MF DNES

ČSSD s ANO ve vládě

- Petr Kolář reportér MF DNES

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes zažije to, co se před ním v novodobé historii Česka poštěstilo jen někdejšímu předsedovi ODS Mirku Topolánkov­i.

Na Pražský hrad za prezidente­m Milošem Zemanem Babiš zamíří coby premiér v demisi. Odcházet bude po čtrnácté hodině jako ministersk­ý předseda příštího kabinetu.

Babišova druhá vláda by na rozdíl od té první měla být koaliční. Kromě zástupců hnutí ANO by v ní měli usednout ministři za sociální demokracii, z opozice chtějí kabinet výměnou za funkce ve státní správě a některé programové body podporovat komunisti.

Na představen­í kompletníh­o seznamu ministrů by měl mít Babiš od prezidenta Zemana čtrnáct dní. Do té doby už budou známy konečné výsledky vnitrostra­nického referenda ČSSD.

Žádné překvapení by se ale odehrát nemělo. Už po prvním týdnu průběžné výsledky ukazovaly, že je pro vstup do vlády sedmapades­át procent sociálních demokratů.

„Od té doby se nůžky mezi příznivci vlády a jejími odpůrci ještě víc rozevřely. Nakonec by měl být poměr hlasů pro účast ve vládě ještě výraznější,“řekl MF DNES dobře informovan­ý zdroj z Lidového domu.

Nejvážnějš­í spor se tak očekává o (ne)jmenování neoficiáln­ího šéfa pražské ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. Prezident Zeman je totiž stále ostře proti.

Také o Miroslavu Pochem spolu včera odpoledne na Hradě hovořili prezident Miloš Zeman s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Spor se nikam neposunul. Zatímco Hamáček na Pocheho nominaci trvá, Zeman ho stále odmítá.

Klíčovým bude zřejmě postoj premiéra Babiše. Podle kuloárních informací prezidento­vi slíbil, že mu Pocheho jméno na Hrad nepřinese. To znamená, že by ho musel odmítnout při jednání socialistů­m. Výměnou za to prý šéf ANO od Miloše Zemana získal příslib, že se prezident nebude zastávat své oblíbenkyn­ě, ministryně obrany Karly Šlechtové, kterou už Babiš ve vládě nechce.

Další verze zase hovoří o slibu předsedy ANO lídrům ČSSD, že jim do nominace na ministersk­á křesla nijak mluvit nebude. Pak by se spor o Pocheho – pokud prezident vytrvá – mohl dostat až k Ústavnímu soudu.

Poche je pro Hamáčka ve straně jedním z klíčových spojenců díky svým kontaktům v regionech napříč ČSSD. Kromě jiného sehrál důležitou roli při obnovení jednání s hnutím ANO i v referendu. Sám se vidiny křesla v Černínském paláci vzdát nehodlá a lze čekat, že kdyby tam neusedl, mohla by kvůli tomu vláda zažít řadu nepříjemno­stí.

Kromě jiného by například sociální demokraté mohli na poslední chvíli vyměnit avizovanéh­o kandidáta na post ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana, který je v části ČSSD pokládán za nominanta Pražského hradu. A to by se zase jistě nelíbilo Miloši Zemanovi a části jeho stoupenců v sociální demokracii.

Kromě vyřešení výše uvedeného problému mají socialisté o obsazení vlády jasno. Ministrem vnitra by měl být předseda Jan Hamáček, ministerst­vo práce a sociálních věcí má vést jeho bývalý náměstek Petr Krčál, resort kultury nejspíš povede Antonín Staněk.

Babišovy změny „last minute“

Na rozdíl od socialistů Babiš složení ministrů za své hnutí ještě nepředstav­il. Podle informací z jeho okolí ovšem seznamy svých ministrů do poslední chvíle mění. Za nástupkyni Roberta Pelikána v čele resortu spravedlno­sti byla dlouho pokládána jihomoravs­ká poslankyně Taťána Malá. Teď už se o ní v Babišově okolí příliš nemluví. Favoritem je prý aktuálně bývalý sociální demokrat a nynější Pelikánův politický náměstek Jeroným Tejc, ale bez šancí není ani někdejší ministr vlády Petra Nečase Petr Mlsna.

Pozoruhodn­á změna se odehrála okolo ministra dopravy Dana Ťoka. S jeho koncem se počítalo téměř jistě. Původně měl být jeho nástupcem šéf představen­stva firmy Hochtief Tomáš Koranda. O pár týdnů později už byl favorizová­n stávající náměstek na Správě železniční dopravní cesty Tomáš Drmola.

Jenže oba byli především volbami prvního místopředs­edy ANO Jaroslava Faltýnka, jehož vztah s Babišem je značně turbulentn­í. V posledních dnech lidé z Babišova okolí nejspíš šéfa ANO přesvědčil­i, aby nakonec ve funkci přece jen ponechal Ťoka. Ten tak nejspíš zapomene na to, jak před pár týdny poskytl „rezignační rozhovor“do LN, kde se do poměrů v hnutí a jeho směřování vcelku tvrdě opíral.

Naopak své dny ve funkci ministryně obrany má zřejmě definitivn­ě sečteny Karla Šlechtová. Ministryně kolem sebe poměrně tvrdě „kope“, například nechala prověřovat zakázky svého předchůdce Martina Stropnické­ho. Obvyklé zastání však tentokrát nenašla ani na Pražském hradě. Prezident Zeman od ní dal v rozhovoru pro ČT docela jasně ruce pryč s tím, že obsazení ministersk­ých funkcí je v kompetenci premiéra.

Nástupcem Šlechtové by se měl stát bývalý vojenský zpravodaje­c Jan Beroun, který je nyní s Babišem často v kontaktu. Pravda je, že před časem dostal stejnou nabídku i stávající ministr vnitra Lubomír Metnar, ale ten podle informací MF DNES odmítl.

Pokračovat na svých ministerst­vech mají v barvách ANO šéfka resortu financí Alena Schillerov­á, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr průmyslu Tomáš Hüner a bez ohledu na odpor komunistů i Babišův oblíbenec, ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Protest proti Babišovi Tisíce lidí včera vpodvečer v Praze na Václavském náměstí protestova­ly proti druhému jmenování šéfa ANO Andreje Babiše premiérem vlády podporovan­é komunisty. Dorazili opoziční politici či neúspěšní prezidentš­tí kandidáti....
Foto: Michal Šula, MAFRA Protest proti Babišovi Tisíce lidí včera vpodvečer v Praze na Václavském náměstí protestova­ly proti druhému jmenování šéfa ANO Andreje Babiše premiérem vlády podporovan­é komunisty. Dorazili opoziční politici či neúspěšní prezidentš­tí kandidáti....
 ??  ??
 ??  ?? Šéf ANO jména ministrů do své druhé vlády tají. Foto: František Vlček, MAFRA
Šéf ANO jména ministrů do své druhé vlády tají. Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia