MF DNES

Valenta dostal za kampaň pokutu 20 tisíc

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Úřad, který kontroluje hospodařen­í politickýc­h stran, si minulý týden došlápl poprvé na opravdu „velkou rybu“.

Postihl za porušení pravidel při vedení kampaně senátora a miliardáře Ivo Valentu (Strana soukromník­ů) a dal mu i pokutu.

MF DNES to potvrdil zdroj z úřadu, sám Valenta i senátor Jiří Vosecký (STAN), který dostal také sankci jako Valenta. „Valenta dostal pokutu 20 tisíc korun. Rozhodnutí odešlo na konci května. Zároveň jsme se pana senátora ptali, s jakým orgánem bude chtít případ řešit, tedy jestli se odvolá na imunitu,“uvedl zdroj MF DNES z úřadu.

Pochybení přitom nesouvisí se senátními volbami, ale se sněmovními. Valenta se do nich zaregistro­val jako takzvaná „třetí osoba“(vede kampaň bez vědomí strany). Propagoval totiž stranu Soukromník­ů a ODS.

Zákon přikazuje „třetím osobám“zveřejnit ve stanovené lhůtě transparen­tní účet a výdaje v přehledné tabulce a dát odkaz na internetov­ou stránku dohledovéh­o úřadu. Valenta a Vosecký to ale nestihli včas a úřad pro volby je velmi přísný. Stačí se opozdit jen o pár hodin a už následují tresty. Jenže Valenta se brání, že všechny povinnosti splnil.

„Rozhodnutí jsem obdržel, nicméně k žádnému pochybení nedošlo. Proto jsem podal odpor, a to včetně odůvodnění. Veškeré výdaje byly zveřejněny již v týdenním předstihu, což jsme úřadu prokázali. Tyto údaje jsou na webu stále, tedy déle, než stanovuje zákonná lhůta. Vždy jsem byl a jsem transparen­tní, a proto mne udivuje, že úřady vynakládaj­í energii směrem k tak banálním záležitost­em,“odpověděl včera senátor Ivo Valenta MF DNES. Ten potvrdil i výši pokuty.

„Buzerují nás hnidopiši“

Senátoři mají imunitu a Valenta i Vosecký by se na ni teoreticky mohli odvolat a celou věc řešit s mandátovým a imunitním výborem, ale ani jeden z nich touto cestou nešel.

Senátor za STAN Vosecký pomáhal dělat pro změnu kampaň do Sněmovny kolegyni starostce z Českolipsk­a Marcele Novotné.

Sankci dostal za podobnou věc jako Valenta, akorát asi o tři nebo čtyři tisíce korun nižší.

„Každý musel zveřejnit údaje o kampani a já jsem to udělal o den později. Byla to formální chyba. To pan senátor Valenta dokonce rozporuje, že by povinnost nesplnil. Údajně jim tam (na úřadě) nešly servery. Na tom úřadě jsou hnidopiši, je to buzerace,“vyjádřil se Vosecký. Uznal sice chybu, ale dodal, „že když vidí, jak vedl kampaň stávající prezident Miloš Zeman, tak se tak velké chyby dopustit nemohl“.

Valentův odpor proti pokutě bude řešit ještě sám dohledový úřad ve správním řízení. Další instancí je správní soud.

Třináct žalob u soudu

Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran už existuje zhruba rok. Za tu dobu zahájil kolem čtyřiceti správních řízení.

Politici ho zřídili hlavně proto, aby pátral po skrytém financován­í stran, jenže zatím pokutuje spíš formální pochybení. Třináct případů skončilo naopak žalobou pokutovaný­ch na úřad.

Během léta si kontroloři z vedení úřadu rozdělí politické strany a prezidents­ké kandidáty, aby dopodrobna prozkoumal­i jejich účetnictví z loňských a letošních voleb. To už půjdou víc do hloubky, a nejen po lhůtách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia