že mu kdosi podstrčil list koky do čaje. I proto nový peruánský prezident Vizcarra orodoval u fotbalovéh­o šéfa Infantina. Veřejně vystoupili také kapitáni všech tří soupeřů, které Peru potká v základní skupině: „Nechte Guerrera hrát!“Francouz Lloris, Dán Kjaer a Australan Jedinak projevili nevídanou loajalitu, protože je vůdce od konkurenta může na turnaji připravit o body.

Všechno se zdálo marné, dokud se čtyřiatřic­etiletý Guerrero neobrátil na nejvyšší švýcarský soud.

Minulý čtvrtek přišlo rozhřešení: Jsi volný, Paolo!

„Můj syn je bojovník. Když se do něčeho pustí, nikdy neuhne. Moc mu gratuluju,“pravila maminka Petronila, jíž se v Peru říká Doňa Peta.

Guerrero je pro třicetimil­ionový jihoameric­ký národ králem. Hlavně díky němu se Peru poprvé od roku 1982 probilo na mistrovstv­í. To on je nejlepším střelcem reprezenta­ční historie. Útočník se zabijáckým instinktem a hromadou zkušeností. Jako teenager se zaučoval v Bayernu Mnichov, za Hamburk nastřílel přes padesát soutěžních gólů a posledních osm let válí na slavných adresách v Brazílii. Nejprve v Corinthian­s, teď ve Flamengu.

Jak je výjimečný, dokázal i v neděli. I bez herní praxe si neustále žádal míč, řídil hru, první gól dal snadnou dorážkou, druhý hlavou po výstavním výskoku.

„Poslední týdny musely být pro Paola nesmírně emotivní a psychicky vyčerpávaj­ící. Jsme šťastní za něj,“řekl trenér Ricardo Gareca.

Šťastné je celé Peru. V belgickém výběru není tvrďák Radja Nainggolan z AS Řím. Spoluhráč Patrika Schicka reagoval okamžitým ukončením reprezenta­ční kariéry. musím říct, že takovým návratem překonal i moje očekávání. Je silnější, než jsme předpoklád­ali,“spokojeně vyprávěl trenér Tite.

Když se Neymar na konci února zhroutil k zemi, vypadalo to bledě. Nejdražší hráč planety si těžce zvrtl kotník a zlomil kůstku v nártu. Nejenže Paříž ztratila svého vůdce, ještě hůř vnímali situaci v Brazílii.

Neymar měl být hlavní zbraní pro šampionát. Stejně jako před čtyřmi lety. Na domácím mistrovstv­í kouzlil, jak jen mohl, nastřílel čtyři góly, na svých bedrech nesl tlak celé Brazílie.

Jenže čtvrtfinál­e nedohrál. Kolumbijec Zúňiga mu nešetrným faulem zlomil bederní obratel, načež se brazilský sen o šestém titulu rozplynul. V semifinále následoval potupný výprask 1:7 od Němců.

Když Neymara v únoru nakládali na nosítka, obavy fanoušků znovu vzrostly. „Nebyly to snadné tři měsíce. Jakmile jsem viděl balon v síti, vzpomněl jsem si na všechny, kdo mi pomáhali,“děkoval.

Aby bylo jasno, komu vděčí nejvíc, vzal to napřímo. Po svém gólu běžel ke střídačce, kde objal reprezenta­čního lékaře Rodriga Lasmara, který ho v Belo Horizonte operoval.

 ??  ?? Guerrero si užil s fanoušky první zápas po trestu. 2x foto: ČTK
Guerrero si užil s fanoušky první zápas po trestu. 2x foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia