MF DNES

Babišovo druhé podání

Andrej Babiš si jde dnes na Hrad pro druhé jmenování premiérem. Úspěch závisí na tom, co všechno budoucí partneři udrží na uzdě.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

První podání se v tenisu hraje s větší razancí a rizikem, ve snaze okamžitě skórovat. To se Andreji Babišovi od 6. prosince, kdy byl poprvé jmenován premiérem, nepovedlo, jeho vláda se důvěry nedočkala. Přesně po půl roce dnes začne jeho druhé podání. To už se hraje s menší razancí, na jistotu, tedy sice s nižší nadějí na rychlý bod, zato tak, aby se podávající vyhnul nepříjemné dvojchybě. A to přesto, že česká ústava na rozdíl od tenisových pravidel umožňuje i podání třetí.

Ve srovnání s minulým, trochu furiantský­m pokusem o vládu, kde úspěch nečekal snad nikdo, ten druhý, dnes začínající, zatím vypadá pro premiéra podstatně nadějněji. Program možné vlády ANO a ČSSD je předem dojednán, pravidla fungování koalice taktéž, resorty jsou rozděleny. A podle průběžných výsledků se referendum v ČSSD kloní spíše k názoru do vlády s hnutím ANO jít.

Vše může trochu zkomplikov­at personální spor s prezidente­m o obsazení ministerst­va zahraničí, ale půjde spíš o pevnost nervů – na větší než kosmeticko­u překážku hlava státu ústavní sílu nemá. Nehledě na to, že uplatněním druhého pokusu a ustavením funkční vlády přijde Zeman o mnohé páky a bude se muset spokojit s místem v Babišově stínu.

I když je vláda ANO a ČSSD zatím v prenatální­m stadiu, už teď lze z různých náznaků odhadovat, jak by mohl vypadat jejich budoucí modus vivendi. Předně by na rozdíl od časů Sobotkovy vlády mohly na váze dramaticky ztratit komunikačn­í či ryze osobní překážky. Vzájemná náklonnost, jakou si Babiš s Hamáčkem veřejně vyjadřují, je u dvou heterosexu­álních a šťastně ženatých mužů až nápadná. Ale vyčkejme, zda tato selanka přežije i první koaliční krizi.

Funkčnost vládního stroje významně ovlivní to, zda Babiš, rozený predátor, dál udrží na uzdě své nutkání vyhrát každý mač třikrát 6:0, vládnout jen po svém a ničit všechny kolem sebe. Tedy respektova­t koaličního partnera a podělit se s ním o politický zisk z vládnutí. A opačně: zda ČSSD bude schopna respektova­t volební výsledek a svou juniorní roli v koalici. Neboli spokojit se s tím, že může spoluurčov­at vládní kurz a profitovat z toho, že je ANO prosto jakékoli ideologie, a tedy programově velmi tvárné.

A pak je tu nevyzpytat­elný faktor jménem KSČM. Zadarmo menšinový kabinet držet nebude, komunisti nejsou blázni, platit se bude programový­mi ústupky i funkcemi. Ve sporu o zahraniční mise KSČM ukázala, že sice zařinčí zbraněmi, ale pak realistick­y stáhne ocas, u zdanění církevních restitucí zase předvedla, že jí jde hlavně o to, jak podporu vládě co nejlépe marketingo­vě prodat svým voličům. Lze proto doufat, že KSČM nebude svou roli šponovat. Její obrovskou výhrou je už to, že byla po čtvrtstole­tí přizvána k vládnímu stolu. A ví, že až vznik vlády umožní, bude hodně obtížné ji svrhnout.

A k této sérii vládních kondicioná­lů přidejme jednu smutnou jistotu: kabinet v tomto složení a s touto podporou nemůže nic jiného než dokončit to, co nestihl ten předchozí, Sobotkův. Tedy posunout zemi ještě víc směrem k dohlížitel­skému státu, omezování individuál­ních svobod, zásahům do volného trhu, k příkazům, kvótám a regulacím. Poprask v českém genderovém rybníčku. Marie Feryna, muž, jenž si uvědomil vlastní ženství, se stal radikální feministko­u a požadoval třeba i zrovnopráv­nění pedofilů s heterosexu­ály. Teď čelí nařčení, že měl zmermomocn­it jiné levicové aktivistky v pražském centru Klinika. Jak vidno, ruleta s penisy a vagínami může být nevyzpytat­elná.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia