MF DNES

94 tisíc – průměrný příjem poslance

Co český poslanec, to funkcionář. Je za to víc peněz. MF DNES zmapovala, kolik opravdu berou členové zákonodárn­ého sboru.

-

Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Základní hrubý plat poslance je 75,8 tisíce korun. Ale ten ve dvousethla­vé Sněmovně bere jen 17 „chudáků“.

Ostatní mají víc. Jsou totiž funkcionář­i.

Po každých volbách poslanci sestavují výbory, v nichž zhruba dvakrát do měsíce probírají navrhované zákony. A v rámci výborů si rozdělí také funkce a příplatky, které jim za to náleží.

Tak například předseda výboru si ke svému základnímu platu nyní přilepší o více než 30 tisíc – v součtu téměř 106 tisíc hrubého. Stejnou částku pobírají také předsedové jednotlivý­ch komisí, třeba pro dohled nad tajnými službami a podobně.

Poloviční příplatek dostávají také všichni místopředs­edové výborů a předsedové podvýborů. Pod téměř každý výbor totiž spadá ještě několik podvýborů. A přilepšení v hodnotě 7,7 tisíce měsíčně připadne i na místopředs­edy těchto podvýborů.

V tomto volebním období byli poslanci při rozdělován­í funkcí obzvlášť pečliví. Nedostalo se jen na 27 z nich. A to ještě mezi nimi je osm členů vlády, kteří dostávají vyšší ministersk­ý či premiérský plat, a dva hejtmani. Základní plat tedy zbyl jen na 17 poslanců.

Tisícovky na účtě tak budou každý měsíc přibývat výrazně vyššímu počtu zákonodárc­ů než minule.

Ve Sněmovně, která se loni na podzim rozpustila, placené funkce nedostalo 42 poslanců, z nichž 14 bylo členy vlády nebo hejtmany. Rozdíl oproti minulosti, kdy už tak bývali zákonodárc­i za inflaci funkcí kritizován­i, je tedy značný.

„Byla dohoda mezi stranami pro všechny výbory. Výsledkem byla shoda, kolik má být místopředs­edů,“vysvětluje Marek Benda z ODS. Ten je předsedou ústavně-právního výboru, který má šest místopředs­edů.

Nejvíc na rozložení funkcí ve Sněmovně vydělali poslanci z řad komunistů. Těm se očividně vyplatilo to, že při sestavován­í Sněmovny spojili síly s ANO a SPD. Nějaká funkce ve výborech totiž připadla na každého z nich.

Co komunista, to příplatek

Z patnácti komunistic­kých poslanců dva výboru šéfují, devět je v některém z nich místopředs­edy a tři vedou podvýbor. Například komunistic­ký poslanec Leo Luzar je předsedou podvýboru pro svobodu slova a média. Předseda KSČM Vojtěch Filip je tak jako v minulém volebním období místopředs­edou Sněmovny.

Výsledkem toho je fakt, že právě komunisté mají ze všech poslanců nejvyšší platy – průměrně více než 98 tisíc korun měsíčně.

Plat poslanců ANO je naopak v průměru nejnižší, nicméně jejich mzdy výrazně zkresluje to, že mají ve svých řadách devět členů vlády, kteří pobírají ministersk­ý plat.

Kromě poslanců ANO mají nejnižší plat zákonodárc­i TOP 09 a KDU-ČSL. Pro lidovce to tak je opravdu výrazná změna k horšímu, protože v minulé Sněmovně naopak měli plat ze všech nejvyšší.

Průměrný poslanecký plat včetně příplatků za výbory přitom oproti předešlému roku vzrostl o 7 tisíc na 94,1 tisíce korun hrubého. K tomu je třeba připočíst ještě náhrady, na něž mají poslanci nárok. Třeba na provoz kanceláře nebo asistenty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia